≫ 

Od 900 turskih kuća u Leskovcu, ostala je samo jedna: Preživela je bombardovanje i sada je čuvar prošlosti (FOTO)

Kuća je danas opremljena nameštajem i fotografijama po izboru stručnjaka

  • 4

Leskovac je sve do 23. decembra 1877. godine bio turska varoš, a danas samo jedna kuća svedoči o njihovoj viševekovnoj vladavini u tom gradu.

Varošica Leskovac prema popisu iz 1888. godine imala je čak 900 turskih kuća.

Direktorka Narodnog muzeja u Leskovcu Mira Ninošević, koja je proučavala taj period, kaže da su Turci masovno prodavali kuće imućnijim Srbima, ali da je veliki broj kuća koje su gradili Turci u turskom stilu, sa primesama balkanskog, porušeno u bombardovanju Leskovca 6. septembra 1944. godine od strane takozvanih jugoslovenskih saveznika, Engleza i Amerikanaca.

Danas zaboravljena, bila je najlepša i najveća građevina u Srbiji: Turci je gradili na periferiji, jer je to bilo strateško mesto (FOTO)

- Kuće bogatih turskih čorbadžija i feudalaca, od drveta i pečene cigle, spratne i sa dosta prozora sa doksatima, bile su koncentrisane u najužem delu grada, oko današnje crkve. I one, koje su već bile u srpskom posedu, porušene su tokom tog bombardovanja - objašnjava Ninoševićeva.

Dve  turske kuće sa fotografije koju objavljujemo, a koju je sačuvao muzej, nalazile su se u Ulici Učitelja Josifa. Prva s desne strane srušena je u savezničkom bombardovanju Leskovca.

Bombardovanje je preživela ona iza nje.

Turska kuća u Leskovcu Foto: jugmedia.rs

Jedina turska kuća danas pripada leskovačkom muzeju. Poznata je kao Gradska kuća. Nju je davno pre oslobođenja od Turaka, 1850. godine, sagradio turski komandant.

Ima sve odlike turske kuće, dokasat je okrenut ka unutrašnjosti dvorišta, sa uskim, takozvanim "švalerskim" prozorima prema ulici, a kažu da je bila sa daleko višim zidom od današnjeg.

Jedina turska kuća danas pripada leskovačkom muzeju. Poznata je kao Gradska kuća Foto: jugmedia.rs

Nepoznato je da li je bila u potpunosti ista današnja i da li su potonji vlasnici nešto prepravljali na njenoj spoljašnosti.

Kuća je danas opremljena nameštajem i fotografijama po izboru stručnjaka Foto: jugmedia.rs

Tu kuću je kasnije kupio Atanasije Dimitrijević, predsednik Prvostepenog suda, za sebe i svoju suprugu Daru, učiteljicu. Njihov sin Bora Dimitrijević Piksla, poginuo boreći se na partizanskoj strani, ostao je u Leskovcu upamćen kao osnivač Studentskog pozorišta i ta kuća je u Leskovcu još poznata kao Kuća Bore Piksle.

Kuća je danas opremljena nameštajem i fotografijama po izboru stručnjaka.

VIDEO: Kuća Zone Zamfirove danas

Daljinac

(Telegraf.rs/jugmedia.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • art

    4. maj 2018 | 08:05

    Nije turska nego bošnjačka

  • kopač kontejnera

    4. maj 2018 | 23:47

    Hvala bogu da je Kralj Milan Obrenović oslobodio leskovac i okolinu i od turaka kupio njihove kuće i tako iselio i turke i poturice iz leskovca. Da Bosna nije anektirana od strane Austrije Nebi bilo poturica i turaka u njoj. Kralj bi ih isplatio i otišli bi u svoju domovinu Tursku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA