≫ 

Slavimo Dan porodice, iako se sve manje mladih odlučuje za potomstvo, a nasilja je sve više

Međugeneracijska solidarnost i briga o starima u velikoj meri su urušene poslednjih nekoliko decenija

  • 0

- Porodica u Srbiji ugrožena je narastajućim siromaštvom, a posebno zabrinjava što slučajevi porodičnog nasilja ne samo da ne jenjavaju, već su u porastu u odnosu na prethodni period - upozorio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 15. maja Međunarodnog dana porodice.

On je istakao da narastajuće siromaštvo i rizik od siromaštva, posebno ugrožavaju određene osetljive kategorije stanovništva, kao što su porodice koje se brinu o teško bolesnom ili detetu sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

Putujte sa decom što češće - to je dobro za njihovo sazrevanje i jačanje porodičnih odnosa

- Stariji, bolesni i osobe sa invaliditetom su najčešće i žrtve svih vidova diskriminacije, a neretko i porodičnog nasilja. Nedovoljno razvijeni servisi podrške starijim licima i njihovim porodicama znatno otežavaju njihov položaj i položaj porodica u kojima žive, kao i pristup pravima - ocenio je Pašalić.

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.

VIDEO: Ko je bolji roditelj, mama ili tata?

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA