≫ 

Dok ludačko nevreme juri ka Srbiji, jedan deo zemlje ispucao je od suše (FOTO)

Ratari se pribojavaju da se prethodna godina ne ponovi.Nezapamaćene ekstremne temperature tokom letnjeg perioda koje su bile i do 50 stepeni Celzijusovih poptuno su na nekim parcala uništile prinos. U Banatu već puna dva meseca ni kapi kiše, stanje je vrlo kritično-upozoravaju stručnjaci

  • 3

Dok se u centralnim i južnim delovima Srbije poljoprivrednici bore sa kišom i gradom u Banatu potpuno drugačija slika. Ispucala zemlja bez kapi kiše nepovoljno utiče na rast mnogih ratarskih kultura, najviše je ugrožena pšenica, kukuruz, suncokret i uljana repica.

Ovakva situacija ne obećava ni prosečne prinose; Foto: Telegraf

Ratari se pribojavaju da se prethodna godina ne ponovi.Nezapamaćene ekstremne temperature tokom letnjeg perioda koje su bile i do 50 stepeni Celzijusovih poptuno su na nekim parcala uništile prinos. U Banatu već puna dva meseca ni kapi kiše, stanje je vrlo kritično-upozoravaju stručnjaci.

Večeras stiže snažno nevreme, a ovi delovi Srbije su najugroženiji (FOTO)

Ispucala zemlja bez kapi kiše nepovoljno utiče na rast mnogih ratarskih kultura; Foto: Telegraf

- Noćas smo dobili 3 litre kiše što nije dovoljno da se nadoknadi vlaga koja nedostaje zemlji. Suša je uzela danak, uz visoke temperature u aprilu i maju sve fenofaze su skraćene. Ovakva situacija ne obećava ni prosečne prinose. Usevi su niski, neujednačeno je nicanje jarih useva što otežava borbu protiv korova. Umesto očekivanih i najavljenih 30 litara dobili smo svega 3 litre po metru kvadratnom. Zemlja je popucala kao u julu prošle godine - rekao je Aleksandar Pap, savetodavac iz Poljoprivredne stručne službe u Kikindi.

U Banatu već puna dva meseca ni kapi kiše, stanje je vrlo kritično-upozoravaju stručnjaci; Foto: Telegraf

Svi ozimi usevi osećaju posledicu suše, na pšenici je primetno žutilo, a mnogi ratari se žale da su uočljivi i insekti, ima ih na listovima i u klasu.

Zoran Divljak, ratar iz okoline Kikinde, nada se da će najavljene padavine popraviti stanje na usevima:

- Pod pšenicom mi je oko 70 hektara, nešto manje imam kukuruza i suncokreta. Mnogi poljoprivrednici zbog suše nisu ni posejali kulture u aprilu, oko 40 odsto zemlje u našem karju ostalo je neposejano - ističe ovaj ratar.

Svi ozimi usevi osećaju posledicu suše; Foto: Telegraf

Na području kikindskog atara pod pšenicom je zasejano 14.500 hektara. Značajno je povećanje površina pod uljanom repicom koja je posejana na oko 4. 000 hektara, što je čak za 3 puta više nego lane.

Kultura koja se najviše seje u Banatu je kukuruz, čak 20.000 hektara je pod njim, dok je suncokret posejan na 12.000 hektara.

VIDEO Nevreme praćeno gradom pogodilo Beograd:

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anka

    15. maj 2018 | 16:38

    Sutra-prekosutra, ćete vrištati zbog padavina koje vam hitaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA