≫ 

JEZIVI TALAS IDE KA SRBIJI: Sava dramatično preti Beogradu, evo koliki će vodostaj biti sledeće nedelje

Vodostaj Save kod Sremske Mitrovice i Šapca u narednih pet dana skočiće za metar i po, i to bez otapanja snega koje tek sledi

  • 19

Vodostaj svih većih reka u Srbiji narednih dana će rasti, a temperature koje će od vikenda ići iznad 20 stepeni počeće da tope i sneg na Alpima, što bi krajem marta i početkom aprila moglo da dovede do ozbiljnog poplavnog talasa i u našoj zemlji.

Najavljivali su prolećni vikend, a ovako stoje stvari: Evo detaljne prognoze za sve gradove u Srbiji (FOTO)

Vodostaj Save kod Sremske Mitrovice i Šapca u narednih pet dana skočiće za metar i po, i to bez otapanja snega koje tek sledi.

printscreen/hidmet.gov.rs

Goran Nikolić, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije, kaže za Telegraf da su trenutno najugroženije tačke Ćićevac i Đunis, ali da oni stradaju svaki put kad se malo podigne Južna Morava.

- Te kuće nisu na zaštićenom području jer su pravljene tamo gde nije trebalo da se prave. Oni svake godine imaju iste probleme, naši vatrogasci su im toliko puta pomagali da ih sad već sve lično poznaju - kaže Nikolić.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Ono što i Nikolića zabrinjava je sliv Save i Dunava.

- Imamo informaciju da na Alpima postoji velika količina snega. Ako se bude topio polako, neće biti strašno, ali ako se odjednom otopi velike probleme imaće sve zemlje kroz koje Dunav protiče - kaže Nikolić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

On objašnjava da se zato ovi slivovi redovno prate i da će se za ozbiljan rast vodostaja ove dve reke znati nedelju dana ranije.

- Ako dođe do toga gledaćemo da ispraznimo akumulacije na tim rekama i one pokušaju da prime višak vode, a stavićemo i bedeme gde god bude potrebno. Problem je što Dunav i Sava primaju mnogo slivova, a ako se prepune onda ni pritoke neće imati gde da se ulivaju, pa ćemo imati problem i na velikim, ali i na manjim vodotokovima - objašnjava Nikolić.

printscreen/hidro.dhz.rs

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da je vremenska prognoza upozoravajuća.

- Treba biti na velikom oprezu, jer se u narednim danima očekuje dalje naglo topljenje snega. Već za vikend će porasi nivo Save kod Sremske Mitrovice, ali za sada nema opasnosti od poplava. Ipak ovo je bio samo prvi talas topljenja snega u nižim krajevima, a naredni će zahvatiti i više predele, što će doneti nove količine vode - priča Đurić.

On objašnjava da nam najveća opasnost preti sa Alpa.

Foto: Wikipedia/Nappio

- Tamo se trenutno nalazi nekoliko metara snega, a od brzine njegovog topljenja zavisi i koliko će uticati na Srbiju. ako se bude topio naglo, uticaće na porast Save i Dunava. Ove reke su velike, pa se ne izliju posle prve navale vode, već im je potrebno više vremena da se napune. To znači da bi u Srbiji problema moglo da bude krajem marta i tokom aprila - objašnjava Đurić.

Ne pomaže ni to što se izlila najveća makedonska reka Vardar, a da su na ivici izlivanja i njene pritoke. U isto vreme vanredna situacija proglašena je u pojedinim delovima BiH, a poplavile su i crnogorske reke oko Kotora. I susedna Hrvatska se bori sa vodom na ulicama, a poplavljenim vikendicama i sa crnom prognozom za naredne dane.

I kao da sve to nije dovoljno, martovska prognoza za ceo region je ista - kiša!  

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    7. mart 2018 | 17:14

    Sta cekati opet slučaj Obrenovac Derdap hitno da propusta vodu sve da se otvori NASA i Rumunska strana spustiti nivo vode za metar do dva hitno sta se ceka

  • Dejan

    7. mart 2018 | 20:34

    I onako u Beogradu nema više Beograđana

  • SrbIN

    7. mart 2018 | 18:26

    U Obrenovcu očišćeni kanali. Nadamo se da će nas ovaj put zaobići poplava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA