Srećan Uskrs: Najveći hrišćanski praznik proslavlja se danas u domovima svih katoličkih vernika

Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život - vaskrsenje

  • 4

Svi vernicima koji poštuju Gregorijanski kalendar danas proslavljaju Uskrs, najveći hrišćanski praznik. Uskrs je praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje. Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju jaja u crveno.

Danas su Cveti, vreme je za radost: Uradite ovo i ispuniće vam se svaka želja

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju.

Papa Franja predvodio je ceremoniju na Veliki petak, pozivajući vernike, uključujući predstavnike crkve, da ponovo otkriju sposobnost osećanja stida i kajanja.

Osim toga, papa je nakon toga predvodio i Put krsta do rimskog Koloseuma čime se podseća na Hristovo stradanje i smrt na Veliki petak uoči Uskrsa. Toj procesiji prisustvovalo je oko 20.000 ljudi.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Foto: Tanjug/AP

Prema crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Na Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: "Neverni Toma".

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Uskrs svuda praznuje istog dana, pošto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici Srbije čestitali su Uskrs beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i svim vernicima.

- Želim vam puno zdravlja, radosti i blagostanja kao i da ovaj dan proslavite u miru i duhu tolerancije, okruženi svojim najmilijima - navodi se u čestitki predsednika Vučića, dok je ministar inostranih poslova Ivica Dačić naveo da je Uskrs praznik pobede života, ali je i "nada za život budućega veka".

Uskrs po julijanskom kalendaru ove godine je 8. aprila.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    1. april 2018 | 08:10

    Srecan praznik uskrs svim katolicima a i nama pravoslavcima nadolazeci srecan praznik Hristos vaskrese!ponekad nam bude u isto vreme! Ako smo verujuci ljudi zasto nam ne bude Hristos voskrese svaki dan,365 dana u godini nego kad prodje praznik mi vec sutra sve zaboravljamo i opet jole nanovo nasim nestaslucima da budem blag.🔔🐔🐣

  • Ivan

    1. april 2018 | 13:28

    Braćo Hrvati! Sretan Uskrs!, i svim katolicima u svetu.

  • slavljenicima

    1. april 2018 | 10:34

    Sretan Uskrs !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA