12

Goranova beba je nestala pre 20 godina, a on ne želi 10.000 evra, već traži pravdu za 1.500 porodica i za svoje dete (FOTO)

Najveća zamerka roditelja odnosi se na to što u tom dokumentu "ne postoje efikasni mehanizmi za istragu", već se roditeljima u slučaju da se ne rasvetli sudbina njihove dece, nudi nadoknada do 10.000 evra

Udruženja roditelja nestalih beba protestovala su ispred Narodne skupštine Srbije nezadovoljni nacrtom zakona koji je ušao u skupštinsku proceduru i koji bi, kako saznajemo, trebao da bude na dnevnom redu krajem maja. Roditelji žele donošenje novog zakona, ali se nadaju da će sa predstavnicima vlasti u međuvremenu, ako ne donesu novi, uspeti da dogovore neko zajedničko rešenje. Ministarstvo pravde ne misli tako...

Bogdan je sumnjao 35 godina da je njegov sin Dejan ukraden na rođenju: Država sada treba da mu isplati 1,2 miliona dinara, ali to nije dovoljno

Najveća zamerka roditelja odnosi se na to što u tom dokumentu "ne postoje efikasni mehanizmi za istragu", već se roditeljima u slučaju da se ne rasvetli sudbina njihove dece, nudi nadoknada do 10.000 evra.

Foto: Facebook/Beogradska grupa roditelja nestalih beba/Nikola Segrt

- U ovom modelu nema istražnih radnji. Nezamislivo je da sudija u istražnom postupku nalaže istražne radnje. Zna se ko to radi - tužilac je taj koji treba da natera policiju da radi - izričit je Goran Filipović iz Beogradske grupe roditelja čija je beba nestala 1998. godine.

To podrazumeva član 5 Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, gde stoji da istražne radnje u postupku, na zahtev suda, sprovode posebno obučeni policijski službenici kriminalističke policije.

Kako dalje kaže Filipović, predlog zakona upućuje sve roditelje na parnični i vanparnični postupak u kom oni moraju da dokazuju zašto je njihovo dete nestalo iz porodilišta.

Ukoliko ne uspeju da se dogovore, udruženja najavljuju novi protest od 3.500 ljudi.

ŠTA, U STVARI, SADRŽI ZAKON

Pored pomenutog člana 5, zakon predviđa "određivanje statusa nestalog novorođenog deteta tako što se utvrđuju činjenice o njegovoj smrti i mestu gde se telo
deteta nalazi ili, ako ne može da se utvrdi da je dete mrtvo, utvrđuju se činjenice koje objašnjavaju šta se sa nestalim novorođenim detetom dogodilo
i mesto gde se ono nalazi.

Ako ne mogu da se utvrde činjenice koje objašnjavaju šta se sa nestalim novorođenim detetom dogodilo, sud rešenjem konstatuje da ne može da se
utvrdi status nestalog novorođenog deteta.

Sud je dužan da odredi koji organ, organizacija ili ustanova je odgovorna za nestanak novorođenog deteta".

U čalnu 23 stoji da sud određuje visinu pravične novčane naknade nematerijalne štete po slobodnoj oceni, ceneći sve okolnosti slučaja, a pre svega intenzitet
pretrpljenih duševnih bolova i straha i druga merila određena zakonom kojim se uređuju obligacioni odnosi.

"Pravična novčana naknada ne može da se dosudi u iznosu većem od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu Narodne
banke Srbije na dan donošenja rešenja suda".

ODGOVOR NARODNE SKUPŠTINE I MINISTARSTVA PRAVDE

Beogradska grupa roditelja nestalih beba dobila je i odgovor na dopis u kome traže povlačenje Zakona o bebama. U njemu se predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zalaže za dijalog i zajedničko rešenje kojim bi sve strane bile zadovoljne.

Foto: Facebook/Beogradska grupa roditelja nestalih beba/Nikola Segrt

Nakon javnog negodovanja i protesta roditelja, pitali smo Ministarstvo pravde šta će oni dalje da preduzmu povom nacrta zakona, a ovo je njihov odgovor:

"Vlada Srbije je 8. marta usvojila Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođenje dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji (tzv. Zakon o nestalim bebama) i on se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Foto: Printskrin/rts.rs

Nacrt zakona o nestalim bebama je bio na javnoj raspravi 2015. godine, posle koje je poslat Vladi Srbije i kao predlog zakona upućen Skupštini Srbije 2016. godine. Radnu grupu Ministarstva pravde činili su predstavnici svih relevantnih institucija (pored predstavnika tri ministarstva – pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, Radna grupa je bila sastavljena i od predstavnika Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog pravobranilaštva, kao i od predstavnika grupa roditelja dece za koju postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji). Potrebno je imati u vidu da je Savet Evrope dao pozitivnu ocenu na Nacrt zakona, da je većina preporuka Saveta Evrope usvojena i da je Nacrt usklađen sa tim preporukama.

Zbog formiranja nove Vlade Srbije taj zakonski predlog je povučen iz skupštinske procedure, što je uobičajeni postupak nakon formiranja nove vlade. Imajući to u vidu, ministarstvo je ponovo moralo da sprovede proceduru pribavljanja mišljenja od relevantnih institucija, posle čega je zakon prosleđen Vladi Srbije na usvajanje. Takođe, ističemo da je nova verzija dodatno usaglašena sa predlozima roditelja i nevladine organizacije YUCOM.

Foto: Telegraf, sxc.hu/Ben Earwicker

Predlogom zakona uređuje se postupak u kome se utvrđuju činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji ili zdravstvenih ustanova i postupak u kome se dosuđuje pravična novčana naknada nematerijalne štete.

Cilj je utvrđivanje činjenica pogodnih da se utvrdi istina o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, na osnovu dokaza koji se izvedu i podataka koji se u prikupe u sudskom postupku od državnih i drugih organa, roditelja i drugih lica.

Takođe, cilj je i izvršenje obaveze Republike Srbije iz presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Jovanović protiv Srbije (broj predstavke 21794/09)".

Foto: Wikipedia/Rama

Podsetimo, svojevremeno je Sud za ljudska prava u Strazburu pozvao Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama i u martu 2013. godine naložio je Srbiji da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina. Tada je preporučeno da Srbija taj model primeni i na ostale slučajeve nestanka beba iz srpskih porodilišta.

Inače, prema navodima udruženja koja traže nestalu decu, u Srbiji oko 1.500 porodica sumnja da su im bebe otete na porođaju, a da su nezakonito proglašene mrtvim.

Daljinac

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Tagovi: Narodna skupština Srbije, Nestale bebe, Roditelji, Udruženja roditelja nestalih beba Srbije, Zakon o nestalim bebama

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (12)
Poređaj komentare:
 • S
  Sasa

  Za 10000 evra neka prodaju svoju decu. Uhapsiti sve koji su pocinili zlocin a naravno i one koji ih stite.

 • N
  nije bitno

  pistosami ja zrtva kojoj organizaciji dase javi po tom pitanju hocu da vidim dalije moja beba ziva

 • D
  Dora

  Pohapsiti bandu otimaca i dozivotna!!!

NASLOVNE STRANE SUTRAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 21. septembar 2018. godine

Sutra je Mala Gospojina, veliki praznik: Na ovaj dan jedna stvar ne sme nikako da se radi

Treće pojeftinjenje grejanja u Novom Sadu u poslednjih godinu i po dana

Ni veterinari nisu sigurni kakvo se tačno stvorenje pojavilo u Debeljači: Stručnjaci zbunjeni pred slikom misterioznog bića (FOTO)

Lepo su zamolili komšije da ne bacaju đubre, a dobili su najužasniji i najprostačkiji odgovor na to (FOTO)

Užas u Nišu: Policajac udario devojčicu na pešačkom prelazu

Slađana i Goran pobedili su sve prepreke i dokazali da je moguće živeti svoje snove bez obzira na sve (FOTO)

Održana konferencija o visokotehnološkom kriminalu "Poveži se sigurno": U Beogradu predstavnici EU i međunarodnih organizacija (FOTO) (VIDEO)

Zapalio se avion kod Jagodine: Kada je prinudno sleteo, u njemu su bila dva člana posade, isteklo 1.000 litara goriva (FOTO)

Srpkinja sa bebom od 9 meseci nije imala dovoljno novca za boravak u Holandiji, pa su im zabranili ulazak i poslali ih u centar za migrante

4 dana agonije u pribojskoj bolnici: Dragina (60) je pala sa drveta, slomila dva pršljena, lečili su je pogrešno, pa joj je zakazana hitna operacija?!

Da li je preljuba najveći i najgori srpski greh, a ne ubistvo?

Ponovo su se javile neke LGBT osobe koje je sramota pojedinaca sa Prajda: Da li je moguće da to rade na ulici i da samo sebi skaču u stomak?

Srbi igraju kolo nasred Tirane: Nastup naših folkloraša u Albaniji je pod znakom pitanja, ali to ih nije sprečilo da se uhvate za ruke i opletu

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 20. septembar 2018. godine

Napravila sam leksikon i odnela ga u školu: Deca su pisala iskreno o abortusima i seksualnim iskustvima, pa su odabrala starlete za idole (FOTO)

Jovana sa Mlave i Milesa iz Ljiga dobile ozbiljnu konkurenciju: Zgodni momci iz Koceljeve su u top formi i treniraju za seoske olimpijske igre (VIDEO)

Oni su naša budućnost: Broj IT odeljenja u gimnazijama povećan 5 puta

Zbog jednog dečaka zlostavljača 1.000 učenika ne sme da ide u školu: Ministar Šarčević alarmirao pola države da se to reši

Sva deca u vrtićima moraju da jedu isto, osim u ova tri slučaja

Srpski i rumunski "migovi" krilo uz krilo: Lovci i bombarderi rame uz rame u zajedničkoj vežbi (FOTO) (VIDEO)

Predstavile su se kao Ostroga i Vlažena Marija, a provocirale su i pozivale samo na jedno: "Majka i ćerka" koje su zapalile Prajd (VIDEO)

Dolaze da povećaju usne i ispeglaju bore, a nemaju zube: Stomatolozi stavljaju botoks umesto plombi

Fina Nišlijka se smuvala sa mladićem u klubu u Beču, pa joj je na usnama izašao užas: Kada mu je policija upala u stan, zatekla je samo smrt (AUDIO)

Beograd je oblepljen oglasima za učesnike rata 1999. godine: Pozvali smo broj i otkrili ko treba da dobije 80.000 dinara (FOTO)

Misteriozno stvorenje se pojavilo u Debeljači, niko ne zna šta je: Meštani slute najcrnje - beli šakal, kentaur, drekavac ili čupakabra? (FOTO)

Žena preminula od posledica groznice Zapadnog Nila

Kada ostanete zarobljeni na ostrvcetu između dva semafora, da li čekate ili pretrčavate na crveno?

Vozačima kamiona nikad nije bilo gore: Čekaju na prelazima i do sedam sati

Avion Er Srbije "Goran Bregović" bezbedno sleteo u Hurgadu: Let iz Egipta ka Srbiji kasniće bar osam sati

Zapalio se avion Er Srbije: Hitno sleteo na Kipar, putnici od dima ništa nisu videli

Najodvratniji plakat osvanuo na banderama po celoj Jagodini: Grad bruji o ženi čiji je lik završio na "stubovima srama". Zorica drolja, lopov, lažov... (FOTO)

"Halo, može jedno vozilo" - više neće biti realno: Taksisti polako prelaze na aplikacije, ali jedna stvar će biti zabranjena

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 19. septembar 2018. godine

Telo mu je ležalo na krovu auta, glava je visila u vazduhu: Tinejdžer iz Kikinde skočio sa zgrade nakon raskida sa devojkom?

Ovako izgleda kad roditelje petoro dece odbiju za dodatak: Razlog nije mogao da bude bizarniji

Čuo se jak udarac i stakla su popucala: U centru Jagodine posle udesa ostao prevrnut auto i neviđen zastoj (FOTO)

Kristina (28) je batalila diplomu Ekonomskog fakulteta i sela za traktor: Dok se njena generacija provodi, ona gaji kupus (FOTO)

Počinje nesnosnim svrabom, a onda se pojave kraste po celom telu: Srbi u inostranstvu u panici zbog zarazne kožne bolesti

Drugi strani jezik sada je izborni predmet, a evo kako će se ocenjivati: Nastavnici zbunjeni, đaci još više zbog novine u školstvu

Vlasniku kafane "Kod Sentu" prvo udarili, pa zapalili auto, zatim su mu razbili kafanu, a onda je na red došlo i vozilo njegovog sestrića (FOTO)

Radojica je bio rudar, a ostao je paralisan posle nesreće na motoru: Sada je dobio električna kolica i namirnice za mesec dana (FOTO)