Gimnazije u Srbiji žele informatička odeljenja: Ministar prosvete insistira na obuci kadrova

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da prijavljivanje gimnazija još traje i da će ih sigurno biti i više

  • 0

Čak 58 gimnazija širom Srbije prijavilo se za otvaranje posebnih informatičkih odeljenja, a koliko njih će to zaista i učiniti zavisi od odluke Ministarstva prosvete.

Nova dominacija srpskih učenika: Tri medalje doneli sa Internacionalnog turnira - BRAVO!

Prva odeljenja za učenike nadarene za informatiku i računarstvo otvorena su prošle godine, ali samo u osam gimnazija, jer mnogi kandidati nisu imali potreban broj bodova za prolazak na prijemnom ispitu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da prijavljivanje gimnazija još traje i da će ih sigurno biti i više.

Već je određeno, kako je rekao, 13 gimnazija u kojima će 3. juna biti organizovan prijemni za sve kandidate.

- Ne da nemamo poverenja u škole pojedinačno, već svi testovi koji mere nivo znanja i utvrđuju klasifikacije moraju da se rade pod strogom kontrolom - rekao je ministar za Tanjug.

Za otvaranje informatičkih odeljenja zainteresovane su 52 državne i šest privatnih gimnazija Foto: PIxabay.com

Šarćević naglašava da se ova odeljenja neće otvarati "zato što to neko želi", već samo tamo gde se pokazalo da ima dovoljno nadarene dece koja su osvojila i potreban broj bodova na prijemnom za upis u ova odeljenja.

Ministar kaže da se tokom godine insistiralo na obuci kadrova, i da je na sajtu Ministarstva prosvete postavljena onlajn obuka za sve osmake koji žele da se pripreme za prijemni.

Za otvaranje informatičkih odeljenja zainteresovane su 52 državne i šest privatnih gimnazija, a na prijemnom ispitu će biti matematički zadaci srednjeg i naprednog nivoa.

Za pripremu se mogu koristiti zbirke zadataka za pripremu završnog ispita. Prošle godine u osam gimnazija u Srbiji formirana su informatička odeljenja. Jedina u Beogradu koja ima takvo odeljenje je Prva beogradska gimnazija.

Direktor te škole Aleksandar Andrejić ponosno ističe da učenici u ovom odeljenju osim za informatiku pokazuju veliko interesovanje i za druge oblasti.

Prva beogradska gimnazija Foto: Marko Todorović

Kaže da su đaci informatičkog odeljenja postigli odlične rezultate na takmičenju iz programiranja, da su ostvarili dobre rezultate koji se odnose na opštu informatičku pismenost.

- Osim dobrih rezultata u usko stručnoj oblasti, oni su učesnici i književne olimpijade i prešli su na sledećji nivo, kao i na opštinskom takmičenju iz istorije - kaže Andrejić za Tanjug i dodaje da i ove godine, kao i prethodne, planiraju da upišu jedno odeljenje za posebno nadarenu decu iz informatike.

Predviđeno je da učenici tokom četiri godine školovanja imaju 934 časa informatickih predmeta - programiranje, primena računara, objektno orijentisano programiranje, baze podataka, programske paradigme, veb programiranje.

Predviđeno je da učenici tokom četiri godine školovanja imaju 934 časa informatickih predmeta Foto-ilustracija: pixabay.com

Zamenik direktora Majkrosoft razvojnog centra u Srbiji Milan Novaković smatra da je IT danas svetla tačka kod nas, da u ovoj oblasti može u Srbiji da se ostvari svetska karijera. U toj sferi, pojašnjava, može beskonačno mnogo ljudi da se zaposli.

- Trenutno nam treba deset puta više svega - kadrova, kompanija. U narednih nekoliko godina to je jedna velika šansa za nas - rekao je Novaković za Tanjug.

Dodaje da je važno da se učenici od najranijeg uzrasta sreću sa digitalnim veštinama jer će se u budućnosti čitava privreda zasnivati na tome.

- Opšte je korisno deci da se naoružaju veštinama koje će im sutra značiti lakše zaposlenje i biće u prednosti nad nekim ko nema digitalne veštine - pojašnjava on i zaključuje da su informacione tehnologije i sticanje znanja i veština iz te oblasti važne čime god se sutra deca budu bavila.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA