Vladika Teodosije na bogosluženju u Kosovskoj Mitrovici: Hristos je izvor mira, dobrote, ljubavi i večnog života (FOTO)

Episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski Teodosije je danas na Veliki Petak, u sabornom hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici služio večernje bogosluženje

  • 0
Kosovska Mitrovica, Vladika Teodosije Foto: Telegraf

- Neka bi nam Gospod podario najpre mir u dušama našim, a imaćemo mir u sebi ako budemo primili Hrista u sebi, koji je izvor i mira i dobrote i ljubavi i večnoga života poručio episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski Teodosije, koji je danas na Veliki Petak, u sabornom hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici služio večernje bogosluženje.

USKRŠNJA POSLANICA PATRIJARHA IRINEJA: Svake godine u Srbiji nam nestane jedan grad

- Veliki petak govori o najtragičnijem i najtužnijem danu u istoriji roda ljudskog, bezumni ljudi, ostrašćeni mržnjom, zlobom, zavišću i ljubomorom prema Gospodu Isusu Hristu učinili su najveći zločin u istoriji roda ljudskog. Predali su mukama, raspeću i sramnoj smrti, onoga koji je rečju svojom stvorio i nebo i zemlju i ovaj svet i čoveka, onaj koji je u vidu oblaka išao ispred naroda jevrejskog izabranog da ih izbavi iz Egipta i uvede u obećanu zemlju, njega nisu prepoznale judejske starešine, fariseji i književnici, već su ga osudili i predali smrti.

Zato je veliki petak najtužniji dan od svih dana na zemlji, zato i mi na današnji dan strogo postimo, po tipiku danas ne uzima ništa ni hrana ni voda, samo oni koji su bolešljivi ili deca ili trudnice ili oni koji su na teškim poslovima danas primorani da rade jer na današnji dan se ne radi, oni jedino mogu da uzmu hleba i vode i nešto što što je najposnije, zato što je Gosod rekao svojim apostolima, da kada uzmu od njih ženika da će tada postiti i zato na današnji dan mi se sabiramo u hramove Božije da celivamo krst i raspetoga Hrista na krstu i iznosimo plaštanicu koja simbolizuje skidanje Hrista sa krsta uvijanje belim platnom i polaganjem u grob – rekao je u svojoj besedi vladika Teodosije.

Hram je bio pun vernika Foto: Telegraf

On je naglasio da Hrišćani poste Svetu četrdesetnicu da bi postom, molitvom, pokajanjem i trpljenjem pokazali da pripadamo Hristu, da smo na njegovom putu, da bi praštali drugima i nesebično davali sebe drugima imajući ljubav Hristovu.

On je dodao da pored Velikog Petka slavimo i Blagovesti Foto: Telegraf

- Živeći u crkvi Hristovoj, posteći, moleći se, ispovedajući se, pristupajući pokajanjem, mi obnavljamo lik Božiji na sebi i tako pripremljeni dočekujemo, najsvetliji i najradosniji praznik Hristovog vaskrsenja. Neka bi nam Gospod podario najpre mir u dušama našim, a imaćemo mir u sebi ako budemo primili Hrista u sebi, koji je izvor i mira i dobrote i ljubavi i večnoga života. Ne možemo imati život ako ne budemo primili onoga koji je životodavac, koji nam daje život i neka je blagosloven Gospod koji je milostiv prema nama, koji nam prašta mnoga sagrešenja naša i koji nam daruje zemaljska i nebeska blaga, nek je ime njegovo blagosloveno u vekove vekova, amin – poručio je u svojoj besedi vladika Teodosije.

Bogosluženje je prenosio veliki broj lokalnih medija Foto: Telegraf

On je dodao da pored Velikog Petka slavimo i Blagovesti, nepokretni praznik, koji je ove godine pao na Veliku Subotu.

- Blagovesti su radost nama upućena od arhangela Gavrila Presvetoj Bogorodici, da je došao čas da se navršilo vreme da će ona začeti Duhom svetim i da će roditi sina da će nadenuti ime njemu Isus; što znači spasitelj i da dolazi Mesija pomazanik Božiji spasitelj u ovaj svet – rekao je vladika Teodosije.

Plaštanica Isusa Hrista se u svim pravoslavnim hramovima širom vaseljene iznosi svakog Velikog Petka Foto: Telegraf

Plaštanica Isusa Hrista se u svim pravoslavnim hramovima širom vaseljene iznosi svakog Velikog Petka.

Plaštanica je vezeno, bogao ukrašeno platno, sa izvezenim ili naslikanim telom Hristovim sa predstavama skidanja Hrista sa krsta i polaganja u grob, Bogorodice, Josifa, Nikodima i jevanđeliste Jovana.

Nakon bogosluženja vernici se poklanjaju i celivaju plaštanicu Foto: Telegraf

Iznosi se u toku pojanja stihira na večernjem bogosluženju Velikog Petka i polaže zajedno sa Jevanđeljem na sredinu hrama na poseban sto i ostaje u hramu za jutrenje na Veliku Subotu.

Nakon bogosluženja vernici se poklanjaju i celivaju plaštanicu.

U znak tuge i žalosti, od bdenija na Veliki četvrtak ne zvone crkvena zvona već se bogosluženja najavljuju klepalima.

Daljinac

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA