Žvakama je potrebno 5 godina da se raspadnu u prirodi, a jedna stvar koju neki bacaju svakog dana, razlaže se čitav milenijum (TABELA)

Svaki stanovnik Srbije dnevno "proizvede" 0,76 kilograma otpada, što znači da četveročlana porodica godišnje odbaci oko jedne tone đubreta

  • 3

Kada popijemo vodu iz plastične flaše i bacimo je u kantu za đubre, nismo ni svesni da će ona nadživeti i nas i našu decu, unuke, praunuke...

Nemci su majstori reciklaže: Prosečno domaćinstvo ima 6 kanti za otpatke, a svaku kauciju unovče - evo kako (FOTO)

Plastičnim flašama potrebno je neverovatnih 450 godina da se razlože, a svaka plastična kesa ima vek trajanja i do 1.000 godina.

Ovo su možda najdrastičniji primeri, ali slična je situacija i sa svim drugim vrstama otpada kojima su potrebne decenije, pa i vekovi da se razlože i da nestanu, a dok se to ne desi vazduh, voda i zemljište konstantno se zagađuju.

Foto ilustracija: Telegraf

Svaki stanovnik Srbije dnevno "proizvede" 0,76 kilograma otpada, što znači da četveročlana porodica godišnje odbaci oko jedne tone đubreta. To znači da se tokom jedne godine na deponije u Srbiji baci oko 1,6 miliona tona otpada.

Tako žvake u prirodi opstaju pet godina, konzerve do jednog veka, limenke 200 godina, a pelene za jednokratnu upotrebu čak 450 godina. Kako bi se smanjila količina otpada, potrebno je izbegavati proizvode za jednokratnu upotrebu, kao što su vlažne maramice, papirne ili plastične čaše, kuhinjski papirni ubrusi, papirne salvete.

Procene su stručnjaka da, ako bismo svi koristili svoje torbe za kupovinu umesto kesa, količina otpada na deponijama smanjila bi se za oko 130.000 tona. Evropska unija počela je rešavati ove probleme reciklažom čiji je procenat u našoj zemlji i dalje jednocifren, a zanimljivo je da količina energije koja se može da dobiti iz godišnjeg sadržaja jedne kante za smeće može omogućiti da televizor bude upaljen 5.000 sati.

Daljinac

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mala

    23. mart 2018 | 09:39

    Pa vreme je da drzava naprVi fabriku za reciklazu!!! Ili izvozi otpad!!!!

  • Vase

    23. mart 2018 | 10:40

    Laz je da se limenka raspada 100 godina,a zvaka 5. Ja u Dunavu u mrezi cesto nadjem limenke,veoma brzo se raspadnu u vodi,osim onog gorenjeg dela odnosno okvira.,verovatno i njemu treba par godina. Limenka je trula i bukvalno se kruni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA