≫ 

Najnoviji trend među mladima je pušenje nargile u barovima, a niko ne zna stravičan efekat ovog "uživanja"

Egzotična atmosfera, opuštajuća muzika i mešavina različitih aromatičnih ukusa očigledno čine nargila barove prilikom mesta za okupljanje mladih

  • 10
Nargila

Foto: pixabay.com

Deca u Srbiji masovno se truju veoma štetnim aromatizovanim duvanom u mnogobrojnim nargila barovima širom zemlje. Podaci pokazuju da devet odsto mladih između 13 i 15 godina, i to u istom procentu devojčice i dečaci, koriste nargilu. Osim što je zakonom zabranjeno za maloletnike, stručnjaci upozoravaju - sat vremena korišćenja nargile jednak je šteti od 100 popušenih cigareta.

Frapiraćete se koliko možete da uštedite za samo nedelju dana ako prestanete da pušite (FOTO)

Egzotična atmosfera, opuštajuća muzika i mešavina različitih aromatičnih ukusa očigledno čine nargila barove prilikom mesta za okupljanje mladih.

Kako tvrde zaposleni u ovim veoma popularnim lokalima, koji se sve češće otvaraju u blizini škola, deca ovde isključivo dolaze da "uživaju u pušenju".

- Neki od njih ne popiju ni piće, već se odmah dohvate lule - kažu oni.

Svetska zdravstvena organizacija ukazuje već godinama da je štetnost duvana u nargila barovima daleko veća od dima iz običnih cigareta Foto: pixabay.com

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija ukazuje već godinama da je štetnost duvana u nargila barovima daleko veća od dima iz običnih cigareta, preciznije, jedna seansa u ovom baru štetnija je od sto popušenih cigareta!

- Udisanjem aromatičnog duvana u samo jednoj seansi apsorbuje se količina ugljen monoksida četiri od pet puta veća od one koja se udiše jednom cigaretom. Klasičan pušač obično udahne dim oko 12 puta, dok se preko nargile on udahne i do 200 puta!

- Tokom jednočasovnog pušenja nargile udahne se litar čistog duvanskog dima. Duvan za nargile aromatizovan je voćnim smesama, pa je njgeov ukus slatkast u na prvi pogled ne deluje štetno - navode u Svetkoj zdravstvenoj organizaciji.

I lekari upozoraaju da je duvan u nargilama prepun kancerogenog katrana koji izaziva rak.

VIDEO Ovom poroku ne mogu da odole ni sportisti:

Daljinac

(Telegraf.rs/Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Jova

    18. april 2018 | 10:07

    Videla žaba 'de se kuju konji pa digla nogu.

  • srdjan

    18. april 2018 | 10:40

    Mala smo zemlja ali sa kriminalom smo najveci na svetu. Uzas,zasto dozvoljava drzava to javno trovanje?pa zar nam nije dosta duvana,alkohola,droge,pa sad i ovo tursko zadovoljstvo je doslo ponovo kod nas.Medju prvima smo u evropi po plucnim bolestima.karciona...Postali smo bolestan narod.ne samo telesno vec i psihicki odavno.

  • DARKO 100%

    18. april 2018 | 10:13

    Mi smo orginal kopija zapada!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA