Šta sve osmaci poklanjaju razrednim starešinama za rastanak: Zlato i satovi su "prevaziđeni", na ceni su putovanja i spa tretmani

- Mi smo našoj razrednoj poklonili vaučer za boravak u Royal spa centru u Banji Kovilјači. Smatrali smo da će joj to putovanje ostati u sećanje i da će joj dobar odmor i rehabilitacija dobro doći - kaže maturant Mladen Đurđević iz OŠ "Mika Mitrović" iz Bogatića

  • 6

Učenici osmih razreda su završili školsku godinu, a pred prijemni ispit za upis u srednju školu rastanak sa drugovima iz školskih klupa i nastavnicima proslavlјa se na "maloj maturi". Za rastanak je obavezan poklon razrednom starešini, često i omiljenom nastavniku i direktoru škole. Na spisku je široka lepeza darova kojima đaci žele da iskažu zahvalnost nastavnicima i istovremeno i da izborom poklona ostave što bolјi utisak i da ga nastavnik pamti što duže.

Ako na maloj maturi bude prepisivanja, nadrljaće i nastavnici

Uz buket svežeg cveća, manje maštoviti osnovci se opredeljuju za klasične poklone - zlatne ogrlice, minđuše, narukvice, parfeme, slike, knjige, satove, a oni drugi biraju poklon u duhu vremena u kojem odrastaju. Na ovom spisku su najčešće najskuplјi modeli mobilnih telefona, lap-topovi, tretmani u salonima lepote ili vaučeri za turističke aranžmane.

Vaučeri za boravak u spa centrima su takođe u opticaju kao poklon Foto: Promo

- Mi smo našoj razrednoj poklonili vaučer za boravak u Royal spa centru u Banji Kovilјači. Smatrali smo da će joj to putovanje ostati u sećanje i da će joj dobar odmor i rehabilitacija dobro doći. Zahvalili smo joj se za trud, zalaganje za sve učenike, za pomoć i pažnju koju nam je pružala. Ona je za nas četiri godine bila majka, kralјica, drug, prijatelј i nastavnik. Malo smo se i našalili da smo ovakav poklon izabrali zato što joj je potreban odmor od nas učenika - kaže maturant Mladen Đurđević iz OŠ "Mika Mitrović" iz Bogatića.

Izborom poklona đaci pokazuju i koliko su upoznali svog razrednog starešinu, pa sasvim normalno bude kada mu za rastanak kupe bicikl jer znaju da mu je potreban, zatim kopačke, sportski dres, omiljene bombone, a najneobičniji poklon, umatičenog ovna, svojevremeno su svom razrednom starešini poklonili srednjoškolci iz Bogatića.

Nova garderoba, friziranje i šminkanje su izdaci koji se podrazumevaju Foto: Pixabay/Greyerbaby

Maturske svečanosti osnovci mesto u školama, kao nekada, organizuju u svečanim salama i restoranima. Zakon to zabranjuje školama, ali ne i roditelјima kada oni preuzmu organizaciju u svoje ruke. A to je već postalo uobičajeno.

- Roditelјi neće ni da čuju da se matura slavi u školskim prostorijama. Kažu da za svoju decu hoće da plate koliko god treba da proslava bude u nekom ugostitelјskom objektu. U ovakvim slučajevima roditelјi potpisuju izjave, a nastavnici idu na maturu kao gosti - navodi sekretar jedne škole u okolini Bogatića.

Proslava s trubačima nakon završetka škole Foto: Tanjug/Saša Petrović

Obavezan je zajednički izdatak koji uklјučuje iznajmlјivanje svečane sale (oko 2.000 dinara) i najmanje 300 dinara za zajedničku kasu iz koje se kupuje poklon razrednom starešini. Nova garderoba, friziranje i šminkanje su izdaci koji se podrazumevaju i njihova visina zavisi od kućnog budžeta.

Neretko se novac pozajmlјuje dok ne stigne povrće za pijacu i u kuću ne stigne neki dinar, samo da bi mali maturant što svečanije i veselije obeležio rastanak sa osnovnom školom.

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    7. jun 2018 | 14:54

    Ovakve i slicne stvari se desavaju samo i jedino u Srbiji,oni su placeni za svoj posao,kakvi pokloni i razno.

  • Ccc

    7. jun 2018 | 12:53

    Nastavnici su to zasluzili od drzave koja im stalno zakida .Onda makar od zahvalnih ucenika neka dobiju dar.To im drzava ne moze oduzeti zato sto ne traze ,vec dobijaju od srca .A decije srce je najcistije i nije uprljsno politickim predrasudama.

  • Jeretik

    7. jun 2018 | 20:48

    " Robna razamena " , nastavnici poklanjaju ocene .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA