Prodavci "deru" vernike uoči Đurđevdana: Od cena trave sa livade "otpadaju uši" (FOTO)

Kada su preduzimljive žene tokom dana videle kakva je jagma, mnoge su se uputile na livade, pa u poslepodnevnim satima venčiće prodavale za sume i do 200 dinara

  • 8

Ko je na vreme shvatio da je robe malo, a interesovanje kupaca veliko, mogao je na livadskoj travi juče u Kragujevcu lepo da zaradi. Cenu robe na tržištu, između ostalog, određuje dostupnost robe. Pošto su zlato i dijamanti dostupni u malim količinama - skupi su. Cenu određuje i interesovanje kupaca. I upravo zbog ovih pravila tržišne ekonomije cena đurđevdanskih venčića, koji se kače na kapije, ove je godine u Kragujevcu četiri puta veća nego lane!

Vernici danas slave Đurđevdan: Ako na ovaj dan ne grane sunce, to može da znači samo jedno!

Prošle godine cena đurđevdanskog venčića bila je od 40 do 50 dinara, o čemu je Telegraf maja 2017. pisao. Juče je u nekim naseljima cena u 19 sati dostigla

neverovatnih 200 dinara. Za oko 100 grama livadske trave! Jer je robe bilo malo, a kupaca previše.

Kragujevčanin Milan Jevtić se tek sinoć oko 18 sati setio Đurđevdana i poželeo venčić za kapiju.

Foto: Telegraf

- Bio kod koleginice u prigradskom naselju Beloševac i video đurđevdanske venčiće na kapijama. Moja majka, dok je bila živa, veče pred ovaj praznik kačila je takav večić na kapiju. I hteo sam da ga imam pošto - poto. Počeo sam potragu u mom naselju, Bagremar. Prodavce venčića najzad nađoh kraj lokalne samoposluge. A cena - 200 dinara. Zanemeo sam.

Foto: Telegraf

- Žena još reče - daj 150, da i ti uštediš. Pored nje još jedan prodavac. Puna mu torba trave, plete venčiće kao sumanut, a narod čeka u redu. Cena kod njega je 100 dinara, ali na zakazivanje!? Tada je bilo nešto pre 19 sati i on mi zakaza da dođem u 20 ako hoću venčić. Nisam mogao da verujem! Gledao sam u sat i došao ponovo. A tamo opet red, narod se svađa ko je prvi stigao. Za venčić od trave? I ja sam se raspravljao sa komšinicom koja je htela preko reda - svedoči Jevtić.

Foto: Telegraf

Ista priča bila je u još nekoliko kragujevačkih naselja.

Ujutru petog maja su venčić mogli da pazare samo oni koji su kupovinu zakazali dan pre. Kada su preduzimljive žene tokom dana videle kakva je jagma, mnoge su se uputile na livade, pa u poslepodnevnim satima venčiće prodavale za sume i do 200 dinara. A kupci su morali da čekaju pletenje venčića!

Foto: Telegraf

Ko je na vreme shvatio da je robe malo, a interesovanje kupaca veliko, mogao je na livadskoj travi juče u Kragujevcu lepo da zaradi. Oni koji su se pomučili

da đurđevak uberu kažu da nije lako boriti se sa zmijama i krpeljima.

- Ove je godine bilo malo đurđevka na livadama, baš malo. A zmija mnogo. Zbog toga je cena venčića veća. A i narod bi da poštuje tradiciju, vrati sećanje na

detinjstvo, ali da ne ode na livadu - kaže Radmila, prodavac venčića.

Foto: Telegraf

Venčićima su od davnina na Đurđevdan kićeni izvori, vratnice, dvorišni ulazi, kuće i privredne zgrade, pogotovu za stoku. Na bunar je stavljen venac, a onda bi svaki sud sa vodom žene ukrašavale vrbovim prutom. U vodu kojom će se umivati ukućani potapani su cvetovi zdravca, đurđevka, đula i jorgovana.

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bakii

    6. maj 2018 | 15:51

    Niko nikoga tu ne dere i ne otpadaju uši treba samo da svako ode na tu livadu i nabere cveće za džabe i isplete. E onda malo te pojedu razne bube, komarci, zmije.... i cena je prihvatljiva. Venčić onda i nije tako skup!!!

  • DARKO 100%

    6. maj 2018 | 14:48

    Sve je iskoristivo u prirodi,treba samo imati maste i znanja ,i to pretociti u novac.

  • Satanista 1

    6. maj 2018 | 17:49

    Kupci mogu slobodno da biraju,ako su lenji onda košta više,za malo vrednije malo jeftinije a kome to ne treba je besplatno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA