Mreža pravnika Srbije zabrinuta zbog događaja koji prate javnu raspravu o nacrtu izmene Ustava

U ovim istupima ide se toliko daleko, da se osporava čak i autoritet Venecijanske komisije i kompetentnost njenih eksperata, ali pravo građana Srbije da o njihovim pravima odlučuje sud kao državni organ

  • 1

Mreža pravnika Srbije izrazila je zabrinutost povodom niza događaja koji poslednjih nedelja prate proces javne rasprave o Radnom tekstu amandmana na Ustav Srbije.

Javna rasprava do 8. marta: Objavljen nacrt izmena Ustava u delu o pravosuđu

- Pravo građana Srbije na efikasne i pravične sudske postupke, sprovedene od strane stručnih nosilaca pravosudnih funkcija, uslovljeno je usvajanjem ustavnih rešenja koja podrazumevaju uspostavljanje ravnoteže između nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa. Jednakost pred zakonom, garantovana istovetnim odlučivanjem suda u istim predmetima, od značaja je ne samo za ostvarivanje individualnih prava građana, već i za uspostavljanje stabilnog investicionog ambijenta za poslovanje privrednih subjekata. Kako ni odredbe važećeg Ustava ali ni situacija u srpskom pravosuđu, trenutno ne zadovoljavaju pomenute uslove, mišljenja smo da se proces promene Ustava mora nastaviti po zakonom propisanoj proceduri a da njegova sadržina mora odgovarati evropskim standardima u ovoj oblasti kako je i predviđeno Akcionim planom za Poglavlje 23 - navodi Mreža pravnika Srbije i dodaje:

Foto: Službeni glasnik

- Najoštrije osuđujemo pokušaje pojedinih organizacija da se proces javne rasprave o Radnom tekstu amandmana izmesti iz okvira diskusije o usaglašenosti ponuđenih rešenja sa evropskim standardima i principima podele, ravnoteže i međusobne kontrole tri grane vlasti, i prenese na nivo političkih, ličnih ili ideoloških obračuna.

Mrežu pravnika posebno zabrinjavaju istupi pojedinih predstavnika struke i civilnog društva, kojima se osporava legitimitet članova akademske zajednice, strukovnih, kao i udruženja građana koji ne dele njihove stavove.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Time privatizuju demokratski proces javne rasprave koji po svojoj prirodi podrazumeva pluralizam mišljenja i pravo svih zainteresovanih pojedinaca i udruženja da javno iznesu svoje stavive i predlože rešenja koja smatraju adekvatnim. U ovim istupima ide se toliko daleko, da se osporava čak i autoritet Venecijanske komisije i kompetentnost njenih eksperata, ali pravo građana Srbije da o njihovim pravima odlučuje sud kao državni organ. Nasuprot tome, zahteva se odvajanje pravosuđa od države, onemogućavanje bilo kakvih mehanizama kontrole i zaštite građana od zloupotreba i samovolje, kao i stavljanje sudbine građana ali i savesnih sudija i tužilaca u ruke malobrojne grupe ljudi koji sudsku vlast ne smatraju ovlašćenjima poverenim od strane građana, već sopstvenim privatnim vlasništvom.

Ovim povodom Mreža apeluje na Ministarstvo pravde da ovakvu situaciju okonča upućivanjem Radnog teksta na mišljenje Venecijanskoj komisiji, u što kraćem roku po završetku tekuće javne rasprave, i time otkloniti nedoumice u pogledu stavova koje ovo telo ima o predloženim rešenjima.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    2. mart 2018 | 17:41

    UNIVERZALNI ZAKON -------- ZAKON NORMALNOSTI 1. Svi izgledaju normalno dok ih ne upoznaš. ZAKON ČUJNOSTI 2. Ako misliš da te niko ne sluša, probaj prdnuti. ZAKON JEDINSTVENOSTI 3. Uvek imaj na umu da si jedinstven. Kao i svi ostali. ZAKON UVERLJIVOSTI 4. Nikad ne proveravaj dubinu vode s obe noge. ZAKON NEDOSTATKA 5. Seks je kao vazduh. Nije preterano važan, osim ako ga nemaš. ZAKON BRIŽNOSTI 6. Ako misliš da nikog nije briga jesi li živ, probaj preskočiti ratu kredita. PADAJUĆI ZAKON 7. Ako ti ne uspe iz prve, padobranstvo definitvno nije za tebe. ZAKON POZAJMICE 8. Ako nekom posudiš 20 EURO i više ga nikad ne vidiš, verovatno je vredelo tih novaca. ZAKON PERVERZNOSTI 9. Ne brini: izgleda perverzno samo prvi put. ZAKON DUPLIKACIJE 10. Najbrži način da dupliraš 1000 EUR-a  je da ih presaviješ na pola. NEMA ZAKONA 11. Postoje dve glavne teorije o nadmudrivanju sa ženama. Nijedna ne valja. ZAKON ISKUSTVA 12. Iskustvo je nešto što nećeš dobiti sve dok ne prođe trenutak kad ti treba. ZAKON PROLAZNOSTI VREMENA 13. Vreme ne prolazi jednako. Dosta toga zavisi o tome s koje strane vrata od wc-a se nalaziš.  

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA