Stop sumnjivim namirnicama: Iz škola uskoro lete pekare i prodavnice

Kontrola namirnica je vrlo problematična

  • 4

Pekare i prodavnice u krugu škole trebale bi da postanu prošlost, najavilo je Ministarstvo prosvete zato što se deci prodaju proizvodi sumnjivog porekla. Škole prebacuju odgovornost na nadležne inspekcije koje se bave kontrolom proizvoda, pa je kontrola namirnica vrlo problematična.

Deca bez ručka mesec i po dana: Osnovci koji su se otrovali špagetama i dalje bez novih dobavljača hrane

Nadležnost za kontrolu namirnica po školama pripada Ministarstvu poljoprivrede i njihovoj inspekciji, ali tamo kažu da je to briga i drugih inspekcija.

- Maloprodani objekti spadaju u objekte niskog rizika jer se u njima prodaje originalno upakovana hrana. Ona može biti predmet vanredne kontrole ako postoji sumnja u kvalitet ili ukoliko građani prijave neispravnost nekog proizvoda. Ukoliko se, na primer, prijavi roba s istekom roka trajanja, ona se odmah uklanja iz prodavnice i protiv vlasnika se podnosi krivična prijava - objašnjavaju iz Ministarstva.

Zato su se pojedine škole odlučile za drugo rešenje.

Foto: Promo

- Mi nemamo prodavnicu jer ne možemo da utičemo na kontrolu i dajemo deci zdrav obrok - objašnjava Lidija Nikolić, direktorka beogradske OŠ "Vladislav Petković DIS".

Druge škole angažuju distributere hrane.

- Sprovodi se javna nabavka sa dokumentacijom u kojoj se navode uslovi koje mora da ispuni ditributer hrane. Najvažnije je da postoji nutricionista koji pravi jelovnik u skladu sa potrebama učenika - objašnjava Svetlana Radoičić, direktorka prestoničke OŠ "Ratko Mitrović" za Blic.

Škole će i dalje morati da sprovode javnu nabavku za obezbeđivanje obroka, ali će sada prvi put kao ponuđači moći da se jave i predškolske ustanove, škole, đački i studentski domovi koji prozvode hranu. Cenovnik će biti usklađen u svim ustanovama.

Daljinac

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    30. mart 2018 | 13:41

    Ako hocemo da kopiramo zapad u necemu pozitivno onda hrana u vrticima,osnovnom i srednjoskolskom obrazovanju mora biti besplatna i u samoj skoli neka vrsta skolskog restorana -menze gde deca za vreme velikog odmora u samoj skoli u odredjeno reme recimo od 12.00-12.45 besplatni rucak.obrok koji se vec ili priprema u samoj skoli ili ima ugovor sa firmom koja se bavi zdravom hranom i koja dostavlja skolama prema ugovorima. Besplatne knjige i besplatna hrana je na zapadu vec decenijama plus skolske uniforma sve bi to jako rasteretili porodice i porodicni budzet !

  • Dejan

    30. mart 2018 | 11:29

    A jevam voda u WC 100 posto ispravna jer mnoge škole su pravljene pre 50 godina(jeste nosili vodu na analizu)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA