Dramatično stanje u Institutu za transfuziju krvi: Zaliha ima za samo još 2 dana

Od petka počinje nova kampanja kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi

  • 7
Testiranje na HIV, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd Foto: Milena Đorđević

Počinje sezona vrućina, a dolazi i period godišnjih odmora, kada neretko dođe i do smanjenja zaliha krvi. Muškarci mogu da daju krv na svaka tri meseca, a žene na svaka četiri. Trenutno ima dovoljno zaliha krvi za dva do tri dana.

Doktorka Olivera Savić, pomoćnica direktora Instituta za transfuziju krvi Srbije, rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je tokom vikenda bolnicama izdato 530 jedinica, najviše nulte i A krvne grupe. Upravo te grupe su sada i najpotrebnije.

Ovo je poslednja godina u kojoj će se transfuzija odvijati po važećim pravilima, krv davaoca testiraće se na savim nov način

Od petka počinje nova kampanja kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi. Ona se organizuje po 14. put, kaže Savićeva.

- U okviru kampanje biće organizovana nagradna igra "Šampion solidarnosti", dodelićemo lokalnim sredinama sa najviše donacija krvi nagrade. Posebni deo kampanje se odnosi na Crveni krst Beograda, gde će njihovi volonteri 17 nedelja pratiti autobus za transfuziju, a najbolji volonteri dobiće nagrade - istakla je Savićeva.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novak

    28. maj 2018 | 10:24

    Kad ne bi prodavali krv koju dobrovoljni davaoci daju na tri meseca,mozda bi i bilo dovoljno.

  • Лицемер

    28. maj 2018 | 10:19

    Нема, кад се крв арчи на пијане возаче, навијаче од раније познате полицији и наркомане!

  • Lucifer 1.

    28. maj 2018 | 11:11

    Bez dobre motivacije i previlegija dobrovoljno davanje krvi ne može da funkcioniše, humanost nije više u prvom planu, advekatan odnos zdravstva preme ljudima je najvažniji preduslov, svak vrsta pritiska je kontraproduktivna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA