12

Goranova beba je nestala pre 20 godina, a on ne želi 10.000 evra, već traži pravdu za 1.500 porodica i za svoje dete (FOTO)

Najveća zamerka roditelja odnosi se na to što u tom dokumentu "ne postoje efikasni mehanizmi za istragu", već se roditeljima u slučaju da se ne rasvetli sudbina njihove dece, nudi nadoknada do 10.000 evra

Udruženja roditelja nestalih beba protestovala su ispred Narodne skupštine Srbije nezadovoljni nacrtom zakona koji je ušao u skupštinsku proceduru i koji bi, kako saznajemo, trebao da bude na dnevnom redu krajem maja. Roditelji žele donošenje novog zakona, ali se nadaju da će sa predstavnicima vlasti u međuvremenu, ako ne donesu novi, uspeti da dogovore neko zajedničko rešenje. Ministarstvo pravde ne misli tako...

Bogdan je sumnjao 35 godina da je njegov sin Dejan ukraden na rođenju: Država sada treba da mu isplati 1,2 miliona dinara, ali to nije dovoljno

Najveća zamerka roditelja odnosi se na to što u tom dokumentu "ne postoje efikasni mehanizmi za istragu", već se roditeljima u slučaju da se ne rasvetli sudbina njihove dece, nudi nadoknada do 10.000 evra.

Foto: Facebook/Beogradska grupa roditelja nestalih beba/Nikola Segrt

- U ovom modelu nema istražnih radnji. Nezamislivo je da sudija u istražnom postupku nalaže istražne radnje. Zna se ko to radi - tužilac je taj koji treba da natera policiju da radi - izričit je Goran Filipović iz Beogradske grupe roditelja čija je beba nestala 1998. godine.

To podrazumeva član 5 Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, gde stoji da istražne radnje u postupku, na zahtev suda, sprovode posebno obučeni policijski službenici kriminalističke policije.

Kako dalje kaže Filipović, predlog zakona upućuje sve roditelje na parnični i vanparnični postupak u kom oni moraju da dokazuju zašto je njihovo dete nestalo iz porodilišta.

Ukoliko ne uspeju da se dogovore, udruženja najavljuju novi protest od 3.500 ljudi.

ŠTA, U STVARI, SADRŽI ZAKON

Pored pomenutog člana 5, zakon predviđa "određivanje statusa nestalog novorođenog deteta tako što se utvrđuju činjenice o njegovoj smrti i mestu gde se telo
deteta nalazi ili, ako ne može da se utvrdi da je dete mrtvo, utvrđuju se činjenice koje objašnjavaju šta se sa nestalim novorođenim detetom dogodilo
i mesto gde se ono nalazi.

Ako ne mogu da se utvrde činjenice koje objašnjavaju šta se sa nestalim novorođenim detetom dogodilo, sud rešenjem konstatuje da ne može da se
utvrdi status nestalog novorođenog deteta.

Sud je dužan da odredi koji organ, organizacija ili ustanova je odgovorna za nestanak novorođenog deteta".

U čalnu 23 stoji da sud određuje visinu pravične novčane naknade nematerijalne štete po slobodnoj oceni, ceneći sve okolnosti slučaja, a pre svega intenzitet
pretrpljenih duševnih bolova i straha i druga merila određena zakonom kojim se uređuju obligacioni odnosi.

"Pravična novčana naknada ne može da se dosudi u iznosu većem od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu Narodne
banke Srbije na dan donošenja rešenja suda".

ODGOVOR NARODNE SKUPŠTINE I MINISTARSTVA PRAVDE

Beogradska grupa roditelja nestalih beba dobila je i odgovor na dopis u kome traže povlačenje Zakona o bebama. U njemu se predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zalaže za dijalog i zajedničko rešenje kojim bi sve strane bile zadovoljne.

Foto: Facebook/Beogradska grupa roditelja nestalih beba/Nikola Segrt

Nakon javnog negodovanja i protesta roditelja, pitali smo Ministarstvo pravde šta će oni dalje da preduzmu povom nacrta zakona, a ovo je njihov odgovor:

"Vlada Srbije je 8. marta usvojila Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođenje dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji (tzv. Zakon o nestalim bebama) i on se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Foto: Printskrin/rts.rs

Nacrt zakona o nestalim bebama je bio na javnoj raspravi 2015. godine, posle koje je poslat Vladi Srbije i kao predlog zakona upućen Skupštini Srbije 2016. godine. Radnu grupu Ministarstva pravde činili su predstavnici svih relevantnih institucija (pored predstavnika tri ministarstva – pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, Radna grupa je bila sastavljena i od predstavnika Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog pravobranilaštva, kao i od predstavnika grupa roditelja dece za koju postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji). Potrebno je imati u vidu da je Savet Evrope dao pozitivnu ocenu na Nacrt zakona, da je većina preporuka Saveta Evrope usvojena i da je Nacrt usklađen sa tim preporukama.

Zbog formiranja nove Vlade Srbije taj zakonski predlog je povučen iz skupštinske procedure, što je uobičajeni postupak nakon formiranja nove vlade. Imajući to u vidu, ministarstvo je ponovo moralo da sprovede proceduru pribavljanja mišljenja od relevantnih institucija, posle čega je zakon prosleđen Vladi Srbije na usvajanje. Takođe, ističemo da je nova verzija dodatno usaglašena sa predlozima roditelja i nevladine organizacije YUCOM.

Foto: Telegraf, sxc.hu/Ben Earwicker

Predlogom zakona uređuje se postupak u kome se utvrđuju činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji ili zdravstvenih ustanova i postupak u kome se dosuđuje pravična novčana naknada nematerijalne štete.

Cilj je utvrđivanje činjenica pogodnih da se utvrdi istina o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, na osnovu dokaza koji se izvedu i podataka koji se u prikupe u sudskom postupku od državnih i drugih organa, roditelja i drugih lica.

Takođe, cilj je i izvršenje obaveze Republike Srbije iz presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Jovanović protiv Srbije (broj predstavke 21794/09)".

Foto: Wikipedia/Rama

Podsetimo, svojevremeno je Sud za ljudska prava u Strazburu pozvao Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama i u martu 2013. godine naložio je Srbiji da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina. Tada je preporučeno da Srbija taj model primeni i na ostale slučajeve nestanka beba iz srpskih porodilišta.

Inače, prema navodima udruženja koja traže nestalu decu, u Srbiji oko 1.500 porodica sumnja da su im bebe otete na porođaju, a da su nezakonito proglašene mrtvim.

Daljinac

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Narodna skupština Srbije, Nestale bebe, Roditelji, Udruženja roditelja nestalih beba Srbije, Zakon o nestalim bebama
Najnoviji komentari
 • S
  Sasa

  Za 10000 evra neka prodaju svoju decu. Uhapsiti sve koji su pocinili zlocin a naravno i one koji ih stite.

 • N
  nije bitno

  pistosami ja zrtva kojoj organizaciji dase javi po tom pitanju hocu da vidim dalije moja beba ziva

 • D
  Dora

  Pohapsiti bandu otimaca i dozivotna!!!

Nemanja je najsrećniji čovek u Srbiji, a to još i ne zna: Dobio je stan u Beogradu, ali na telefon ne može da ga dobije ni majka

Završeno izvlačenje nagrada za "Uzmi račun i pobedi": Poznati srećni dobitnici 2 stana

Stiže pojačanje za Interventnu jedinicu: Stefanović obećao nove džipove

Panika i očaj među Karađorđevićima: Srpska princeza nestala u Njujorku

Lepotica ovog vrelog dana dolazi iz Novog Sada (FOTO)

Studentkinje FON-a izdominirale: Pobedile među 54.000 takmičara u Londonu

Pacijent je ležao na operacionom stolu, a srčani zalisci "zagubili" su se na carini: Put jednog ljudskog organa do Srbije je za film

Saši je godinu i po dana trebalo da napravi najspektakularniju šahovsku tablu (FOTO)

Današnja vremenska prognoza (21. april 2018. godine): Maksimalna temperatura do 25 stepeni!

Jelena (14) iz Pančeva pronađena drogirana u selu kod Obrenovca (FOTO)

NASLOVNE STRANE SUTRAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 21. april 2018. godine

Da li je već sada moguće registrovati motor na manje od godinu dana?

Bahati upravnik zgrade mi je upao u stan dok nisam bio tu: Da li to uopšte sme da uradi?

Jelena (14) iz Pančeva krenula u školu i od tada joj se gubi svaki trag: Očajni otac moli za pomoć (FOTO)

Deku pacijenta prebacili sa nosila na bolničku klupu u hodniku, a onda su čak stavili na njega i stvari (VIDEO)

PILOT PROJEKAT: AMSS i MUP RS postavili video-kamere za prikaz trenutnog stanja na graničnom prelazu Batrovci

Za vodnikom Plamenom su u rat krenuli brat i otac, na Košarama je video najjezivije zločine, ali je ipak sačuvao čast srpskog vojnika (FOTO) (VIDEO)

Brnabić: “Vinča” treba da bude stub razvoja Srbije (FOTO)

Nemačka poklonila MUP-u 20 vozila (FOTO)

Počele Novosadske muzičke svečanosti (FOTO)

Bogoljub Karić objavio potresni status o bolesti svoje snaje: "Poslali su je u Zagreb na lečenje, nismo se dvoumili nijednog trenutka"

U Požarevcu otvoren ritejl park Stop-shop (FOTO)

Arno Gujon napokon upoznao Ognjena, njegovog "malog srpskog dvojnika" (FOTO)

Nastalo je sasvim slučajno, a priča o njegovom postanku oduzima dah: Ovo je najlepše i najčistije jezero u Srbiji (FOTO)

Današnja vremenska prognoza (20. april 2018. godine): Sunčano, uz moguće kratkotrajne pljuskove

U jednom gradu u Srbiji u odnosu na prethodnu godinu udvostručen broj žena koje su žrtve porodičnog nasilja

Žrtva stravičnog porodičnog nasilja rasplakala i voditeljku: Devojka (25) pobegla od kuće sa nagnječenjem lobanje i izbijenim zubima (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 20. april 2018. godine

Sofija, Petra i Ena osvajaju zlatne medalje u brzom klizanju, iako prelaze preko 200 kilometara da bi trenirale jer u Nišu nemaju uslove (FOTO)

Želja mi je da pregazim Srbiju: Deka Zoran je rešen da upozna svaki kutak naše zemlje, ali pešice (FOTO)

Država dala novac opštinama: 320 miliona dinara za 59 projekata (FOTO)

Rekli su mi da će mi dete umreti: To je osećaj kao kad vam neko zabode najveći nož u srce i vrti ga levo, desno, gore, dole

Petoro Srba sa Kosova izvedeno je iz kola pre dve decenije: Od tad im se gubi svaki trag

Srbija na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Skoplju

U jednoj srpskoj opštini rapidno raste natalitet

Zakon koji je nemoguće primeniti: U samo jednom vozilu ne morate da imate sedište za decu

Rođen u Švajcarskoj, a sa 35 shvatio da želi život u Srbiji: Doneo je patent zbog koga više nikome nećete tražiti šifru za internet (FOTO)

Srbija zvanično zabranjuje upotrebu plastičnih kesa

Svi se pitaju ko je mladić koji se danima ne pomera sa ove klupe u Nišu: Kad neko pokuša da mu pomogne, on odbije (FOTO)

Novosađanka sve pare dala je za svoju oazu, a sada je ljubav prema cveću prenela na čitav komšiluk (FOTO) (VIDEO)

Kinezi masovno dolaze u ovo srpsko selo zbog samo jedne stvari (VIDEO)

Današnja vremenska prognoza (19. april 2018. godine): Toplije, sa slabim vetrom, temperatura prava prolećna