≫ 

Nove smernice za bezbednost dece u saobraćaju: Prošle godine stradalo je 14 mališana i to više nikada ne sme da se ponovi

Saobraćajne nezgode najčešće se dešavaju na samo nekoliko kilometara od kuće, pa i najkraći put može da bude i te kako opasan

  • 10

Auto-sedišta za bebe i decu odavno su obavezan deo opreme svakog roditelja vozača, ali tužna činjenica da je samo prošle godine u saobraćajnim nesrećama nastradalo 14 dece, od čega su devetoro bili putnici u automobilima, pokazuje da se zakon ne poštuje dovoljno.

Roditelji su sigurno oni kojima je najviše stalo do bezbednosti svoje dece i tu nema mnogo nedoumica. Pravo pitanje je, međutim, koliko su oni svesni opasnosti kojima izlažu svoju decu i znaju li kako ih adekvatno zaštititi?

I trudnice moraju da vezuju pojas u saobraćaju, i to na samo jedan određeni način, kako bi se osigurale od velikog rizika

Bezbednosna dečija auto-sedišta smanjuju rizik od povreda dece i do 70 odsto, ako se pravilno koriste. Nažalost, istraživanja pokazuju da mali broj ljudi, tek nešto više od 10 odsto, poštuje odredbe Zakona o saobraćaju i uopšte poseduje adekvatno i pravilno postavljeno sedište.Ovaj podatak ujedno i plaši ali i opominje i edukuje roditelje.

Zbog toga su, posle dugog iščekivanja, konačno usvojene izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju. Najvažnije promene odnose sa na dodatno pooštravanje kaznene politike, jer je to jedna od mera da se vozači nateraju na oprezniju vožnju i da se smanji broj poginulih i povređenih u saobraćajnim nesrećama.

Deca u automobilu moraju da budu vezana, Foto: Profimedia, Alamy

Prema izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije, dečja auto-sedišta ubuduće će biti obavezna za sve mališane niže od 135 centimetara. Roditelji dece starije od tri godine do sada nisu imali obavezu da misle o auto sedištu, ali to se u praksi pokazalo kao neodgovarajuće. Da novine u zakonu nisu preterano striktne govori i podatak da u mnogimevropskim zemljama visina do koje dete mora da se vozi u auto-sedištu iznosi najmanje 150 centimetara.

Dok je do sada maksimalna kazna za nesavesnog vozača koji je zatečen kako vozi dete bez odgovarajućeg sedišta bila 30.000 dinara, sada je ona uvećana na 120.000 dinara. Cilj je da se građanima pošalje poruka da, kada je bezbednost dece u pitanju, nikakvog kompromisa nema.

Koliko su auto-sedišta važna i neophodna roditeljima pokazuju podaci o stalnom padu broja dece poginule dece u saobraćaju, od trenutka uvođenja prvih auto-sedišta u upotrebu. Međutim, i dalje se isuviše često dešava da se deca na nebezbedan način prevoze automobilom, naročito na kraćim vožnjama, jer se računa da se za toliko, ne može ništa dogoditi i da se nesreće dešavaju nekom drugom.

Važno je znati da kod svake, pa i najkraće vožnje, svi putnici u automobilu moraju biti vezani, a deca u odgovarajućim bezbednosnim sedištima. Saobraćajne nezgode najčešće se dešavaju na samo nekoliko kilometara od kuće, pa i najkraći put može da bude i te kako opasan.

VIDEO Mali je prvo prosuo sok pa se onda prosuo za njim:

(Telegraf.rs/Detinjarije.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djora

    14. maj 2018 | 22:49

    Razumem za sedista i vezivanje pa i ovih 135 sm ali za 150sm je malo bez veze za dodatno sediste, sta ce da rade oni koji su niskog rasta,dok su zivi morace da sede u decje sediste.

  • Pera kojot

    14. maj 2018 | 22:14

    Zivim u frankfurtu.godinama.imam troje dece.ovde u prodavnicima nemaju decija sedista za decu nizu od 150cm.nepostoje.postoje ulosci ili dodatak na sediste sto se postavi i dete sedne na to,da bi dobilo na visini zbog sigurnosnog pojasa.pa me zanima te sto pisu pravilnik da mi pokazu ili odgovore gde u srbiji takvo auto sediste moze da se kupi za decu nizu od 150cm.i jos jedno pitanje,sta ako je odrastao covek nizi od te visine,jel i on mora u to sediste?

  • N N

    14. maj 2018 | 23:27

    Da je nekom stvarno stalo do nase dece nebi bilo dozvoljeno centrima za socijalni rad da roditeljema decu oduzimaju i daju hraniteljskim porodicama pa i trguju sa njima o cemu su listovi pisali proteklih dana. Ako im je stvarno stalo do dece neka siromasnim roditeljima gde jedan roditelj je zaposlen ili oba su bez stalnog posla ppklone ta sedista. Cilj svega ovoga je novi udar po dzepu gradjana a to sto vode brigu o masoj deci govori i podatak da za lecenje malisana skupljamo novac sms porukama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA