U Rafineriji nafte Pančevo povređeno 13 radnika: Sumnja se na trovanje?

U NIS-u kažu da još nema zvaničnog izveštaja, pre svega sa VMA, o eventualnim uzorcima koji su doveli do lošeg zdravstvenog stanja radnika

  • 0

Prošlog četvrtka desio se kvar na jednom od postrojenja NIS-a u Rafineriji nafte u Pančevu, a 13 radnika, koji su u četvrtak i petak zatražili lekarsku pomoć zbog stomačnih problema, mučnine i glavobolje, dobro su i niko nije zadržan na lečenju, piše "Blic".

U NIS-u za list kažu da još nema zvaničnog izveštaja, pre svega sa VMA, o eventualnim uzorcima koji su doveli do lošeg zdravstvenog stanja radnika.

- NIS u potpunosti sarađuje sa nadležnim organima, koji sprovode detaljnu istragu i utvrđuju sve činjenice - ističu u NIS-u.

Iz pančevčke bolnice kažu za "Blic" da niko od radnika nije zadržan na lečenju, a iz VMA poručuju da su radnici dobro.

- Bili su na pregledima, i svi su otpušteni. Novih slučajeva sa sličnim simptomima i iz istog mesta nije bilo - ističu na VMA, gde navode da radnici nisu otpušteni iz te ustanove sa dijagnozom trovanja.

Pančevo i Bavanište: Otkriveno preko 100 tona opasnog otpada

Radnici su se osećali loše na svom radnom mestu, u postrojenju "Duboka prerada" u bloku 20 i 21 Rafinerije u Pančevu.

Jedna od pretpostavki je da su se radnici otrovali od sumpora jer su radili oko postrojenja gde se upravo ova materija proizvodi, tvrdi list.

Povređeno 13 radnika u Rafineriji Pančevo Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Inspekcija je naložila NIS-u da ili uspostavi kompletan sistem rada na delu postrojenja, ili ga potpuno zatvori. 

To za "Blic" potvrđuju i u pokrajinskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, čiji su inspektori u četvrtak i petak uveče ustanovili nedostatke u Rafineriji.

- I pre ovog događaja, još u utorak uveče, obavešteni smo da je jedan deo sistema u tehničkom kvaru i da ne radi. Za sada ne znamo da li to ima veze sa povređenim radnicima. Naš inspektor je u petak doneo nalog o hitnim merama, odnosno da se najkasnije u roku od pet dana, do četvrtka, uspostavi kompletan sistem rada ili, ako to nije moguće, da se to postrojenje potpuno zatvori - rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.

On je dodao da je naloženo postavljanje mobilnih uređaja u pravcu duvanja vetra kako bi se dobili tačniji rezultati o tome da li je došlo do prekoračenja emisije u vazduhu usled kvara sistema.

Rafinerija ili da se zatvori ili da se uspostavi kompletan sistem rada Foto: Profimedia

- Do danas nismo dobili nikakve alarmante podatke da postoji uzročno-posledična veza između kvara i mogućeg trovanja radnika - navodi Erceg, koji kaže da je reč o osetljivoj postrojenju.

Na teren je izašla i inspekcija Ministarstva rada, 18. i 19. aprila, a iz ministarstva kažu za "Blic" da je povod za odlazak bilo utvrđivanje uzroka događaja u Rafineriji nafte u Pančevu.

Radnici kojima je bilo loše nisu zaposleni u Rafineriji, već u firmi za građevinske radove "Elita-cop doo Beograd".

VIDEO: Čija je Trepča

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA