≫ 

Danas je trapavi petak i običaj je da se radi jedna pomalo morbidna stvar

Svaki dan u nedelji posle najvećeg hrišćanskog praznika prate brojni običaji i narodna verovanja

  • 1

Danas je Trapavi petak, prvi petak po Vaskrsu, koji se još zove i Beli, Blagi ili Istočni petak. To je jedini petak u godini kada se ne posti, jer mu je prethodio najduži i najstroži post u godini.

Vaskršnje čudo u Kikindi: Porodica Tešanović dobila neverovatan poklon za najveći praznik (FOTO) 

Prvi petak posle Uskrsa veoma je poseban dan u srpskom narodnom verovanju i slavi se u mnogim našim krajevima samo pod različitim nazivima. Ova poslednja dva naziva upućuju na još jednu posebnost ovog dana - reč je o jednom od retkih petaka u godini kada se ne posti.

Zanimljivo je da se na ovaj dan u selima oko Niša i Pirota ponovo farbaju jaja kao i za Uskrs, samo što im je namena nešto čudnija. Naime, ova jaja su namenjena mrtvima i u ponedeljak će biti odneta na njihove grobove. Taj dan obeležava se kao Uskrs za mrtve.

Jaja za mrtve farbaju se isključivo u crvenu boju, Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Za ovaj petak, koji se još naziva i Svetli petak, po Srbiji i Bosni je rašireniji naziv Istočni petak. Naziv mu je nastao od reči istočnik, što znači: izvor, jer je bilo u običaju da se, rano zorom, odlazi na izvore i kladence, gde se obredno, radi zdravlja, umivalo. Ova okupljanja su prerastala u svetkovinu koja se, uz obed, tu obeležavala celog dana.

Današnji praznik, kao slavu, proslavljale su ponegde mehandžije, a reč je i o seoskom prazniku u nekim krajevima gde se zbog toga kolje jagnje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    13. april 2018 | 11:56

    Nije jedini petak u godini kada se ne posti...trapava nedjelja je i poslije Bozica i ne posti se ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA