≫ 

U jednoj srpskoj opštini rapidno raste natalitet

Od početka 2018. rođeno je 15 beba i lokalna samouprava poslednjih šest godina izdvaja novac za novorođenčad, nezaposlene majke, vantelesnu oplodnju

  • 0

Trgovište važi za opštinu sa pretežno staračkim domaćinstvima, ali poslednjih godina beleži pozitivan prirodni priraštaj. Od početka 2018. rođeno je 15 beba i lokalna samouprava poslednjih šest godina izdvaja novac za novorođenčad, nezaposlene majke, vantelesnu oplodnju.

U ovom mestu u Srbiji svi koji su završili fakultet su zaposleni!

VELIKI PRESEK PLATA U SRBIJI: Najbolje se zarađuje u Novom Beogradu, a evo u kom mestu su prosečne plate manje od 27.000 dinara

Iako nemaju stalan posao, mladi bračni par Miljana i Nemanja Stošić postali su roditelji pre osam meseci. Planiraju proširenje porodice i da ostanu u rodnom mestu. Njihov Jakov je jedno od šezdeset četvoro dece rođene prošle godine u Trgovištu.

Nakon školovanja neki se vraćaju u rodno Trgovište Printskrin: Youtube/Vranjska Plus

Dugogodišnji matičar Jovica Trajković kaže da Trgovište ponovo ima rast nataliteta i da je olakšan sistem za prijavljivanje dece.

- Centralni sistem je uveden, stranka ne donosi više ni izvode rođenih ni venčanih da bi prijavila decu, sve imamo u centralnom sistemu, prijavljivanje ide brže.

Nekada je bilo manje od deset venčanja godišnje, a 2017. godine sklopljeno je 25 brakova. Nije da nema onih koji se nakon školovanja vraćaju u rodni kraj.

- Planiram u Beogradu da upišem državnu bezbednost, mislim da sam sebe pronašla tu. I vratiću se, naravno, ovo mi je rodni kraj - kaže za RTS Miljana Stošić, učenica četvrtog razreda Ekonomske škole:

Trgovište ponovo ima rast nataliteta Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Za sklapanje brakova opština daje 150 hiljada dinara, nezaposlene majke dobijaju jednokratnu pomoć i mesečnu naknadu godinu dana po rođenju deteta, subvencije pri upisu u vrtić.

- Svuda opštine u okruženju imaju sličan ili isti broj rođenih beba, a mi polako idemo iz te grupe mortaliteta u natalitet, i hvala bogu da imamo mlado stanovništvo ovde - ističe predsednik Opštine Nenad Krstić.

Opština izdvaja i 350 hiljada dinara za jedan pokušaj vantelesne oplodnje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA