12

Goranova beba je nestala pre 20 godina, a on ne želi 10.000 evra, već traži pravdu za 1.500 porodica i za svoje dete (FOTO)

Najveća zamerka roditelja odnosi se na to što u tom dokumentu "ne postoje efikasni mehanizmi za istragu", već se roditeljima u slučaju da se ne rasvetli sudbina njihove dece, nudi nadoknada do 10.000 evra

Udruženja roditelja nestalih beba protestovala su ispred Narodne skupštine Srbije nezadovoljni nacrtom zakona koji je ušao u skupštinsku proceduru i koji bi, kako saznajemo, trebao da bude na dnevnom redu krajem maja. Roditelji žele donošenje novog zakona, ali se nadaju da će sa predstavnicima vlasti u međuvremenu, ako ne donesu novi, uspeti da dogovore neko zajedničko rešenje. Ministarstvo pravde ne misli tako...

Bogdan je sumnjao 35 godina da je njegov sin Dejan ukraden na rođenju: Država sada treba da mu isplati 1,2 miliona dinara, ali to nije dovoljno

Najveća zamerka roditelja odnosi se na to što u tom dokumentu "ne postoje efikasni mehanizmi za istragu", već se roditeljima u slučaju da se ne rasvetli sudbina njihove dece, nudi nadoknada do 10.000 evra.

Foto: Facebook/Beogradska grupa roditelja nestalih beba/Nikola Segrt

- U ovom modelu nema istražnih radnji. Nezamislivo je da sudija u istražnom postupku nalaže istražne radnje. Zna se ko to radi - tužilac je taj koji treba da natera policiju da radi - izričit je Goran Filipović iz Beogradske grupe roditelja čija je beba nestala 1998. godine.

To podrazumeva član 5 Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, gde stoji da istražne radnje u postupku, na zahtev suda, sprovode posebno obučeni policijski službenici kriminalističke policije.

Kako dalje kaže Filipović, predlog zakona upućuje sve roditelje na parnični i vanparnični postupak u kom oni moraju da dokazuju zašto je njihovo dete nestalo iz porodilišta.

Ukoliko ne uspeju da se dogovore, udruženja najavljuju novi protest od 3.500 ljudi.

ŠTA, U STVARI, SADRŽI ZAKON

Pored pomenutog člana 5, zakon predviđa "određivanje statusa nestalog novorođenog deteta tako što se utvrđuju činjenice o njegovoj smrti i mestu gde se telo
deteta nalazi ili, ako ne može da se utvrdi da je dete mrtvo, utvrđuju se činjenice koje objašnjavaju šta se sa nestalim novorođenim detetom dogodilo
i mesto gde se ono nalazi.

Ako ne mogu da se utvrde činjenice koje objašnjavaju šta se sa nestalim novorođenim detetom dogodilo, sud rešenjem konstatuje da ne može da se
utvrdi status nestalog novorođenog deteta.

Sud je dužan da odredi koji organ, organizacija ili ustanova je odgovorna za nestanak novorođenog deteta".

U čalnu 23 stoji da sud određuje visinu pravične novčane naknade nematerijalne štete po slobodnoj oceni, ceneći sve okolnosti slučaja, a pre svega intenzitet
pretrpljenih duševnih bolova i straha i druga merila određena zakonom kojim se uređuju obligacioni odnosi.

"Pravična novčana naknada ne može da se dosudi u iznosu većem od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu Narodne
banke Srbije na dan donošenja rešenja suda".

ODGOVOR NARODNE SKUPŠTINE I MINISTARSTVA PRAVDE

Beogradska grupa roditelja nestalih beba dobila je i odgovor na dopis u kome traže povlačenje Zakona o bebama. U njemu se predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zalaže za dijalog i zajedničko rešenje kojim bi sve strane bile zadovoljne.

Foto: Facebook/Beogradska grupa roditelja nestalih beba/Nikola Segrt

Nakon javnog negodovanja i protesta roditelja, pitali smo Ministarstvo pravde šta će oni dalje da preduzmu povom nacrta zakona, a ovo je njihov odgovor:

"Vlada Srbije je 8. marta usvojila Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođenje dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji (tzv. Zakon o nestalim bebama) i on se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Foto: Printskrin/rts.rs

Nacrt zakona o nestalim bebama je bio na javnoj raspravi 2015. godine, posle koje je poslat Vladi Srbije i kao predlog zakona upućen Skupštini Srbije 2016. godine. Radnu grupu Ministarstva pravde činili su predstavnici svih relevantnih institucija (pored predstavnika tri ministarstva – pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, Radna grupa je bila sastavljena i od predstavnika Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog pravobranilaštva, kao i od predstavnika grupa roditelja dece za koju postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji). Potrebno je imati u vidu da je Savet Evrope dao pozitivnu ocenu na Nacrt zakona, da je većina preporuka Saveta Evrope usvojena i da je Nacrt usklađen sa tim preporukama.

Zbog formiranja nove Vlade Srbije taj zakonski predlog je povučen iz skupštinske procedure, što je uobičajeni postupak nakon formiranja nove vlade. Imajući to u vidu, ministarstvo je ponovo moralo da sprovede proceduru pribavljanja mišljenja od relevantnih institucija, posle čega je zakon prosleđen Vladi Srbije na usvajanje. Takođe, ističemo da je nova verzija dodatno usaglašena sa predlozima roditelja i nevladine organizacije YUCOM.

Foto: Telegraf, sxc.hu/Ben Earwicker

Predlogom zakona uređuje se postupak u kome se utvrđuju činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji ili zdravstvenih ustanova i postupak u kome se dosuđuje pravična novčana naknada nematerijalne štete.

Cilj je utvrđivanje činjenica pogodnih da se utvrdi istina o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, na osnovu dokaza koji se izvedu i podataka koji se u prikupe u sudskom postupku od državnih i drugih organa, roditelja i drugih lica.

Takođe, cilj je i izvršenje obaveze Republike Srbije iz presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Jovanović protiv Srbije (broj predstavke 21794/09)".

Foto: Wikipedia/Rama

Podsetimo, svojevremeno je Sud za ljudska prava u Strazburu pozvao Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama i u martu 2013. godine naložio je Srbiji da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina. Tada je preporučeno da Srbija taj model primeni i na ostale slučajeve nestanka beba iz srpskih porodilišta.

Inače, prema navodima udruženja koja traže nestalu decu, u Srbiji oko 1.500 porodica sumnja da su im bebe otete na porođaju, a da su nezakonito proglašene mrtvim.

Daljinac

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Tagovi: Narodna skupština Srbije, Nestale bebe, Roditelji, Udruženja roditelja nestalih beba Srbije, Zakon o nestalim bebama

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (12)
Poređaj komentare:
 • S
  Sasa

  Za 10000 evra neka prodaju svoju decu. Uhapsiti sve koji su pocinili zlocin a naravno i one koji ih stite.

 • N
  nije bitno

  pistosami ja zrtva kojoj organizaciji dase javi po tom pitanju hocu da vidim dalije moja beba ziva

 • D
  Dora

  Pohapsiti bandu otimaca i dozivotna!!!

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 20. jul 2018. godine

Marko u trci za Teodorin život već prešao 200 kilometara, ostalo još 800: Usput je skupio 40.000 evra, ni povreda ga nije zaustavila (FOTO) (VIDEO)

Za šta sve možemo da dobijemo slobodne dane? Ako se potrefi da vam se poklope ova 4 događaja, dobićete 20

Gotova "kriza" sa tablicama: Od sledeće nedelje svi će moći da registruju svoj auto

"Gvozdeni mačak" se "pružio" po Dunavu: Izvedena vežba rečnih jedinica Srbije i Mađarske (FOTO)

Putarina u Srbiji skuplja za domaće vozače nego za strance

Vremenska prognoza do kraja dana (19. jul 2018. godine): Oblačno i sveže, moguća kiša, grmljavina i pljuskovi (VIDEO)

Moja ćerka je umrla pored kontejnera, jer nisam priznala da je narkoman: Kako da pomognemo svojoj deci, a da ne budemo njihovi saučesnici?

Za dva dana, druga neustrašiva zver snimljena blizu ljudi: Medved se kupa u Dunavu kod Kostolca (VIDEO)

Živite u zgradi i dobijate veliki račun za vodu? Sopstveni vodomer je moguće dobiti, ali je procedura komplikovana

U ovom gradu ljudi vec sedam dana ne mogu da registruju auto, razlog prevelika potražnja?

Gradonačelnik Novog Sada primio Ambasadora Ukrajine u Republici Srbiji

Dečak (11) bežao od psa, pa podleteo pod kombi: Sa teškim povredama prebačen je u KC Niš

Do kraja godine Ajnštajnova kuća u Novom Sadu dobija novi život: Dragocena zgrada koju su razarali huligani i štetočine u novom sjaju

Srbi danas slave Svetog Sisoja, zaštitnika dece: Evo šta nikako ne smete da radite!

Kako su Turci obučavali Srbe da prepoznaju prevaru u dokumentima: Fokus je bio na istrazi zločina povezanih sa narkoticima

Današnja vremenska prognoza (19. jul 2018. godine): Oblačno i veoma sveže, povremeno s kišom (VIDEO)

Centar za socijalni rad, policija, bilo ko? Devojčice (9) obučene kao trbušne plesačice igraju pod "šatrom" u Obrenovcu (VIDEO)

Kad baka Smilja iz "Smederevca" izvadi tepsiju rumenog hleba, sva nepca nam dožive mali šok: Celo selo zamiriše, a on pucka onako vruć (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 19. jul 2018. godine

Sutrašnja vremenska prognoza (19. jul 2018. godine): Sveže za ovo doba godine, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom (VIDEO)

Kuršumlija se više neće zvati tako, na predlog patrijarha Irineja: Vraća joj se staro srednjovekovno ime

Rodiš dete, čuvaš ga, pošalješ na izlet, vrate ga u kovčegu: Roditelji se teško razdvoje od svojih mališana... a neki to moraju zauvek

Najbolji načini da potrošite novčanicu sa Teslinim likom: Gde i šta možemo sve da vidimo, naučimo i doživimo za 100 dinara?

Medved usred Panonske ravnice: Zverka snimljena na poljani, meštani u strahu (VIDEO)

Vremenska prognoza do kraja dana (18. jul 2018. godine): Ne izlazite iz kuće bez kišobrana (VIDEO)

Preminuo čovek od virusa Zapadnog Nila: U Srbiji ima još 28 obolelih

Napadač na novinara Cvetkovića priznao krivicu: Tužilaštvo mu ukida pritvor

Ko je zapravo kriv što nam se deca utapaju u bazenima? Dve tragedije u dva dana, dve porodice ne dobijaju odgovore

Dečak se popeo na krov škole u Futogu da bi dohvatio loptu, pa pao: Sa teškim povredama prevezen u bolnicu

Milan Jevđić je prvo rastužio Srbiju, zatim je podelio, a sada opet iznenadio kada se skinuo i okačio fotku na Instagram (FOTO)

Parovi, ako želite da živite u Vojvodini, morate da ispunite ove uslove i dobićete kuću sa okućnicom

Slajm, igračka-otrov: Popularni "ljigavci" koštaju samo 50 dinara, svi ih imaju, a puni su opasnih hemikalija i uzrokuju bolesti

Kragujevčanin se svađao sa bratom, pa potegao nož: Mladić hitno prevezen u bolnicu sa više ubodnih rana

Ljiljana se okliznula na kesten i slomila obe ruke u gradskom parku. Šest meseci je nosila gips, a sada je to žestoko naplatila (FOTO)

Posle Kopaonika i Mokre Gore, počinje naplata ulaza kolima na Zlatibor: Ovo su cene

Radoje sa Terazija isplatio prevarenu decu iz Užica: Pismo majke ga stavilo na stub srama, rešio da okonča agoniju

Šumadija leži na dragom kamenju: Nismo svesni kakvo blago nam je pod nogama

Čekalo se 18 godina da neko podnese krivičnu prijavu zbog krađe umetničkih dela iz Skupštine 5. oktobra 2000. (FOTO)

Današnja vremenska prognoza (18. jul 2018. godine): Oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom (VIDEO)

Probudili su se, videli otvorenu kapiju, a Radoslava nije bilo: Porodica 15 dana ne može da ga nađe, ni kamere nisu snimile šta se desilo s njim (FOTO)

Beograđani vs provincijalci: Zašto se i dalje govori "Došao iz neke selendre da mi uzme posao" ili "Sve pare idu u BG"?