≫ 

Pred nama je turbulentno leto: Paklene dane smenjivaće grmljavina, čekaju nas dva tropska meseca (DUGOROČNA PROGNOZA)

Živa u termometru dostizaće i 40 stepeni Celzijusovih, a vreli dani povremeno biće prekidani olujama s grmljavinom

  • 4

Srbiju očekuje vrelo leto, a tropske temeprature biće povremeno prekidane olujama s grmljavinom. Živa u termometru dostizaće i 40 stepeni Celzijusovih, a neće nas zaobići ni požari ni poplave. Ne može se reći da se ovoga nismo pribojavali, budući da su paklene vrućine počele već polovinom aprila, kada smo u pojedinim danima nosili kompletnu letnju garderobu, kao da je jul.

Đorđe Đurić, meteorolog iz "Weather2Umbrella", rekao je za "Alo!" će nam leto doneti temperature veće od prosečnih.

Crni oblaci raspukli nebo nad Panonskom ravnicom (FOTO)

- Ovog leta, baš kao i prethodnog, tropski talasi počeće krajem juna i trajaće do kraja avgusta, ali će biti i kratkotrajnih osveženja. Živa u termometru ponekad će dostizati i 40 stepeni. U junu nas očekuje red kiše, red sunca, red oluja s grmljavinom, uglavnom posle podne. Ponegde će biti i grmljavinskih oluja s gradom koje mogu izazvati velike nepogode, naročito u zapadnoj i južnoj Srbiji - najavljuje Đurić.

JUN

Vreme u Junu; Printskrin: accuweather.com

Temperature u junu neće biti toliko visoke, u okvirima prosečnih, ali su česte grmljavine sa obilnom kišom. Ništa značajno drugačija situacija nije ni za ostatak leta.

JUL

Vremenska prognoza za jul; Printskrin: accuweather.com

- Imaćemo nekoliko tropskih talasa koji će trajati po sedam dana, kada će dnevne temperature biti i iznad 35 stepeni, dok se noću živa neće spuštati iznad 20, a onda nakon toga sledi kratkotrajno osveženje - pljuskovi sa grmljavinom i tako do naizmenično biće do kraja avgusta - objasnio je Đurić i napominje da je padavine nemoguće sada prognozirati, ali da je sigurno da će pojedina područja trpeti zbog suše, dok su u drugim delovima zemlje moguće poplave.

Prema njegovim rečima, nije isključeno da se jave i požari, izazvani prvenstveno nemarom ljudi.

AVGUST

Vremenska prognoza za avgust; Printskrin: accuweather.com

SREDNJE DNEVNE VREDNOSTI TEMPERATURE

Jun 28,8 stepeni

Juli 31,5 stepeni

Avgust 31,2

Kada je reč o prestonici, Đorđe Đurić navodi da će ovog leta u Beogradu biti oko 50 tropskih dana, što nije rezultat samo klimatskih promena, već i zagađenja vazduha, velikog broja stanovnika, betona, saobraćaja i industrije.

SAVETI LEKARA

Ljudski organizam mnogo više reaguje na vlagu u vazduhu pri visokim temperaturama, nego na suvo vreme, jer je tada veća koncentracija alergena pri tlu.

Zbog toga bi hronični bolesnici trebalo da prate prognozu i uzimaju svoju terapiju.

Organizam oseća šta je za njega najbolje i trebalo bi da se ponašamo u skladu s tim i radimo ono što nam prija u datom trenutku.

Prejedanje treba izbegavati, alkohol takođe, a važno je, kao i uvek tokom toplih dana uzimati što više vode.

Koristiti kreme za zaštitu od sunca, tokom najtoplijeg dela dana obavezan šešir, kačet ili neka kapa, a kada idete na bazen ili neko kupalište, nikako ne skačite naglo u vodu.

Ovo su prve dugoročne prognoze, sve je podložno promenama u narednom periodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • He

    24. maj 2018 | 13:16

    Ima dovoljno hladnog piva ,problem resen!

  • Kaya

    24. maj 2018 | 13:47

    Pa te prognoze koje ste prilazali u tabeli su idealne. Proslog avgusta je bilo nerealno toplo.

  • Lucifer 1.

    24. maj 2018 | 12:56

    To je samo prognoza,kako će stvarno biti,videćemo,ako nema vrućine leti kada će onda.Nekima će biti lepo,neki će se možda i uplašiti, treći neće ili nemogu mnogo da obraćaju pažnju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA