≫ 

Devojke, pažnja! Ukoliko ste ispoštovale ovaj običaj i sanjale muškarca - za njega ćete se udati! Svi običaji na VELIKI PETAK

Ovaj dan se naziva i "Raspeti petak", pa se veruje da danas ne valja dirati oštre predmete

  • 19

Svi znamo da se na Veliki petak posti, da se farbaju jaja i da ništa ne sme da se radi u kući, ali ovo nisu jedini običaji vezani za najtužnijih dan u hrišćanstvu.

Ofarbali ste čuvarkuću, ali šta sa starom? Vaša kuća će biti zaštićena od ZLA samo ako ste je bacili na ovo mesto! (VIDEO)

Ostalo je još nekoliko sati do kraja dana, dovoljno da se isproba nekoliko narodnih verovanja koja se vekovima prenose sa kolena na koleno.

U pojedinim delovima Srbije veruje se da će devojke koje na današnji dan ukradu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjati svog budućeg muža.

Veruje se i da onog ko danas opere kosu cele sledeće godine neće boleti glava.

Takođe, stari kažu da, iako danas ne treba ništa raditi, kuću valja malo pomesti metlom, a onda tu metlu baciti, a sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

Danas ne uzimajte igle i eksere. Ovaj dan se naziva i "Raspeti petak", pa se veruje da danas ne valja dirati oštre predmete da se ne bi "povređivale Isusove rane". Zbog toga danas obućari i krojači ne rade.

Međutim, Srbi veruju da je najtužniji dan u hrišćanstvu najbolji za kalemljenje voća jer se "primi sve što se tog dana nakalemi".

Kao što se pridržavamo narodnih običaja, tako vekovima negujemo sećanje na Nemanjiće, koji su nedavno ekranizovani i u TV seriji, pogledajte video: 

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubica

    6. april 2018 | 21:40

    rogjena sam 7decembra 1940.najranija secanja sigurno imala sam imala cetiri godine.doterana!od kadifa crvena haljinica ogrnuta sa belim organtinom i kapisa bela i crveno jaje u gzepicu od keceljice poskakivala sam sve do crkve sv Dimitrije sa familijom.celu noc smo bdeli a tacno u 12sati drveno "klepalo "i izlazili smo napolju.svestenici napred i svi mi polazili smo oko crkve tri puta.uvek se secam sa kakvim sam ushicenjem tako mala isla u crkvu.a ujutru cini mi se u sest sati oglasi se svetkovinom rogjenje naseg oca na zemlji Isus hrist.

  • Jagoda

    6. april 2018 | 21:31

    Sto ovo niste objavili juce il jutros, nego sad. Sta sad da nakalemim...

  • Marina

    6. april 2018 | 21:17

    Danas se strogo posti i Bogu moli a paganski obicaji su nebitni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA