Rešavamo enigmu: Da li je vezivanje pojasa obavezno baš za sve učesnike u saobraćaju?

Jedina gora stvar od nevezivanja pojasa je nepravilno vezan sigurnosni pojas

  • 25

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima donele su mnoge promene, a jedna od najrigoroznijih je povećanje kazne za nevezivanje pojasa sa 5.000 na 10.000 dinara. Ova odluka mora da se sprovodi bez presedana, bez izuzetka i svako ko je ne poštuje će da odgovara jer svima preti jednaka opasnost u saobraćaju.

Vozače od utorka čekaju velike kazne: Pojas, nasilnička vožnja, alkohol... (FOTO)

SVAKI STOTI SRBIN VOZI PIJAN: Za tri dana saobraćajne kontrole, otkriveno više od 1.000 prekršaja

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da ni taksisti, ni policajci, ni invalidi, ni trudnice, ni predsednici opština nisu oslobođeni od vezivanja pojasa u vozilu.

- Nije to propisao niko iz ličnog hira, već zato što, bilo prilikom bočnog, prilikom čeonog prevrtanja vozila, na telo deluju takve sile koje mogu da dovedu do pogibije, a pojasevi su ti koji čuvaju čoveka. Bez obzira na funkciju, svi su oni ljudi i jednako podležu povredama - objašnjava Okanović.

Okanović objašnjava da su svi jednako podložni povredama u saobraćaju Foto: Milena Đorđević

Od sada će se redovno kažnjavati i oni koji ne budu imali pojas na zadnjem sedištu.

Kako je Okanović još ranije istakao, pojas ne može da povredi putnika osim ako nije nepravilno vezan. Pojas nas on do određene brzine zadržava, a potom pukne da nas ne bi isekao ili nam napravio ozbiljne povrede. Na primer, kada kod čeonog sudara udarite u zid, ako idete do 60 kilometara na čas, pojas će vas zaštititi i nećete imati nikakvih ozbiljnijih povreda, ali ako u istoj situaciji vozite 100km/h on će pući, pa šta vam bog da, jer kad ne bi pukao usmrtio bi čoveka.

Jedina gora stvar od nevezivanja pojasa je nepravilno vezan sigurnosni pojas, upozoravaju stručnjaci za bezbednost saobraćaja.

Delimično stavljanje pojasa može da uzrokuje stravične povrede tokom nesreće Foto: Profimedia

Delimično vezivanje pojasa, stavljanje ispod pazuha ili labavljenje štipaljkom mogu da prouzrukuju stravične povrede tokom saobraćajke, dok pravilna upotreba ovog bezbedonosnog pomagala spasava živote prilikom udesa u čak 80 odsto slučajeva.

Novim izmenom Zakona, kazna je sa 5.000 povećana na 10.000 dinara, pa se stručnjaci za bezbednost saobraćaja nadaju da će ovo da natera vozače da budu revnosni u poštovanju propisa, što bi samim tim trebalo da smanji broj nesreća na ulicama.

Daljinac

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бцаа

    22. april 2018 | 09:59

    Мислим да у граду нема потребе везивати појас, брзине су мале. Путници у аутомобилу су још заштићени аирбеговима, док путници у аутобусима не да нису везани него стоје на једној нози и висе за шипку. Нема никакве логике.

  • HAJDUK

    22. april 2018 | 10:55

    E sad cu ja da vam kazem moje misljenje,pa onda lupajte minuse! Ova kazna za nevezivanje pojasa je samo otimanje para! Koga ja ugrozavam ako nisam vezan?! Sebe? Svoju bezbednost, svoje zdravlje ?!

  • car

    22. april 2018 | 01:21

    Pitanje za gospodina Damira Okanovica...Kad već pomenuste SVE kategorije vozača i putnika,da vas pitam samo ovo...Da li ste ikada bili Taxi vozac?Da li ste ikada iza svojih ledja imali drogiranu budalu u autu?Da li ste ikada iza ledja imali besnog i Pijanog huligana čiji je tim izgubio utakmicu?Da li ste ikada u autu imali razjarenog muza koji je upravo saznao da mu se žena krese sa šefom?...NISTE!!!E,kad vam takve budale i probisveti udju u auto i sedmu iza ledja...E U TAKVIM SITUACIJAMA VI VEŽITE POJAS GOSPODINE OKANOVICU!!!Najlakše je sirotinju udarati po džepu...SIT GLADNOM NE VERUJE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA