Oca nemam, majka se udala u Švajcarskoj i poslala mi 20.000 dinara za 10 godina. Da li mogu da je tužim?

"Dovoljan je jedan svedok da se pokrene tužba protiv roditelja zbog zanemarivanja"

  • 5

Kažu "Koliko ljudi, toliko ćudi"... Daleko od toga da su svi roditelji isti i da su svi brižni. To najbolje znaju zanemarena deca koje itekako ima svugde, pa i u Srbiji. Jedan maloletnik podelio je svoju brigu na društvenoj mreži Reddit i potražio savet na koji način bi mogao da ostvari svoja prava jer mu ih je majka očigledno uskratila.

Žena iz Teslića optužena da je zanemarivala svoju decu: Dovodila je u kuću ljubavnike sa kojima je imala seks?

"Želim da podnesem krivičnu prijavu protiv svoje majke zbog zapostavljanja i neizdržavanja. Ja još nisam punoletan i na redovnom sam školovanju, trenutno sam kod dede koji ima kancer i nesposoban je za rad i babe koja je u vrlo lošem zdravstvenom stanju. Oca nemam, a majka je otišla u Švajcarsku i udala se. Vrlo retko se desi da nam se javi, poruke na socijalnim mrežama mi ignoriše čim je pitam da pošalje neki dinar. Za 10 godina bila je ovde nekoliko puta i ukupno je meni poslala 20.ooo dinara za tih 10 godina. Baba ima primanja 6.000 mesečno i nemoguće je da ispunimo najosnovnije potrebe za život"...

Zanemarena deca nekad nemaju osnovne uslove za život Foto: Profimedia

U vezi konkretnog slučaja konsultovali smo advokata Mirjanu Vagner koja se bavi porodičnim odnosima i zaključili da dečak ima pravo da je tuži po više osnova.

- Ako je dečak star 15 i više godina, može sam da pokrene tužbu za zanemarivanje, a može da traži i izdržavanje. Takođe, ako je redovan i dobar đak, što sud najviše gleda, može da traži i dečji dodatak od države. Tada su mu sva vrata otvorena. Ukoliko je dete mlađe od 15 godina, može da se obrati najbližem Centru za socijalni rad koji onda pokreće postupak protiv roditelja, a u konkretnom slučaju, to može da bude i baka koja je staratelj - navodi Vagner.

Prema Porodičnom zakonu, moguće je pokrenuti tužbu za zaštitu prava deteta kojom se može tražiti da se majka obaveže na vršenje roditeljskih dužnosti.

Dovoljna je izjava bake da se pokrene tužba Foto: Pixabay

U zakonu još stoji da "pravo i dužnost da obaveste javnog tužioca ili organ starateljstva o razlozima za zaštitu prava deteta imaju sve dečje, zdravstvene i obrazovne ustanove ili ustanove socijalne zaštite, pravosudni i drugi državni organi, udruženja i građani".

Roditelji su dužni da se staraju o detetu, da ga čuvaju i podižu i da mu obezbede osnovno školovanje i time se bave članovi 68 do 74 Porodičnog zakona. Procedura dokazivanja kršenja ovih pravila u Srbiji nije komplikovana.

- Kao dokaz o neizdržavanju ili zanemarivanju može da mu posluži izjava bake ili deke da mu ne šalje ništa, izjave drugih svedoka, mejlovi na koje mu ne odgovara, SMS poruke, fotografije... da nikad nije bio na letovanju, da mu nikad nije poslala poklon, da mu ne čestita rođendane... Dovoljan je jedan svedok da se pokrene tužba, u ovom slučaju baka - ističe advokat.

Nemarnim roditeljima preti zatvor do tri godine Foto: Shutterstock

U slučaju da je sudskom odlukom određeno da roditelj daje izdržavanje, a to ne čini, prema članu 195 Krivičnog zakona, preti mu novčana ili kazna zatvora do dve godine.

Član 193 istog zakonika kaže da "roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, biće kažnjeno zatvorom do tri godine".

Daljinac

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Braca

    6. maj 2018 | 20:33

    Pa gde je bio centar sa socijalni rad. Glavno je oni primaju platu. Sramota od drzave.

  • Vukac

    6. maj 2018 | 20:16

    Pih pm rasplakah se ,kakvih ima roditelja najbolje bi bilo da takvi nemaju djecu .

  • Sara

    6. maj 2018 | 21:09

    I mene ista sudbina zadesila..otac umro a majka otisla u inostranstvo i nikad dinara poslala nije od moje 15 .godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA