≫ 

Bez ovih dokumenata vaše dete ne može da napusti zemlju (FOTO)

Overa po primerku kod notara košta 360 dinara

  • 9

Turistička sezona samo što je startovala, a roditelji još ne znaju kakva je procedura ukoliko žele da bez drugog bračnog partnera odvedu dete na letovanje negde u inostranstvo. Istu dilemu imaju i roditelji koji šalju maloletno dete s bakom ili dekom, kao uostalom i na ekskurziju s nastavnikom. Procedura uopšte nije komplikovana, dovoljan je jedan papir i potrebno je da izdvojite 720 dinara za notara.

CENE KOD NOTARA: Evo koliko se plaća za NASLEDSTVO, koje su takse za stan, auto koji vam neko ostavi

Naime, ne postoji zakonska obaveza posedovanja pisane saglasnosti roditelja prilikom putovanja deteta u inostranstvo, nema smetnji da dete koje poseduje biometrijsku putnu ispravu Republike Srbije, putuje sa jednim od roditelja ili trećom osobom.

Međutim, pisana saglasnost može biti potrebna prilikom kontrole graničnih organa države u koju se putuje ili preko čije teritorije se tranzitira, pa zato vam preporučujemo da pre polaska na put izvršite odgovarajuće provere u diplomatsko-konzularnim predstavništvima tih zemalja.

Kako se najčešće dešava da na putu do destinacije prođete nekoliko zemalja, najbolje je da ovlašćenje ipak obezbedite. Ako je jedan roditelj staratelj i samostalno vrši roditeljsko pravo, mora da obezbedi saglasnost drugog roditelja. U slučaju da se vodi kao nestala osoba ili da nije više živ, ne treba saglasnost.

Obrazac saglasnosti jednog roditelja je potrebno popuniti u dva primerka, ali je moguće dati saglasnost za putovanje više dece na jednom obrascu.

Saglasnost za koju obrazac možete naći ili na sajtu besplatniobrasci.com ili kod notara ne nosi se više ni u sud, ni u opštinu, već kod beležnika, odnosno notara i overa po primerku košta 360 dinara.

Saglasnost jednog roditelja

Foto: Privatna arhiva

Saglasnost oba roditelja da dete putuje sa trećim licem

Foto: Privatna arhiva

VIDEO: Jedna greška bila je dovoljna...dečak se previše približio životinji

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • andjela

    7. jun 2018 | 23:22

    U Grckoj,gde inace zivim ta potvrda ne kosta nista a overava se u policiji.Zasto u Srbiji sve mora da se plati?

  • Sibin

    7. jun 2018 | 21:58

    Samo jos vazduh koji udisemo da pocnemo da placamo

  • WILSON

    8. jun 2018 | 00:02

    Tu je bitno da se državi 750 d.i to je to!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA