≫ 

Veliko svetsko istraživanje: Evropljani vode poreklo od starosedelaca sa Ðerdapa i pridošlica iz Anadolije

Čak 117 istraživača iz 80 svetskih institucija, do Harvarda do Instituta "Maks Plank" došlo je do ključnih rezultata

  • 9

Evropska civilizacija vodi poreklo sa Ðerdapa, potvrdile su DNK analize u okviru velikog svetskog projekta o poreklu stanovništva.

IMAMO ČIME I DA SE PONOSIMO: Đerdapska klisura proglašena za jednu od najlepših na svetu

O tome pišu sutrašnje Novosti, za koje Dragana Antonović sa Arheološkog instituta u Beogradu o rezultatima studije koja donela nove i iznenađujuće zaključke koristeći upravo podatke s lokaliteta Lepenski vir, Vlasac i Ajman.

Podaci s lokaliteta Lepenski vir, Vlasac i Ajman korišćeni su u istraživanju Foto: Wikipedia / Myself/Michel wal

Čak 117 istraživača iz 80 svetskih institucija, do Harvarda do Instituta "Maks Plank" došlo je do rezultata ključnih za razumevanje mehanizma najstarijih genetskih mešanja stanovništva između starosedelaca na području Ðerdapa i pridošlica iz Anadolije.

Svetski stručnjaci, naime, smatraju, kako navodi sagovornica Novosti, da je reč o izuzetno značajnoj studiji DNK i genoma drevnih populacija Evrope.

Oni su imali zadatak da ispitaju podatke o uslovima u kojima su nađeni skeleti koji potiču s kraja mezolita i početka neolita Foto: Iron Gate Cycling

Ona podseća da su na području Ðerdapa arheološka iskopavanja obavljena još 1964. do 1970, a zatim od 1980. do 1984. i da su ona predstavljala najveću prekretnicu u srpskoj arheologiji, te da je u tom trenutku to bio najveći istraživački projekat u Evropi.

- Zbog izgradnje hidroelektrane iskopavanja su morala da se izvedu u kratkom roku, pa nije bilo vremena da se obavi detaljna analiza, zbog čega je to ostavljeno današnjim arheolozima - kaže Antonović, koja je s aerheolozima Dušanom Bogdanovićem s Kolumbije i Andrejem Starovićem iz Narodnog muzeja u okviru tog posla uključena u projekat "Genomsko istraživanje jugoistočne Evrope".

Oni su imali zadatak da ispitaju podatke o uslovima u kojima su nađeni skeleti koji potiču s kraja mezolita i početka neolita.

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daka

    27. maj 2018 | 02:50

    Srbi narod najstariji!

  • Jasno ko dan

    27. maj 2018 | 09:08

    Ovo nije neka novost.Mani nije jasno kad ćemo mi da ispitamo Vinču kao očiglednu kolevku svetske pismenosti,kulture.Koja to ne vidljiva ruka sprečava?

  • mile

    27. maj 2018 | 13:24

    Tolike godine neznalice pljuvase po dr.Dereticu a sad MUk. Srbi narod najstariji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA