≫ 

Šveđani će kod notara obavezno overavati dozvole za seks, a da li isti scenario čeka Srbiju?

Novi zakon je na snazi od 1. jula u Švedskoj, a uskoro bi trebalo da počne da se primenjuje u celoj Evropskoj uniji. Kako Srbija uvodi zakone u toku evrointegracija, stručnjaci ipak ne veruju da je njegova primena u moguća u bliskoj budućnosti

  • 25

Švedska je usvojila zakon koji podrazumeva da će ljudi morati da dobiju pismeni pristanak na seks od druge osobe, i to overen kod notara, ili će se u suprotnom takav odnos smatrati silovanjem.

Veliki broj Srba smatra da žena nekad zaslužuje batine i da je njena najvažnija obaveza da brine o kući

Stručnjaci, urolog i seksolog Aleksandar Milošević i advokat Vesna Golubović, gostovali su na TV Prva i objasnili šta bi bio kamen spoticanja do zvanične dozvole za intimni čin na našem podneblju.

- Vi imate neobrazovane i neobaveštene ljude, koji o mnogo čemu u Srbiji nisu obavešteni - objasnila je Golubović, a prisutni u studiju upitali su se kako će nepismeni dati svoju saglasnost, kako predviđa ovaj zakon, a Milošević je bio saglasan da bi "srpskom pastiru" bilo teško približiti ovakvo rešenje.

Prvo po saglasnost, a tek onda pod čaršave? Foto ilustracija: Telegraf, Shutterstock

- To je za Srbe nemoguće. Seksualnost postaje javna stvar. Postoje razlike između nacionalnih zakonodavstava, a realizovanje zavisii od mentaliteta naroda. Svaka zabrana po pitanju intimnosti je samo kontraproduktivna. Izazvalo bi mnogo komplikacija. Mi smo daleko od Švedske, ne verujem da će biti uvedeno u Srbiju, napravilo bi totalnu konfuziju - smatra urolog i seksolog Aleksandar Milošević i navodi primer svog pacijenta, Srbina koji živi u Nemačkoj, ima mladu ženu udatu za njega, imau predbračni ugovor, prema kom on nema seksualne obaveze prema njoj. Ona ne može da ga tuži sutra za to što ne ispunjava svoju bračnu dužnost.

NOTARI BI POLUDELI U TREĆOJ SMENI

Glavni problem je, smatraju stručnjaci narušavanje privatnosti vođenjem evidencije o intimnom činu i regulisanje izdavanja dozvole.

Postavilo se pitanje, da li bi javni beležnici trebalo da budu dostupni 24 sata u slučaju "hitne potrebe".

- Ja mogu da ga razumem iz aspekta koji opravdava takvo jedno rešenje u smislu potrebe zaštite seksualnih sloboda i potrebe lakšeg dokazivanja krivičnog dela silovanje, jer u praksi veliki je problem. Ono što ne razumem je da se ljudski odnosi sve više formalizuju do mere besmisla. Seksualni odnosi spadaju u domen duboko instimne sfere čoveka i privatnosti. Ukoliko dođemo u poziciju da narušavamo sponatanost jednog prirodnog čina, pre svega tako što ćemo o njemu pregovarati, pa ćemo otići kod notara - istakla je Milošević.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    1. jun 2018 | 18:55

    Jel´ to mora za svaki put kada se seksa? Ili važi 6 meseci? Da li može fotokopija na uvid ili mora original? Da li moraju roditelji da potpišu? Da li mogu baba i deda, ako su roditelji odsutni? Da li je na istom formularu oralni, klasičan i analni seks? Ako cura koristi pomagala, ko potpisuje za vibrator? Da li imaju popust oni koji imaju triper, gonoreju i picajzle ili će biti dodatno oporezovani? Da li postoji popust na grupni seks? Šta je sa onima koji "omanu", da li će im biti refundirano iz budžeta? Objasnite ljudi, pitaće me žena.

  • Febo

    1. jun 2018 | 17:13

    Jel to vazi i za one sto vole otpozadi,ili su oni kao i obicno iznad zakona

  • happy dad

    1. jun 2018 | 17:19

    Jedva čekam da udjemo u EU, pa da pridjem momku svoje ćerke, i izgovorim legendarnu frazu " A gde je pečat???" buahahahahahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA