≫ 

Šta su automehaničari promenili u svetlima kada nas i obična zaslepljuju tokom vožnje?

Bezbednost ne ugrožava samo jačina svetla, već i to kako se ono rasipa

  • 37

Kao da nam nisu dovoljne udarne rupe, gužve u saobraćaju, nervozni i bahati vozači, sada se pojavio i novi problem - prejaka stop svetla i farovi koji nas zabljesnu toliko da ispred očiju umesto puta vidimo tačkice.

Uslovna strelica nije isto što i zeleno svetlo: Svi to navodno znaju, a opet prave ove 3 greške

Sa ovim problemom susreo se i jedan naš čitalac.

- Kada neko sa takvim svetlima stane iza vas, osvetli vam čitavu kabinu i to svetlo se odbija od retrovizora i udara direktno u oči. Takođe, kada idete u susret vozilom sa ovakvim svetlima kao da ste u sunce pogledali, počnu oči da vam suze i budete oslepljeni - objašnjava on.

Bezbednost ne ugrožava samo jačina svetla, već i to kako se ono rasipa, a Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, objašnjava da je za sve kriv nekontrolisan uvoz, prodaja i ugradnja nelegalne i jeftine svetslosne signalizacije.

Foto: Milena Đorđević

- Na automobile se ugrađuju tzv. nehomologovani delovi za koje ne postoji dokaz da su u saglasnosti sa tehničkim propisima. Sva vozila i svi originalni delovi prolaze kroz postupak ispitivanja, a ovo su proizvodi nepoznatog porekla koji nisu testirani - kaže Okanović.

On objašnjava da im se često javljaju ljudi koji se žale da su zaslepljeni ovim blještavim svetlima.

- Najveći paradoks je u tome što oni koji ih imaju sa njima ne vide ništa bolje od nas ostalih, a vozačima koji im idu u susret smetaju, pa mogu da slete sa puta, ili da udare pešaka... Samo šteta, nikakva korist - kaže sagovornik Telegrafa.

Pixabay

On apeluje na servise da ne ugrađuju nelegalna svetla i na nadležne da sankcionišu one koji ih koriste.

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • The Spatula

    14. mart 2018 | 12:05

    Aman pametnjakovici, ukinite obavezna svetla po danu. Sijalice ne da crkavaju, nego to vise nije normalno. Kad prvi put zamenim sijacu u faru, posle toga ne gine mi da menjam bar na mesec dana sijalice. Sve i svasta uvozite i vise cena ne igra ulogu kvaliteta kao nekad. Isto mi traje i ona od 200 i od 300 i 400 dinara. Tako da narod hteo nehteo, kupuje sta stigne.

  • Pera kojot

    14. mart 2018 | 12:20

    Pronašli jos jedan razlog za kasnjavanje i ateste.

  • Салеа

    14. mart 2018 | 13:27

    Господо драга, фарови се штелују! Сваки технички преглед, има уређај за подешавање фарова и та услуга се не наплаћује! Није проблем у сијалицама (лед,ксенон,халген), нити у боји (жута,бела,плава...) Проблем је у неподешеним фаровима!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA