Da li je dovoljno samo "Srbina udariti po džepu" ili smo mi saobraćajno nevaspitana nacija? Intervju sa Damirom Okanovićem (VIDEO)

- Problem je što vi u saobraćaju možete u jednom trenutku da nestanete, poginete, postanete invalid, a da za to uopšte niste krivi! - kaže u intervjuu za Telegraf direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović

  • 65

Da li će rigoroznije kazne uticati na svest vozača, nakon što je 3. aprila na snagu stupio novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, pitali smo direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja Damira Okanovića koji otkriva da se ne slaže sa rasprostranjenim stavom da "Srbina treba udariti po džepu" kako bi poštovao pravila.

Stojan je bio više pijan nego što mislimo kada su dve sestre poginule: Kazna nije dovoljna da spreči tragediju, i ovo je rešenje (VIDEO)

- Problem je što vi u saobraćaju možete u jednom trenutku da nestanete, poginete, postanete invalid, a da za to uopšte niste krivi! Svi mi učestvujemo u saobraćaju, od kada se beba rodi i izađe iz porodilišta, pa do poslednjeg ispraćaja na sahrani. Od kolevke pa do groba smo svi u saobraćaju. Tako da se Zakon o bezbednosti saobraćaja odnosi na sve - za Telegraf je objasnio Okanović i dodao da je važno da se stvari poput vožnje u pijanom stanju, bez vezanog pojasa ili brže od dozvoljenog, više ne ponavljaju.

Kazne, policijska kontrola, represija jesu važni, konstatuje on, uz ogradu da bi više voleo da se situacija ne rešava isključivo na takav način.

- Nema države koja za svoje zakone ne predviđa i kazne ako ih ne poštujete. Ali ja nisam za to da se sve rešava samo kaznama. Svi kažu "samo Srbina udari po džepu, doći će na svoje".  Ja ne mislim da je to tako. Problem je u svesti, jako je nizak nivo svesti, saobraćajno smo nevaspitana i neobrazovana nacija. To treba menjati! - dodaje direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Inače, statistika pokazuje da je u toku prošle u saobraćaju poginulo 578 ljudi, što je 5 odsto manje u odnosu na 2016. godinu. Takođe, na trežnjenju je završilo više od 10.000 vozača.

Pogledajte ceo intervju sa Okanovićem o kaznama i novim pravilima koji se nalazi na vrhu teksta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusan

    7. april 2018 | 16:37

    muka mi je od tebe i tvog komiteta.

  • Djoka

    7. april 2018 | 16:48

    Ti si covece promasio i zemlju i vreme i zanimanje i sve. Prvo napravi uslove za bezbednu voznju, pa trazi da se zakon i Postuje i drakonski kaznjava. Uz sva vasa prosetravanja, samo se desava da gone vise ljudi svake godine , pa je samim tim. Vasa logika kaznjavanja totalno naopaka . Kaznicete za pojas, otecete za celavu gumu, trougao, decije sediste . U cemu si se ti vozio sa 11 godina ?? Pristup je pogresan, prvo put i uslvi pa onda kazne !

  • Milk

    7. april 2018 | 18:51

    Kao i uvek Okanovic izmislja toplu vodu i sad se zeli opravdati sto su kazne neprimerene za srpskog gradjanina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA