≫ 

Đaci nagrnuli u IT odeljenja, broj prijavljenih uvećan 5 puta

Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima, steći će sva neophodna znanja i veštine koja će im otvoriti vrata IT industrije

  • 4

Za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana IT odeljenja naredne školske godine prijavilo se 2,537 učenika, što čini približno 4 odsto ukupnog broja učenika koji će upisati srednje škole. Broj prijavljenih uvećan je skoro pet puta u odnosu na prošlu godinu, kada se prijavilo 556 đaka.

U naredne tri godine biće uloženo 65 miliona evra u infrastrukturu za IT sektor: Premijerka najavila velike investicije (FOTO)

Na prijemnom ispitu, koji je zakazan za 3. jun 2018. godine, polagaće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, dok se za pripremu koriste zbirke za polaganje završnog ispita.

U zavisnosti od rezultata prijemnog ispita, moguće je da će naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, obzirom na to da se za polaganje prijemnog prijavilo i 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine.

Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima, steći će sva neophodna znanja i veštine koja će im otvoriti vrata IT industrije.

Foto-ilustracija: Petar Lazović

Biće i odlično pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola IT usmerenja. Pored toga, dobiće i široko gimnazijsko znanje koje im omogućuje da, ukoliko žele, nastave svoje školovanje u nekom potpuno drugom pravcu.

IT odeljenja imaće maksimalno po 20 učenika koji se na časovima informatičkih i programerskih predmeta dele na grupe. Sve gimnazije su opremile kabinete za informatiku, nastavnike informatike očekuju obuke za nove predmete dok učenicima nije potrebna dodatna IT oprema niti ulaganje u učenički materijal.

Prema poslednjim istraživanjima, u Srbiji se na tržištu pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika svake godine. Potrebno je povećati taj broj najmanje 5 puta, na preko 7.000 radnika godišnje, kako bi izvozni ciljevi bili dostignuti. Ovaj sektor u Srbiji trenutno zapošljava oko 20.000 radnika a prosečna plata u ovom sektoru viša je nego u drugim privrednim granama.

VIDEO: Kako da budete bezbedni na internetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    16. maj 2018 | 14:47

    Nisu djaci nagrnuli nego roditelji jer su culi da je tu dobra zarada,ljudi moraju da shvate da to uopste nije lak posao.

  • IQ

    16. maj 2018 | 19:22

    I kad zavrsite sve te studije za par godina bice vas toliko da ce vam plate pasti na minimalac, a neki drugi poslovi ce biti placeniji 😀

  • Bagerista

    16. maj 2018 | 15:13

    Jeste, nije lako.. Lakse je biti bagerista ili bravar..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA