≫ 

Besplatni udžbenici za 84.348 učenika: Deca moraju da ispune jedan uslov da bi ih dobili

Da bi besplatne udžbenike dobilo treće i svako naredno dete u porodici neophodno je da još dvoje dece bude u sistemu školovanja

  • 4

Ministarstvo prosvete ove godine nabaviće besplatne udžbenike za 84.348 učenika, a za te svrhe kao i nabavku publikacija za školske biblioteke izdvojeno je 611.372.929 dinara.

Neki školarci dobiće besplatne udžbenike: Evo ko i pod kojim uslovima će imati pravo na to

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i treće i svako naredno dete u porodici, bez obzira na materijalni status.

- Svesni teške ekonomske situacije sa jedne strane, a ograničeni sredstvima iz budžeta sa druge, želimo da u školskoj 2018/2019. godini projektom Nabavka udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola obuhvatimo što veći broj učenika osnovnih škola - kažu za Tanjug u Ministarstvu prosvete.

Da bi besplatne udžbenike dobilo treće i svako naredno dete u porodici neophodno je da još dvoje dece bude u sistemu školovanja.

Prošle godine besplatni udžbenici obezbeđeni su za 86.000 učenika Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Učenici iz socijalno ugroženih porodica dobiće udžbenike o trošku Ministarstva prosvete ukoliko njihovi roditelji dostave školi dokaz da su primaoci socijalne pomoći.

O deci sa smetnjama u razvoju škole već imaju evidenciju.

- Škole su već prijavljivale učenike koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike i zaključno sa 19. martom i prema evidentiranim prijavama pravo na besplatne udžbenike ostvaruje 84.348 učenika, po svim navedenim kategorijama - kažu u Ministarstvu prosvete.

Prošle godine besplatni udžbenici obezbeđeni su za 86.000 učenika, a za te svrhe i nabavku publikacija za školske biblioteke izdvojeno je 597.330.838 dinara.

Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik.

U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jošbolje

    1. maj 2018 | 13:56

    U Makedoniji su udžbenici besplatni za sve osnovce, nezavisno od materijalnog stanja roditelja, a Makedonija je siromašnija od Srbije. Postoji i besplatan prevoz za učenike. Ako zaista žele da pomognu onima kojima je najpotrebnije, onda neka obezbede besplatne udžbenike za svu decu čiji roditelji imaju niska ili nikakva primanja, bez obzira da li je u pitanju prvo, drugo ili treće dete.

  • Jasmina

    1. maj 2018 | 17:55

    Kada se podvuče crta, velika većina bi trebala da prima socijalnu pomoć, ali zbog "fali ti još jedan papir" nema prava na istu. Tako isto i za udžbenike, ako si treće, peto sedmo dete OK ili ne daj Bože sa smetnjama u razvoju OK, u suprotnom ko preživi školovanje dva đaka sa jednom platom od 40 hiljada neka priča.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA