Male boginje u Vladi Srbije: Od morbila obolelo dvoje zaposlenih

Zbog cele situacije organizovano je testiranje svih koji rade u Vladi

  • 0

Virus morbila je stigao i u Vladu Srbije. Dvoje zaposlenih u Nemanjinoj 11 obolelo je od malih boginja. Svi zaposleni su hitno testirani, piše Blic.

4.000 građana obolelo od morbila, u kojim gradovima ih ima najviše, a u kojima najmanje: Kakva je trenutna situacija u Srbiji?

Reč je o jednom od pripadnika obezbeđenja koji radi na ulazu u zgradu Nemanjine 11. Druga zaražena virusom morbila je čistačica.

Foto-ilustracija: Wikimedia

ZAVLADALA PANIKA

- Brzo se proširila vest u celoj zgradi i poprilična panika je zavladala među svima - kaže izvor iz Vlade.

Među ministrima za sad niko nema simptome, ali ni njima nije svejedno.

- Zbog cele situacije organizovano je testiranje svih koji rade u Vladi, bilo funkcionera, bilo službenika. Rezultati se čekaju nekoliko dana, pa ćemo onda znati na čemu smo - navodi izvor.

Jedan od ministara kaže da je na internetu čitao dosta o morbilama i da je uplašen.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Bio je haos celog dana zbog testiranja. Nije nam uopšte svejedno. Svašta čitam poslednjih dana po medijima, vidim da su neki ljudi i umrli - kaže on.

PREPORUKE ZA VAKCINISANJE

Svi koji ne budu imali dovoljno antitela, odnosno za koje laboratorijski nalazi pokažu da bi u dodiru sa virusom morbila mogli da obole dobiće preporuku da se vakcinišu.

U Ministarstvu zdravlja poručuju da su preduzete sve neophodne mere nakon što je virus izolovan kod dvoje zaposlenih.

- U prethodna dva dana uzeta je krv svim zaposlenima na analizu i urađeno je sve drugo u skladu sa propisanim merama koje su u ovom trenutku zbog okolnosti znatno pooštrene. Svima je rečeno kako da se ponašaju, kako da prate stanje i šta da urade ukoliko dođe do simptoma ili do pogoršanja zdravstvenog stanja - navode za naš list u Ministarstvu zdravlja.

Inače, Vlada Srbije apeluje da se nastavi sa vakcinisanjem.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Broj vakcinisane dece obaveznom MMR vakcinom na teritoriji cele zemlje znatno je povećan nakon preduzetih mera Vlade i Ministarstva zdravlja od oktobra prošle godine do danas. Imunizacija dece od jedne godine do 14 godina dostigla je 94,3 odsto, što je za pet odsto više u odnosu na novembar prošle godine, a znatno više u odnosu na vrednosti iz prethodnih godina, čime je ostvaren napredak na planu uspostavljanja kolektivne imunizacije - navodi se u saopštenju Vlade.

Zaposleni u Vladi poštuju i sprovode sve mere koje je dao Institut za javno zdravlje „Batut“.

Premijerka Brnabić apelovala je na sve građane da slušaju lekare i stručnjake, posebno kada je reč o zdravlju.

Foto: Promo/Vlada Srbije

- Vlada i Ministarstvo zdravlja od oktobra 2017. sprovode oštrije mere za odstranjivanje malih boginja, što je dovelo do toga da imunizacija dece do 14 godina dostigne sada 94,3 odsto. Stručnjaci godinama upozoravaju na opasnost od mogućeg pojavljivanja epidemije zbog sve manje vakcinisane dece. Još jednom apelujem na sve da budu odgovorni prema zdravlju - rekla je za ona za Blic.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA