Patrijarh Irinej poslao važnu poruku vernicima pred veliki hrišćanski praznik: Ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tuđa. Poštujte sebe

SPC je pozvala svoju duhovnu decu da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je on, poručuju, temelj zdrave i nerazorive porodice

  • 1

Patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima SPC čestitali su Vaskrs svim hrišćanima koji ovaj praznik slave po Starom kalendaru i u Poslanici poručili da nema danas čoveka, bio on vernik ili nevernik, koji ne bi želeo bar za trenutak da učestvuje u istinskoj radosti, ali da tog mira i radosti nema niotkuda.

Počela je Strasna nedelja, poslednja pred Vaskrs: Evo šta to znači za vernike, i koju stvar obavezno morate da uradite

- Svuda bezizlaz, duša opatuljena u ličnim težnjama i željama koje proishode iz samoljublja i samoživosti, što dovodi do duhovne smrti koja ima za posledicu besciljnost i nemarnost za večno spasenje - poručuje se u Vaskršnjoj poslanici SPC.

Svedoci smo, ističe se, sveopšteg otuđenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditeljâ ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama.

- Ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tuđa. Zaboravljamo da je neophodno poštovati sebe i svetinju svoga tela koje je hram Duha Svetoga, kako bismo mogli naći pravu meru svega prolaznog, poštovati bližnjeg, njegovu slobodu, svetinju opšteg i zajedničkog dobra, kao i ličnih potreba.

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/Televizija Hram/Đakon Dragan S. Tanasijević

SPC je pozvala svoju duhovnu decu da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je on, poručuju, temelj zdrave i nerazorive porodice.

- Čuvajte u ljubavi tajnu života koju je osvetio sam Bog. Iskrena vernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu porodicu koja je domaća Crkva - poručeno je u Poslanici.

Upozorava se da je čedomorstvo najveći zločin ovoga veka, nažalost, prisutno i u našem narodu.

Pozivajući se na statistiku, SPC podseća da svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad.

U svetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće i jesu dar Božji koji ima večni smisao i rađa se za večnost. Iznoseći pred vas, draga braćo i sestre, iskušenja čitavog čovečanstva, u očinskoj ljubavi molimo vas da se zdravo i odgovorno vladate, iskupljujući trezveno i u miru vreme svoga života ''jer su dani zli''.

SPC je pozvala vernike da se pomole Bogu da zavlada mir svuda odakle je proteran, na prvom mestu u našim srcima i našim domovima, ali i u celom mnogostradalnom svetu.

"Zaboravljamo da je neophodno poštovati sebe i svetinju svoga tela koje je hram Duha Svetoga, kako bismo mogli naći pravu meru svega prolaznog, poštovati bližnjeg, njegovu slobodu, svetinju" - Patrijarh Irinej, Foto: Marko Jovanović

- Sigurna je pobeda sa Hristom koja se postiže blagodaću i našim trudom da održimo zapovesti Božje. Kada se čovek rodi vodom i Duhom, tada počinje njegovo vaskrsenje, koje je centralna tačka večnobitija, u koju se sabiraju svi elementi pomoću kojih dolazimo do sebepoznanja i bogopoznanja. Poznanje Istine, stvarne Istine, jeste vera u Vaskrsenje i radost Vaskrsenja - poručuje se u Poslanici.

Poručuje se i da u svetlim danima radosti, Crkva ne zaboravlja ljudski bol, patnje i stradanja, stare ni bolesne, iznemogle, one u siromaštvu, izbeglištvu i bedi, prognane i izgnane sa svojih ognjišta.

- Neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa našim vernim narodom i decom Kosova i Metohije, koji su naša savest i bez kojih je srpska duhovna svest slaba i ništavna - ističe se u Poslanici i dodaje da se Crkva okrepljena njihovom snagom i odlučnošću, neprestano moli da istriju i da nam svima "Kosovski Zavet bude most između nebeske i zemaljske Srbije".

"Sigurna je pobeda sa Hristom koja se postiže blagodaću i našim trudom da održimo zapovesti Božje" - Patrijarh Irinej, Foto-montaža: Google Street View, ATA images

- Mi ne smemo zbog nepravde klonuti...Nepravda i zloupotreba dobara ovoga sveta nije mimoišla naš mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi narod koji, milošću Božjom, proslavlja dogodine osam vekova samostalnosti Crkve i države - navodi se u Poslanici.

To nam, poručuju iz SPC, daje pouzdanje i potvrdu da smo mi narod vođen svetima - svetim Simeonom, Svetim Savom i svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim - koji za svagda srpski narod utemeljiše na krajeugaonom kamenu, Vaskrslom Hristu.

Poruke iz Poslanice upućene su i svim, kako se navodi, sinovima i kćerima, duhovnoj deci Crkve, koja žive na svim kontinentima.

- Želeći vam svako istinsko dobro, oprostivši jedni drugima, prizivamo blagodat, mir i silu Vaskrsloga Hrista, da bismo mogli jednim ustima i jednim srcem da kličemo radosno: HRISTOS VASKRSE.

Poslušajte i sami Irinejeve reči:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mima

    4. april 2018 | 17:59

    da dobro je rekao, postuje sebe sam, da bi te postovali drugi, cuvaj svoj ponos dostojanstvo,,ne padaj pod uticaj drugih, niti ocekuj pomoc od drugih, kad se postavis tako, osecaces se bolje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA