≫ 

Šta se stvarno nalazi u vitaminu C koji kupujemo u apotekama?

Veliki deo tabletice čine propratni sastojci koji mogu da imaju i negativne efekte ako nisu kontrolisani

  • 3

U apotekama Vitamin C može da se nađe kao lek, ali na rafovima drogerija ovaj vitamin prodaje se i u raznim dijetetskim suplementima čiji je sastav više nego upitan.

Srpski doktor otkriva pravu istinu o zdravoj hrani, čudotvornim lekovima protiv raka i prevarama kojima mnogi varaju bolesne

Vitamin C sa dodatkom acerole ili šipka samo su neki od oblika u kom mogu da se nađu ove tablete, a na poleđini kutije vitamina često stoji i spisak sastojaka za koje nikada nismo čuli i nemamo predstavu čemu služe.

Vukosava Stevanović iz Apotekarskog jezgra objašnjava da je vitamin C lek i da kao takav prolazi sve neophodne provere, što znači da uopšte ne bi smeo da se nađe na tržištu kao dijetetsko sredstvo.

- To što možemo da ga kupimo takvog je problematično zbog toga što se kod dijetetskih sredstava ne proverava sastav, već samo ispravnost. To znači da se kontroliše da li u njima ima teških metala i drugih štetnih supstanci, ali ne i da li u njemu stvarno ima acerole, šipka i vitamina C u količinama u kojima proizvođači tvrde, kao i da li ih uopšte ima - objašnjava Stevanovićeva.

Deklaracija vitamina C, Foto: Telegraf

Ona kaže da su posebno problematične kombinacije sintetičkih i prirodnih izvora vitamina C, kao što su acerola i šipak. Mnoge je zbunio i spisak sastojaka vitamina C na deklaraciji, jer se osim njega u tableti nalaze i mikrokristalna celuloza, kroskarmeloza-natrijum, magnezijum-stearat, želatin, sredstvo protiv zgrudnjavanja, boja...

Sadrži i sredstva za povećanje zapremine, Foto: Telegraf

- To su, takozvana, sredstva za dopunjavanje koja se dodaju tabletama da bi im povećale zapreminu, da ne bi bile previše tvrde, ni previše mekane, da se ne bi zgrudvale i da bi klizile. Kod lekova je njihova upotreba strogo kontrolisana, kod suplemenata nemamo pojma u kojim se količinama oni nalaze u tabletama - objašnjava Stevanovićeva.

To često znači da tabletica od 500 miligrama vitamina C uopšte ne sadrži toliko vitamina C, već veliki deo čine propratni sastojci koji mogu da imaju i negativne efekte ako nisu kontrolisani.

Daljinac

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    24. april 2018 | 08:49

    Sta ce mi te vestacke tablete kad imam na basti papriku !pravi izvor vitamina ,,c,,

  • Nikola

    24. april 2018 | 08:51

    Zdravlje na usta ulazi. Tako i odlazi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA