≫ 

Stranci dođu u Srbiju, odaberu dete i vode ga: Ali, mi nismo jedina zemlja gde se kupuju "naslednici" (TABELA SA CENAMA)

Proces usvajanja traje od 18 do 24 meseca i potrebna je samo jedna poseta Srbiji

  • 22

Jedna organizacija registrovana u Birminhamu, najvećem gradu u američkoj saveznoj državi Alabami, posreduje u procesu usvajanja dece. Na njihovoj internet stranici lifelinechild.org je ponuđeno nekoliko država iz kojih se može usvojiti dete. Među njima su Makedonija, Bugarska i Srbija.

Iskrena priča usvojitelja iz Beograda: Od jedne reči zavisi da li postajete roditelji, mi smo dobili Princezu koja je vrištala noću i otimala se!

Kada se klikne na kvadratić sa imenom zemlje otvara se prozor sa oskudnim informacijama, ali kada se stigne do cenovnika, vidi se detaljna lista država.

Tu se nalaze i svi uslovi usvajanja dece, rokovi i koliko to košta. Za Srbiju piše da je uključena u program od 2015. godine i da je iz te zemlje dozvoljeno usvajanje dece uzrasti od 1 do 15 godina starosti, a da je nadležan organ Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

Pored toga, piše da proces usvajanja traje od 18 do 24 meseca, da je potrebna samo jedna poseta Srbiji, a da nije odlučeno da li će nakon usvajanja država vršiti nadzor, ali poseta Srbiji je jedino što je pored novca potrebno ispuniti.

Tabela sa cenama dece po zemljama, cifre su izražene u dolarima; Printskrin/Lifelinechid

Navedeno je i to da će onaj ko namerava da usvoji dete iz Srbije morati da odvoji 40.459 dolara ili 33.000 evra. Isti je iznos i za decu iz Makedonije. Od te sume, za agenciju ide 12.000 evra, za treću stranu (nije naznačeno koju) skoro 13.000 evra, a za putne troškove 8.000.

Osim Srbije i Makedonije, od balkanskih zemalja u ovaj program je uključena i Bugarska.

Osim Srbije i Makedonije, od balkanskih zemalja u ovaj program je uključena i Bugarska. Printskrin/Lifelinechid

MAKEDONIJA

Predstavljajući se kao potencijali usvojitelj, novinar skopske Televizije 24 poslao je pitanje toj organizaciji iz Alabame interesujući se da li se zaista dete dobija za dve godine, da li može da se bira pol, uzrast i boja kose, i da li dete dolazi od roditelja ili socijalnih službi.

- Iako imamo porodice u Makedoniji, još uvek nemamo završeno usvajanje. Još ne znamo tačne detalje za putovanje i susret. Možemo da potvrdimo da su roditeljska prava raskinuta i da su deca legalno dostupna za usvajanje. Svakako da možete birati uzrast, pol i medicinske potrebe - piše u odgovoru lifelinechild.org.

Televizija 24 se obratila i Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, odakle odgovor tek očekuju, a na dostavljena pitanja MUP-u nisu dobili konkretan odgovor da li su aktivnosti koje nudi organizacija iz Alabame legalne u Makedoniji.

Internet stranica lifelinechild.org Printskrin/Lifelinechid

- Obaveštavamo vas da nadležne organizacione jedinice u MUP do sada nisu dobile prijavu i nije registrovan ni jedan slučaj usvajanja dece sa teritorije Makedonije preko internet stranice od strane određene američke organizacije - piše u odgovoru, uz naznaku da će MUP dopunski istražiti aktivnosti te organizacije u Makedoniji.

Novčani izos koji je dala inostrana agencija najverovatnije se odnosi na finansijske implikacije koje usvojitelji treba da podmire u SAD, ističu iz Ministarstva. Prema Haškoj konvenciji, finansijska dobit od usvajanja je zabranjena, a ako se za nju dozna, nadležan organ ima obavezu da to odmah odmah prijavi centralnom državnom organu.

Pomenuta američka organizacija nudi podršku i bremenim ženama koje žele da se odreknu majčinstva Printskrin/Lifelinechid

ORGANIZACIJA POVEZANA SA CRKVOM 

Na internet stranici organizacije iz Alabame se navodi da su aktivnosti povezane sa crkvom, ali nije rečeno kojom. U delu ciljevi i misija organizacije stoji: "Usvajanje je prekrasna slika jevanđelja na zemlji koje nas usmerava nazad ka Bogu.

U psalmu 68, David nam kazuje da Bog smešta usamljene u porodice. Verujemo da je usvajanje način na koji Bog porodicama daje ranljivu decu koja treba da znaju ljubav porodice i ljubav Hristosa".

Pomenuta američka organizacija nudi podršku i bremenim ženama koje žele da se odreknu majčinstva, a posreduje i u donatorskim aktivnostima za decu iz trećih zemalja.

A ova majka je svoju decu zloupotrebila na najgori način:

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    1. maj 2018 | 19:25

    Najstrasniji kriminal pod patronatim drzave. Prodaja dece!

  • Tanja

    1. maj 2018 | 16:42

    U Srbiji je drastičan pad nataliteta, puno mladih oarova nema potomstvo, puno ljudi zbog nemaštine odlazi u inostranstvo, a deca se prodaje po cenovniku!!! Umalo ne pafoh u nesvest kad sam ovo pročitama.

  • Dbrila

    1. maj 2018 | 19:24

    Imali nesrecnije zemlje od Srbije.Zasto druge republike bivse Juge ne prodaju svoju decu....Zasto.Tek mi je sada jasno zasto su nestajala deca iz nasih porodilista.Ministre policije reaguj Brate!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA