Kuburović: Uskoro e-sud, zaboravite na čekanje u redu

Ministarstvo pravde će raditi i na unapređenju statistike izveštavanja o radu svakog pojedinačnog sudije

  • 2

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je danas uvođenje e suda, najpre u Upravni sud, a potom i u privredne sudove, koji će omogućiti da stranke u postupku praktično više ne moraju uopšte da dolaze u sud.

Papiri odlaze u istoriju, sve prelazi na elektronsko funkcionisanje. E-uprava je samo prvi korak

Uvođenjem e suda će se omogućiti kompletna elektronska razmena, kako prilikom dostavljanja podnesaka tako i prilikom pozivanja stranaka, rekla je Kuburović u Palati Srbija na sastanku sa presednicima svih sudova u Srbiji koji je organizovao Vrhovni kasacioni sud.

Ona je izrazila uverenje da će ovaj pilot projekat sa Upravnog suda biti proširen i na privredne sudove jer, kako je navela, upravo privredni subjekti raspolažu elektronskim potpisima i već su u tom sistemu daleko odmakli.

Tokom ove godine, kako je rekla, Ministarstvo pravde će raditi i na unapređenju statistike izveštavanja o radu svakog pojedinačnog sudije. Tako ćemo na jedan klik imati podatke o radu sudije, a samim tim i sudovi će se rasteretiti obaveze da šalju izveštaje i tabele, navela je Kuburović.

Foto: Pixabay, euprava.gov.rs

Ona je ukazala i da od prošle godine sudije imaju pristup na jedan klik raznim elektronskim evidencijama kao što je MUP-ova evidencija prebivališta, Agenciji za privredne registre, Centru za socijalno osiguranje... što kako je istakla, služi ubrzavanju sudskog postupka, ali i izvršnog.

Ona je pozvala sve sudove i sudije da ssto više koriste dostupne elektronske evidencije i mogućnosti, navodeći da ima sudova koji uopšte te mogućnosti nisu koristili.

Ministarka pravde je pohvalila Osnovni sud u Novom Sadu, kao i Drugi i Treći sud u Beogradu kao sudove koji su najviše upotrebljavali ponuđene elektronske mogućnosti koje ubrzavaju sudski postupak i čine ga efikasnijim.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola S Munjas BA MISAD

    16. mart 2018 | 13:16

    ... CESTITKE !!! BOZE <3 PRAVDE +++

  • anonimni

    17. mart 2018 | 23:41

    Neverovatno.U Evropi su upravo zabranili ovu formu e-suda zbog ogromnih gresaka u procesiranju slucaja, malverizacije i naravno potpuno nepoverljivom sistemu koji uopste ne vodi racuna o zastiti licnih podataka pojedanca, firmi pa cak i sudija.U Srbiji je moda uvek kasnila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA