Od danas važe nova pravila i strože kazne za vozače: Zbog nekih prekršaja ostajete bez dozvole, a udarac na džep je papren

Jurnjava po srpskim auto-putevima odlazi u istoriju, kao i nebriga o suvozačima

  • 43

Saobraćajna policija od danas počinje da kažnjava vozače po novoj tarifi u skladu sa usvojenim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS).

Fokus će biti najviše na tri prekršaja koja u najvećoj meri utiču na izazivanje saobraćajnih nezgoda i na gubitak života, a to su vožnja pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine, ali i kontrola nesavesnih roditelja koji nisu obezbedili sedišta za prevoz dece.

Za veliki broj prekršaja u saobraćaju pooštrena je kaznena politika, ali je novi zakon i snizio visinu nekih kazni.

Zbog ove dve stvari, kazne će biti paprene! Novi Zakon predviđa veće kazne za motocikliste

Jedna od brojnih novina je da količina dozvoljenog alkohola kod vozača smanjena sa 0,3 na 0, 2 promila, a vožnja u stanju potpune alkoholisanosti sa dva ili više promila alkohola predstavlja nasilničku vožnju.

Samo prošle godine više od 48.000 vozača u Srbiji isključeno je iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Kazne za voznju u alkoholisanom stanju se po novim pravilima kreću od 10 hiljada dinara u fiksnom iznosu, i 20 do 60 dana zatvora ili rada u javnom interesu od 240 do 360 sati za nasilničku voznju.

Ako upravljete vozilom, a u krvi imate 0,21 do 0,5 promila, kazna nije više pet nego deset hiljada dinara.

Zakon je pooštren za nekorišćenje pojasa u vozilima, pa će tako vozači od sada plaćati penale ako ne stave pojas, i to u visini od deset hiljada dinara, dok je ranije to bilo pet hiljada.

Za roditelje koji svoje dete prevoze na mestu vozača predviđena je kazna od 100 do 120 hiljada dinara, pored toga, zabraniće se vožnja najmanje osam meseci i sledi kazna od 13 do 15 kaznenih poena. A za prevoz dece na mestu suvozača kazna će od sada biti do 40 hiljada dinara i oduzimanje pet do sedam kaznenih poena.

Foto: Milena Đorđević

Kao i do sada, na prednjem sedištu će moći da se prevozi dete koje ima 12 ili više godina, a na zadnjem sedištu, svako dete koje je niže od 135 centimetara moraće imati sedište za dete ili podmetač.

Pored desetina izmena, Zakonom su pojedine kazne uvećane i 100 odsto, poput razgovora mobilnim telefonom, a posebne izmene je pretrpeo deo oko nasilničke vožnje.

Sada će vozači za razgovor telefonom plaćati 10.000 umesto 5.000 dinara.

"Nasilnikom" se smatra ako vozač prekorači brzinu u naselju iznad 90 kilometara na čas, odnosno 100 van naselja. Za ove prekršaje predviđena je zatvorska kazna od 30 do 60 dana, 15 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Vožnja zaustavnom trakom do sada se smatrala veoma teškim prekršajem i predviđena je bila kazna od 100.000 do 120.000 dinara. Izmenama zakona ova kazna je ublažena i sada će biti od 20.000 do 40.000 dinara.

VIDEO: Bili smo u noćnoj patroli sa saobraćajnom policijom

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pako

    3. april 2018 | 09:20

    super vam je zakon za sirotinju,a gde je za bogatu decu i poznate roditelje posto ovo za njih ne vazi

  • Mića 03 4 2018

    3. april 2018 | 09:02

    Gospodo šta da radi onaj ko nema auto ima malo dete mora da se vozi autobusom ili taksijem a oni nemaju ta vaša spasilačka sjedišta za djecu jer treba da idu peške jer po vašem tom zakunu vozač ih ne smije voziti šta će vam još pasti napamet spasijoci naroda za brzu vožnju i pijance treba ih zatvoriti i ne pustatih i zatvora jer su ti koi prave pizdarije po putevima tu bi dodo još imobilni te pojaseve sedišta za djecu to su budaloštinje i nema nikakve veze

  • Boki

    3. april 2018 | 10:28

    Nikako se ne slažem sa odlukom o povećanju kazni, ne zato što sam ja prekršioc i zato što me to pogađa, pogađa sve jer svako može načiniti grešku, a siguran sam da i taj koji piše zakon i određuje visinu kazni priča mobilnim telefonom i prekoračuje brzinu u naselju, u to me niko ne može razuveriti. Problem bezbednosti se ne rešava tako što država puni budžet od kazni, nego tako što ulaže u bezbednost. Kod nas se uvek pogrešno radilo i narod je uvek bio ovca za šišanje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA