≫ 

Preokret: Neće biti duplih tehničkih pregleda

Ministar izjavio da neće biti takozvanih duplih tehničkih pregleda za vozila starija od 15 godina

  • 84

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da neće biti takozvanih duplih tehničkih pregleda za vozila starija od 15 godina i da se ta odredba neće primenjivati.

Proverili smo da li je tabela koja je razbesnela građane istinita: Koliko se zaista često rade tehnički pregledi vozila u svetu?

On je pojasnio da je zakonskim odredbama iz 2009. godine predviđeno da tehnički pregledi budu na šest meseci za vozila starija od 15 godina.

- Ova odredba neće biti primenjivana i ićićemo na izmene tog zakona. Niko ne treba da se plaši. Tehnički će biti na godinu dana, kako je bilo do sada - rekao je Stefanović za TV Prva.

Upitan da li je zadovoljan rezultatima Zakona o saobraćaju koji je stupio na snagu početkom aprila on je rekao da ako jedan čovek pogine u saobraćaju ne može da kaže da je zadovoljan u potpunosti.

Stefanović je rekao da će tehnički pregledi ipak biti na godinu dana Foto:Tanjug/FilipKrainčanić

- Mogu da kažem da je impresivan napredak kada poredite sa svim prethodnim godinama. Prošle godine do 15. maja imali smo 61 poginulog u saobraćajnim nesrećama, danas imamo 35 poginulih što je značajan napredak i skoro 1000 manje povređenih u saobraćajnim nestrećama - pojasnio je Stefanović.

Podsetimo, rečeno je da će svi automobili stariji od 15 godina morati dva puta u toku godine na detaljan tehnički pregled – to su novine pravilnika usvojenog 5. maja, a koji je trebalo da stupi na snagu 5. jula. Statistika pokazuje da je u Srbiji oko 30 odsto automobila starije od 15 godina.

Tada je rečeno da će vlasnici automobila starijih od 15 godina morati da plate oba obavezna tehnička pregleda jer će oni morati takođe dva puta da provedu po 30 minuta godišnje na liniji pa tu, kažu vlasnici tehničkih pregleda, nema popusta. Nadležni tvrde da više neće biti gledanja kroz prste mnogima koji misle da će zaobići zakon tako što će pronaći vezu.

Vozila koja imaju oštećenja na šoferšajbni, koji imaju koroziju, prema novom pravilniku neće moći da prođu tehnički pregled.

Vozila koja imaju koroziju neće moći da prođu tehnički pregled Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

Na tehničkim pregledima meriće se izduvni gasovi. Svako će morati da zadovolji bar onu emisiju koju fabrički ima to vozilo. Oni koji su skinuli katalizatore moraće da ih vrate ili ugrade nove. Tehnički pregled neće više biti samo formalnost, već ozbiljna provera vozila, a ove mere odnosiće se i na autobuse i kamione.

Ova odluka izazvala je burne reakcije, pa je reagovao ministar Stefanović.

NAJMANJI BROJ MIGRANATA OD POČETKA KRIZE

Na teritoriji Srbije trenutno se nalazi oko 2.900 migranata, što je najmanji broj od početka krize, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodaje da to što BiH najavljuje zatvaranje granica za migrante ne predstavlja trenutno problem za Srbiju.

U Srbiji je trenutno oko 2.900 migranata Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Mi sagledavamo oprezno i pažljivo sve što se tiče migracija poslednjih nekoliko godina. Svaki talas, svaki pokret, svaku promenu i na relaciji između EU i Turske i ne samo one koji idu preko Zapadnog Balkana cveć i one koji idu preko Mediterana - rekao je Stefanović za TV Prva.

On je dodao da je mali broj migranata koji ulaze na teritoriju Srbije na dnevnom nivou, te da naša zemlja ne trpi veliki pritisak.

- Trenutno ne vidimo bilo kakav problem za našu državu i nastavićemo pažljivo da pratimo situaciju. Nastavićemo saradnju sa svima u regionu kada su u pitanju ilegalni ulasci migranata u zemlju - zaključio je on.

VIDEO Otvorila mu se hauba i prekrila šoferšajbnu, ali ga to nije sprečilo da nastavi da vozi:

(Telegraf.rs/Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • јели

    15. maj 2018 | 09:28

    Прпа, а? Почео народ да се буни...

  • mara

    15. maj 2018 | 12:28

    Valjda ce se izglasati neki zakon koji ce zadovoljiti obe strane i resiti problem bezbednosti u saobracaju.

  • pele

    15. maj 2018 | 12:41

    ODlicna odluka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA