≫ 

Svetski pokret zakletih neženja osvaja Srbiju: Ovi muškarci izbegavaju žene u širokom luku, žive minimalistički i preziru gejeve

Muškarac u životu treba da se posveti sopstvenim ciljevima, idejama, samousavršavanju, hobijima ili zarađivanju novca za sopstvene potrebe

  • 33

Od muškarca se danas očekuje da bude "tegleći vo" i da svojim radom izdržava ženu i decu. U besmislenim ratovima uvek su oni bili ti koji su morali da ginu na frontovima. Ovo je samo jedan od razloga zbog kojih se Svetski pokret zakletih neženja širi i u Srbiji. Sledbenici filozofije MIGTAU smatraju da treba izbegavati sve bračne i romantične odnose sa ženama.

"Pas ne može da zameni dete, treba vam i porez povećati": MIGTAU muškarci za 24 sata napravili haos u Srbiji

ŠTA JE MIGTAU?

Migtau (Men Going Their Own Way, u bukvalnom prevodu "muškarci koji idu svojim putem") je pokret prisutan na društvenim mrežama i filozofsko gledište o stilu života, koje zastupa ideju da su muškarci uvek žrtve u heteroseksualnim odnosima sa ženama.

Ova filozofija je ideološki suprotstavljena feminizmu, ginocentrizmu kao i drugim oblicima društvenih ideologija koji za cilj imaju društveno i finansijsko potčinjavanje muškaraca ženama.

Sledbenici ove filozofije smatraju da treba izbegavati sve bračne i romantične odnose sa ženama. Jedni od njih, međutim, i dalje prihvataju povremene seksualne odnose sa ženama, dok drugi odbijaju i ove odnose.

Pixabay

Najekstremniji sledbenici ove filozofije zagovaraju smanjivanje bilo kakvih veza, ne samo sa ženama, već sa društvom u celini, podržavajući pri tom minimalistički životni stil, a protiveći se konzumerizmu i potrošačkom društvu. Bez obzira na njihovo odbacivanje veza sa ženama, sledbenici Migtau filozofije ne prihvataju homoseksualnost.

Migtau pokret se razvio iz takozvanog meninizma, odnosno iz pokreta za prava muškaraca. Međutim, sledbenici Migtau pokreta odbacili su delovanje pokreta za prava muškaraca, smatrajući da on ne može doneti društvu suštinske promene. Osnovno gledište Migtau pokreta jeste da su žene i društvo nepromenljivi i da je rešenje problema u stvari kidanje veza sa njima i odlazak svojim putem, odnosno težnja ka potpunoj slobodi od svih društvenih ograničenja.

Pri tome, prema gledištu Migtau filozofije, umesto prihvatanja nametnutih društvenih normi, muškarac u životu treba da se posveti sopstvenim ciljevima, idejama, samousavršavanju, hobijima ili zarađivanju novca za sopstvene potrebe.

Foto - ilustracija: Profimedia

SITUACIJA U SRBIJI 

Današnje društvo na Balkanu pokupilo je najgore i iz patrijarhata. Podrazumeva se da muškarac prvi priđe devojci i uvara joj se, da plaća izlaske, da izdržava ženu i decu.

Pristalice pokreta MIGTAU, koji u bukvalnom prevodu znači "muškarci koji idu svojim putem", smatraju da nije u redu da se od njih očekuje sve s obzirom na to da su u Srbiji male plate i da jedva mogu i sebe da izdržavaju.

- Naučno je dokazano da je "biološki sat" koji "tera" ženu da rađa decu ne postoji. U pitanju je socijalno programiranje koje vuče korene iz patrijarhata. To je pojava u kome se 80% žena otima oko 20% muškaraca koji su na vrhu društvene lestvice - ovo je samo jedan komentar sa foruma na kom se vodi ozbiljna diskusija na ovu temu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Jasno je da krivicu za stanje u društvu ne snose pojedinci.

- Ovaj pokret mi deluje kao dobar odgovor na stanje u kojima sam se u životu susreo. Nisam materijaliste, ne verujem u teoriju evolucije i samim tim ne smatram da je imati decu i "produžiti vrstu" smisao čovekovog postojanja. Ne razumem ljude koji će po svaku cenu ući u brak samo da ne bi bili sami. Pa sami su se i rodili, zar ne - ističe pristalica pokreta MIGTAU.

Joga za feministkinje:

Daljinac

(K.Bezbradica - k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djordje

    19. mart 2018 | 13:10

    Ako im je lepo da budu sami i ne mogu da pronadju sebi adekvatnog partnera onda je i to bolje nego da budu u vezi sa zenom sa kojom ce da se mrze po ceo dan..

  • Dule

    19. mart 2018 | 14:23

    Muškarci su u današnjem društvu ugroženiji i zato apsolutno podržavam ovaj pokret i razumem njegove pripadnike.

  • goran

    19. mart 2018 | 12:41

    Tako treba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA