Najveći ruski taksi sistem danas je stigao u Srbiju: Saznajte kako funkcioniše (FOTO) (VIDEO)

Ruski servis Yandex.Taxi je došao u Srbiju, a regionalni menadžer kompanije je Slovenac Dejan Jefim

  • 13

U Beogradu je danas počeo sa radom Yandex.Taxi, najveći ruski onlajn - servis za naručivanje taksija. Aplikacija se može besplatno skinuti u prodavnicama App Store i Google Play.

Srbija je ukupno jedanaesta zemlja u koju je došao ruski IT gigant i prva zemlja u Centralnoj Evropi. Pre puštanja u rad, u aplikaciju su dodate detaljne mape Beograda, kao i srpski jezik. Za naručivanje taksija nije neophodn da korisnik navede adresu na kojoj se nalazi. Dovoljno je pokrenuti aplikaciju i ona će sama odrediti gde se korisnik nalazi i usmeriti automobil prema njemu. Algoritmi aplikacije Yandex.Taxi uzimaju u obzir udaljenost i gužve u saobraćaju i pronalaze vozača koji će najbrže stići do korisnika.

Foto: Promo

- Taksi tržište u Srbiji je već formirano i tarifa je ista za sve kompanije. Zbog toga smo odlučili da u odnosu na naše konkurentne prednosti budu kvalitet usluga, savremeni dizajn aplikacije i pametne tehnologije. Yandex.Taxi tako, na primer, prenosi narudžbinu najbližem vozaču, korisnik ne mora dugo da čeka vožnju ili da se taksista vozi do putnika na drugi kraj grada. Servis formira optimalnu maršutu i za vozača unapred traži novu narudžbinu u delu grada, u kojem vozi putnika. Taksisti mnogo kraće stoje u mestu, bez vožnje, što znači da imaju više korisnika, tj. da mogu više da zarade - kaže Mušag Saakjan, direktor za međunarodni razvoj Yandex.Taxi (Rusija).

Foto: Promo

Beogradski korisnici od partnera aplikacije Yandex. Taxi mogu dobiti promo kodove za popust do 30% za bilo koju vožnju. Zahvaljujući novim mapama Beograda, aplikacija može prilično tačno da predvidi približnu cenu vožnje.

Aplikacija pri raspodeli vožnje uzima u obzir, između ostalog, i rejting vozača zasnovan na ocenama koje su dali korisnici i statistici realizovanih vožnji. Vozači sa visokim rejtingom imaju prioritet pri dobijanju vožnji. Ukoliko je putnik zaboravio stvari u autu ili želi da postavi neko pitanje, na raspolaganju mu je čet u okviru aplikacije. Korisnički servis za podršku je dostupan svakog dana od 00 - 24.

Foto: Promo

Yandex.Taxi ne sarađuje direktno sa vozačima, već samo sa zvaničnim udruženjima koja imaju dozvolu za prevoz putnika. U Beogradu okuplja preko 600 vozila iz partnerskih udruženja.

Menadžer Yandex.Taxi – a za Srbiju i zemlje Centralne Evrope je Dejan Jefim (Slovenija), jedan od najpoznatijih stručnjaka u oblasti taksi prevoza u regionu. Softver NetCab, koji je proizvela njegova kompanija, trenutno koristi 80% taksi udruženja u Sloveniji, 50% udruženja u Srbiji i mnoge firme u drugim zemljama.

Foto: Promo

- Srbija postaje interesantna zemlja za međunarodne poslovne igrače. Zato je Yandex.Taxi rešio da uloži novac i tehnologiju u Centralnu Evropu. Pre samog početka smo u dogovoru sa Vladom Srbije napravili novu mapu Beograda. Tako detaljnu kartu niko nema, čak ni u Sloveniji, odakle ja dolazim. Ali Yandex.Taxi ne planira da se zaustavi samo na tome - istakaa je Dejan Jefim, regionalni menadžer kompanije Yandex.Taxi za Centralnu i Istočnu Evropu.

Foto: Promo

Servis Yandex.Taxi je osnovan 2011. godine. Početkom februara tekuće godine Yandex je sklopio dogovor sa kompanijom Uber o zajedničkom poslovanju u oblasti onlajn - naručivanja taksija u zemljama ZND. Na čelu nove kompanije se našao Tigran Hudaverđan, raniji direktor firme Yandex.Taxi.

Foto: Promo

Osim Srbije, kompanija Yandex.Taxi objedinjena sa Uberom posluje u 450 gradova u Azerbejdžanu, Belorusiji, Estoniji, Jermeniji, Kazahstanu, Kirgistanu, Letoniji, Moldaviji, Rusiji, Gruziji i Uzbekistanu. Prema podacima iz januara 2018. godine, objedinjena kompanija je realizovala 62 miliona vožnji, čija ukupna vrednost iznosi 206 miliona dolara.

Yandex je jedna od najvećih IT kompanija na svetu, vlasnik istoimenog pretraživača i internet - portala. U Rusiji, odakle potiče Yandex, preko ovog pretraživača je obavljeno 56,6% internet pretraga. Akcije kompanije Yandex se od 2011. godine nalaze na NASDAQ. Servis i aplikacije kompanije Yandex koristi preko 100 miliona ljudi u svim zemljama sveta.

Foto: Promo

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @#$

    5. jun 2018 | 14:03

    Neka konacno i lokalni taksisti dobiju pravu konkurenciju.U svemu drugome postoji konkurencija samo bi oni za sebe prigrabili ekskluzivno pravo i monopol da taksiraju.

  • Срб

    5. jun 2018 | 12:49

    Živim već neko vreme u Rusiji i koristim Yandex taxi. Mogu vam reći da je mnogo dobar. Prvenstvo je jeftiniji, pri zakazivanju vozila odmah vam se predoči cena voznje, vidite vozilo na mapi pa ako ste kući, ne morate da stojite i čekate ga napolju, kao i mnoge druge pogodnosti koje Y.T. nudi

  • Jeja

    5. jun 2018 | 13:17

    Probali danas.Profesionalni!Dobro nam dosli!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA