Besmislena pitanja na razgovorima za posao: Pitaju da li ste u braku, da li imate decu, kola, stan. Da li je to zabranjeno i kolika je kazna?

- Na sve to, na usmenom delu su me pitali koliko sam godina u braku - ogorčena je Vesna

  • 10

Razgovori za posao postaju sve komplikovaniji, a poslodavci sve zahtevniji, te se sve češće dešava da u upitniku pitanja, poput - da li si udata i da li imaš decu, stoje i pitanja o imovinskom i zdravstvenom statusu kandidata. Bahatosti poslodavaca nema kraja, jer retko ko zna da zbog "neprimerenih pitanja" može da se obrati inspekciji rada, povereniku za informacije od javnog značaja, ali i poverenici za rodnu ravnopravnost.

Poslušajte ova 4 saveta kako biste lako došli do posla

Beograđanka Vesna S. (34) koja poslednjih meseci u potrazi za poslom i često ide na intervjue, neprijatno se iznenadila kada je u firmi koja se bavi prodajom sportske opreme, dobila papir sa pitanjima.

- Među pitanjima je bilo da li sam udata, imam li dece, da li sam pušač, da li imam svoja kola i kao "šlag na tortu" da li imam svoj stan. Izbezumila sam se. Šta će njima ta informacija?! Na sve to, na usmenom delu su me pitali koliko sam godina u braku - ogorčena je Vesna.

Povodom ovog slučaja obratili smo se Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću sa pitanjem da li firme smeju da traže ove podatke i kako da stanemo na put takvoj "samovolji poslodavaca".

- Ova pitanja su besmislena. Svaka obrada podataka ima neki cilj, ali od kog su značaja za posao pomenuta pitanja. Ova oblast bi morala da se uredi tako da poslodavci smeju da traže informacije samo u određenu svrhu. Po zakonu, za svako pitanje oni koji intervjuišu moraju da imaju pismenu saglasnost kandidata, i to, nažalost, obično i uspeju tako što svakom ponaosob traže da potpiše da će popuniti upitnik. Time, praktično, kandidat nema razloga da ih tuži - ističe Šabić.

Foto: Foter/Victor 1558

Kako je objasnio pomoćnik generalnog sekretara Poverenika Zlatko Petrović, sa aspekta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, očigledno je da bi obrada podataka od strane potencijalnog poslodavca o tome da li je lice koje traži zaposlenje na primer, vlasnik stana, da li je pušač, da li ima decu i koliko je dugo u braku, bila nedozvoljena, jer su navedeni podaci nepotrebni ili nepodesni za ostvarivanje svrhe obrade.

- Mi smo postupali po prijavi nekoliko puta i vršili nadzor nad poslodavcima zbog čega im je bilo naloženo da moraju da promene pitanja koja postavljaju onima koji traže posao. Oni koji smatraju da su im ovim narušena prava, mogu da se obrate i inspekciji rada, kao i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti - poručio je Petrović.

Bahaćenje vlasnika firmi ipak nije beskonačno jer Zakon o radu zabranjuje bilo koji vid diskriminacije i u tom slučaju propisuje novčanu kaznu za poslodavce koji prekrše zabranu diskriminacije.

"Novčanom kaznom od 600.000 do 1.500.000 dinara kazniće se za prekršaj poslodavac sa svojstvom pravnog lica: ako prekrši zabranu diskriminacije".

Svakako nije malo! Ako vam nešto ne odgovara, nemojte da pristajete, da zarad toga što ćete možda proći jedan od krugova selekcije, dajete podatke koje, ne želite, o sebi. I reagujte, zakon je ipak na vašoj strani!

Daljinac

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    16. mart 2018 | 23:48

    "da li je pušač, da li ima decu i koliko je dugo u braku, bila nedozvoljena" U Amerci j eobavezno piutanej lekarima d ali je pusac, da li se drogira. Odna te iznemada proveravaju preko mokrace. Osim toga ako si debeo lekar manje te forsiraju u nekim stvarima nego mrsavog jer toi treba da budes za primer. Isto i ousace lekare. Mnogo ste mi vi pametni i moralni po Srbiji.

  • Fil

    16. mart 2018 | 23:33

    Da li je nekom poslodavcu izrecena kazna, i da li ce ikada biti izrecena. Ovo je Srbija, zemlja robova. Zemlja ucenjenih i uplasenih...

  • ДР

    17. mart 2018 | 08:28

    За необавештене, 5. Октобра 2000. године у Србији је срушен социјализам, односно комунизам и уведен либерални капитализам!Шта људима и даље није јасно!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA