Uroševa ruka koja masira samo je jedan u nizu genijalnih izuma naših ljudi: Svetski zavod za intelektualnu svojinu dodelio nagrade najboljima (FOTO)

Ministar za evropske integracije je podsetila da je u pripremi set zakona koji se odnosi na patente, na žig, na autorska i srodna prava i zaštitu industrijskog dizajna

  • 0

Pametna Evropa je danas Evropa zasnovana na znanju i inovacijama, a to je potencijal za Srbiju sutra u EU koja neće samo koristiti benefite zajedničkog tržišta i fondova koji joj stoje na raspolaganju, već će i Srbija biti deo kapaciteta inovativnih i kreativnih znanja EU, rekla je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović na svečanoj dodeli nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.

Uroš (18) je gimnazijalac iz Beograda i svojim izumom će obradovati svaku kuću, a jednu profesiju poslati u istoriju (VIDEO)

Dodela je upriličena povodom 135 godina od potpisivanja Pariske konvencije o zaštiti intelektualne svojine, a tim povodom ministarka je podsetila da je u pripremi set zakona koji se odnosi na patente, na žig, na autorska i srodna prava i zaštitu industrijskog dizajna. Ona očekuje da će ti zakoni biti usvojeni u prvoj polovini ove godine.

Foto: Telegraf

Podsetila je na poglavlje 7 koje je otvoreno prošle godine i rekla da veruje da će ono biti jedno od poglavlja koje ćemo moći da "zatvorimo u dogledno vreme".

- Usvajanjem tog seta zakona pomoći ćemo investitorima koji su zainteresovani za ulaganje u ove visoko-tehnološke zahtevne delatnosti, kao i domaćim autorima i istaživačima da na pravi način zaštite svoju intelektualnu svojinu i da budu konkurentniji na unutrašnjem tržištu - izjavila je Joksimović.

Foto: Telegraf

O nagrađenim pojedincima i kompanijama je rekla da su to sve oblasti koje imaju razvojnu šansu, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić naglasio je da pored drugih uslova EU, "moramo da izgradimo jedan moderan sistem zaštite i i da ga onda dosledno sprovodimo".

Foto: Telegraf

Još jednom je ukazao na važnost širenja svesti o značaju intelektualne svojine. On se osvrnuo na podatak da danas u EU čak 82,2 miliona ljudi živi od kreativnih industrija, koje u osnovi počivaju na intelektualnoj svojini.

Izneo je i podatak Svetske banke o kreativnim industrijama u Srbiji, prema kojima, učešće kreativnih industrija i sa njima povezanih industrija kod nas raste iz godine u godinu. U 2016. godini učešće kreativnih industrija u BDP-u bio je 7,52 odsto, znatno više nego što učestvuju proizvodnja električne energije, ugostiteljstvo, osiguranje...

Foto: Telegraf

- Nespremnost pojedinaca da plate dobra intelektualne svojine je izvor svih problema - rekao je između ostalog.

Foto: Telegraf

Inače, nagrade su danas dodeljene u pet kategorija, pri čemu je nagrada za patent pripala Ivanu Smajloviću, nagrada za industrijski dizajn firmi Carp System iz Zrenjanina, nagrada za žig kompaniji Knjaz Miloš, nagrada za monografiju Aleksandru Todoroviću, a nagrada za pronalazak mladih Urošu Filipoviću.

Daljinac

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA