Pacijenti koji boluju od ove dve bolesti uskoro će dobijati terapiju o trošku države

Biće omogućeno i zamrzavanje reproduktivnog materijala

  • 1

Zdravstvene ustanove kreću ove nedelje u nabavku terapije za obolele od mukopolisaharidoze tip 4, a uskoro i za one koji pate od spinalne mišićne atrofije. Iz RFZO-a najavljuju da će od 15. juna biti omogućeno zamrzavanje reproduktivnog materijala.

Više puta nadležni su najavljivali i obećavali da će oboleli od dve retke teške bolesti dobiti terapiju o trošku države.

Do pacijenata u Srbiji stižu inovativni lekovi za karcinom: Konačno jako oružje u borbi protiv raka dojke, leukemije i hepatitisa C

V. D. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić je u Dnevniku RTS-a rekla da je taj Fond završio tehničku proceduru i obavestio zdravstvene ustanove da mogu da krenu sa nabavkom leka za obolele od mukopolisaharidoze tip 4.

I terapija za spinalnu mišićnu atrofiju je u završnoj fazi – sledeće nedelje može da se krene i u nabavku te terapije.

To su, ističe Radojević Škodrićeva, jako skupe terapije, za spinalnu mišićnu atrofiju je najskuplja na svetu. Sredstva se obezbeđuju iz budžeta Republike Srbije, iz fonda za retke bolesti.

- Sva deca obolela od MPS 4 će dobiti terapiju, a Ministarstvo i RFZO razmatraju mogućnost da je dobiju i odrasli. Za spinalnu mišićnu atrofiju dobija je prva grupa pacijenata koju je odredila Komisija Republičkog fonda. Od sledeće nedelje se razmatra i druga grupa pacijenata. Uvedene su i dve studije od strane farmaceutskih kompanija, gde će pacijenti takođe biti lečeni ovim lekom - navela je v. d. direktora RFZO-a.

Od maja je trebalo da, prvi put o trošku države, bude omogućeno i zamrzavanje reproduktivnog materijala. Sa tim će se, ističe Radojević Škodrićeva, konačno krenuti od 15. juna.

A jun će biti najvažniji mesec za najbolje diplomce medicinskih fakulteta koji bi trebalo da dobiju posao.

- Završen je prvi krug razgovora sa završenim diplomcima medicinskih fakulteta. Oni su izrazili želje povodom mesta u kojem žele da budu, zdravstvenih ustanova i specijalizacije koju žele. I sa Komisijom i ministrom zdravlja će razgovarati - rekla je Radojević Škodrićeva dodajući da će prilikom zapošljavanja gledati da ispune njihove želje.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    18. maj 2018 | 12:01

    To je super vest za ove veoma retke bolesti. A šta je sa nama (pogotovo mladima,83 sam godište) što bolujemo od čestih a veoma smrtonosnih bolesti od kojih boluje mnogo ljudi. Npr. "Tiha smrt" tj. Visok pritisak? Ne mogu da radim nigde jer posle pola sata mi se vrti u glavi, puls poludi itd. Za mene je i 1000din. mnogo za lekove svakog meseca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA