≫ 

Srpski reditelj tvrdi: Hrvati imaju glamuroznu seriju o kraljevima koje su izmislili, a mi smo svoje u "Nemanjićima" unizili

Hrvatski kraljevi možda i nisu postojali, ali glamurozna serija o njima postoji

  • 21

Dok su pisci, scenaristi i režiseri serije "Nemanjići, rađanje kraljevine" uništavali srpsku istoriju i najveće srpske vladare, Hrvati su od svoje siromašne srednjevekovne istorije napravili spektakl.

Na to se u intervjuu za Večernje novosti osvrnuo i poznati srpski reditelj i dramaturg Božidar Zečević.

- Hrvatski kraljevi možda i nisu postojali, ali serija o njima postoji. Oni su izgradili u razmeri 1:1 crkve, katedrale i dvorove koji tada nisu postojali, ali danas postoje njihove makete koje Hrvati pokazuju turistima kao ostatke svoje istorije. Mi to sve zaista imamo, Nemanjići su nam sve to ostavili na dlanu, a smestili smo ih u Lipovačku šumu - kaže Zečević.

Ovako je predstavljen hrvatski kralj Tomislav, Foto: Josip Horvat Međimurec

On se seća kako je vodeći hrvatski istoričar srednjeg veka Neven Budak, svojevremeno rekao predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu da nije uspeo da pronađe nijedan dokaz o postojanju kralja Tomislava, na šta mu je Tuđman odvratio: "Zar ne znaš da istorija i mit idu ruku pod ruku?"

- Docnije je taj isti Budak potpisan kao jedan od savetnika serije o hrvatskim kraljevima i priče o Tomsilavu - kaže Zečević.

Stefan Prvovenčani, Foto-ilustracija: Wikipedia/Ames, Flora (Hayter), litografija Anastasa Jovanovića iz 1851.

I dok serija o Nemanjićima ne saopštava nijednu bitnu duhovnu ili istorijsku činjenicu o njihovoj pismenosti, neimarstvu, srpskoj crkvi i pravoslavlju i dok nam vladari žive u brvnarim u Lipovačkoj šumi, umorni, bolesni i izmučeni, hrvatski lokalni kmetovi i vazali stranih vlastodržaca transformisani su u seriji u glamurozne kraljeve, iako dokaza o njihovom postojanju nema.

Glamurozna i skupa produkcija i tehnološki superiorna hrvatska serija u kojoj se, malo je reći, ulepšava hrvatska istorija, plasirana je na svetski priznatom i gledanom kanalu, kako bi se fabrikovao nacionalni identitet i podiglo samopouzdanje naroda. Srpska serija prikazana je na nacionalnom kanalu kako bi se, činise, urušio nacionalni identitet i kako bi se smanjilo samopouzdanje naroda.

VIDEO: Koliko "Nemanjići" liče na Nemanjiće

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    13. maj 2018 | 10:08

    Svi su sve izmislili, samo mi Srbi nismo ništa, sve nam je suva "istina", a pre svega "Nemanjići" i nisu bili Srbi, zato što tada srpska nacija prosto nije postojala, to je bilo samo jedno pleme, u nizu drugih na Balkanu.

  • Ečeverija,brat od strica MOMOV!

    13. maj 2018 | 11:22

    Za ove pare History kanal bi ovo napravio za Oskara.

  • Cinjenica

    13. maj 2018 | 11:54

    Za ovu seriju se moze reci da je dobra, ali samo u slucaju da nikada pre nisi nista cuo ili procitao o Nemanjicima. Budimo realni, jer svi znamo da kada nesto citamo, automatski stvarno neke slike u glavi. Ne bih da me pogresno shvatite, ali npr. ja kao obicni laik sam o Nemanjicima u svojoj glavi stvorio nesto mocnije, uz pomoc maste naravno. Kada sam pogledao dve epizode, ja sam se razocarao. Tako da, moje misljenje je da ovi ljudi koji su radili na seriji, nisu nimalo mastoviti, a ni strucni da rade na ovako velikom projektu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA