Lazići žive u kući koja svakog časa može da ih ubije: Svako veče legnu sa mislima da će ih u snu zatrpati večni mrak (FOTO)

Osim opštinske komisije, koja im je naložila da se isele, niko ih nije posetio, niti im ponudio pomoć

  • 4

Ni mesec i po nakon obrušavanja stotina kubika zemlje na kuću porodice Lazić, u podjastrebačkom selu Babotincu ne nazire se rešenje problema. Opštinska komisija procenila da kuća više nije bezbedna za stanovanje i naložila ukućanima da se isele.

Vladica i njegova majka svesni su rizika, ali ostaju u kući jer nemaju gde da odu. Ovako je bilo u martu, nakon što je zemlja zatrpala kuću Lazića. A slično je i danas. Vladica kaže da je njihovu kuću, sagrađenu sredinom prošlog veka, od potpunog rušenja spaslo samo sušno proleće, ali da opasnost i dalje postoji.

Porodica Marković juče je, prvi put posle nekoliko godina, gledala televiziju, ali i dalje sanjaju o frižideru (VIDEO) (FOTO)

- Finansijski nisam u mogućnosti da sam to odradim, treba i stručno lice neko da dođe , da pogleda, nije samo da se otkopa - kaže Vladica Lazić iz Babotinca.

Kaže da ih do sada, osim opštinske komisije, koja im je naložila da se isele, niko nije posetio, niti ponudio pomoć, a da su on i majka, uprkos velikom riziku, prinuđeni da žive u toj kući.

Trošna kuća samo što se nije srušila, Printskrin: rts.rs

- To što su bili i rekli da objekat nije za stanovanje i da moramo da se iselimo, ali nemamo gde - kaže Lazić.

Meštani Babotinca spremni su da pomognu, ali ističu da je potrebno više nego što oni mogu da pruže. Zbog toga apeluju da se uključe nadležne službe i pomognu ovoj siromašnoj porodici, kojoj su, kako tvrde, i životi ugroženi.

- Ovo je velika količina zemlje , više od hiljadu kubika, potrebna je mehanizacija i pomoć lokalne samouprave. Pre jedno mesec i po dana ovde je izašla opštinska komisija i njihovo rešenje je bilo da se voda iscedi i da se nakon toga preduzmu građevinski radovi. Međutim, do sada to ništa nije urađeno - objašnjava Živorad Đorđević iz Babotinca.

U Opštini Prokuplje, ni pored nekoliko pokušaja, nismo uspeli da pronađemo sagovornika koji bi odgovorio na pitanje da li lokalna samouprava namerava da se uključi u rešavanje ovog problema i kada. Postoji bojazan da bi klizište već sledeće zime moglo da ugrozi i druga domaćinstava.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DR

    10. maj 2018 | 11:18

    Dodeliti im drugi stan ili kuću , a ovde u ovu njihovu premestiti "parove" i " zadrugu"!!!!!

  • Nina

    10. maj 2018 | 12:16

    Oni su nevidljivi za sistem, gradjani 5-og reda. I ja sam negde oko 4-og reda. Valjda ce biti bolje kad nestane zla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA