Domovi zdravlja moraju hitno da prime pacijente koje ubode krpelj

Građani se obaveštavaju da ujede krpelja mogu sanirati u najbližem domu zdravlja, a u slučaju određenih komplikacija nadležne su odgovarajuće ustanove tercijarnog nivoa - Klinika za infektivne bolesti, Klinika za dermatovenerologiju

  • 3

Ministarstvo zdravlja uputilo je dopis svim domovima zdravlja u kojem navodi koje sve mere treba da preduzmu u slučaju uboda krpelja, uz instrukcije da svako ko se obrati domu zdravlja mora biti primljen.

Dok bezbrižno sedite, male krvopije vrebaju iz trave i sa drveća: Probali smo trik sa dve stvari iz kupatila i začas je iščupali

- Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Sekretarijatom za zdravstvo Grada Beograda pokrenulo disciplinske mere protiv odgovornih za neadekvatno pružanje pomoći u proteklom periodu - navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Građani se obaveštavaju da ujede krpelja mogu sanirati u najbližem domu zdravlja, a u slučaju određenih komplikacija nadležne su odgovarajuće ustanove tercijarnog nivoa - Klinika za infektivne bolesti, Klinika za dermatovenerologiju...

Kako bi izbegli neprijatan ubod krpelja iz ministarstva upozoravaju građane da izbegavaju boravak u visokoj travi na neuređenim površinama/Foto: Wikipedia/ Evanherk

Ukoliko građani koji su u dom zdravlja došli da im se ukloni krpelj ne dobiju adekvatnu pomoć mogu da prijave i zdravstvenu ustanovu i lekara na brojeve telefona ministarstva: 011/361 65 96 i 064/88 11 375. U dopisu je navedeno i da je neophodno obezbediti da prijemna sluzba radi i vikendima i praznicima, s obzirom da je tada javlja više građana s ubodima krpelja.

Kako bi izbegli neprijatan ubod krpelja iz ministarstva upozoravaju građane da izbegavaju boravak u visokoj travi na neuređenim površinama, da nose odeću s dugim nogavicama i dugim rukavima, kao i da redovno pregledaju kožu. Ukoliko se krpelj ipak zakači potrebno ga je što pre izvaditi, a za pomoć se obratiti zdravstvenim radnicima u domovima zdravlja.

Na sajtu Ministarstva navedena su i uputstva za zdravstvene radnike - da se krpelj i područje oko njega ne premazuju alkoholom, etrom, uljima ili sapunicom, već da to čine sterilnom pincetom i ravnomernim i laganim povlačenjem (nikako okretanje, zakretanje ili cimanje krpelja na bilo koju stranu, jer se tako povećava rizik da se otkinu ili ostanu u telu pacijenta delovi rilice ili glava krpelja).

Mediji su juče objavili iskustvo Beograđanina koji je došao u dom zdravlja da bi njegovom detetu uklonili krpelja i opisao kako su njih kao i druge građane šetali od ambulante do klinike i nazad, tvrdeći da "nisu nadležni za krpelje".

Daljinac

(Telegrf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    8. maj 2018 | 13:45

    Konacno.Bila sam 8.mesec trudnoce kada smo sina od 2.god morali da vodimo na kozno zbog krpelja.U,cekaonici do nas je sedeo covek koji nije bio siguran da li ima sugu.

  • Don...

    8. maj 2018 | 14:05

    Ko ne primi pacijenta odma 40% od plate...samo po džepu! !!

  • ljubica

    8. maj 2018 | 13:46

    u domu zdravlja u Krnjaci lekari su preoptereceni zat nemoze da se zaposle i mladi lekari bar na cetiri sata kako pacijenti na vreme dobiju svoju teraiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA