≫ 

Država pomaže lekarima da ostanu u Srbiji: Posao za 100 najboljih diplomaca, ugovore će im uručiti Vučić i Lončar

Cilj je da se budućim lekarima omogući usavršavanje u oblasti medicine u okviru državnog sistema zdravstvene zaštite

  • 12

Sto diplomaca Medicinskog fakulteta biće zaposleno u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Vlada Srbije.

Vlada Srbije donela je Zaključak o davanju saglasnosti da Ministarstvo zdravlja izvrši zapošljavanje sto diplomaca Medicinskog fakulteta u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i time podržala najuspešnije studente koji su svojim radom, znanjem i trudom postigli izuzetne naučne i akademske rezultate.

NIJE NJUZ: Lekari u Kanadi protestuju zbog povećanja plata

Ovim bi se budućim lekarima omogućilo usavršavanje u oblasti medicine u okviru državnog sistema zdravstvene zaštite.

- Cilj Vlade Srbije je postizanje pozitivne selekcije kadrova u zdravstvenom sistemu i omogućavanje mladim lekarima da rade i usavršavaju se u svojoj zemlji, što bi trebalo da spreči odlazak mladih lekara iz Srbije - kažu u Vladi.

U Palati Srbija danas će biti organizovana ceremonija uručenja ugovora o zaposlenju 100 najboljih "medicinara", kojoj će prisustvovati i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Svejedno će do kraja godine biti i planiranih konkursa Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Ovaj projekat dogovoren je početkom maja na zajedničkom sastanku dekana medicinskih fakulteta i ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Resorni ministar izjavio je da zapošljavanje najboljih diplomaca ne remeti planirana zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama za ovu godinu i da će se konkursi za prijem lekara organizovati kako je predvideno kadrovskim planom za ovu godinu.

Sa kandidatima su u međuvremenu obavljeni pojedinačni razgovori, a ministarstvo se potrudilo i da izađe u susret njihovim željama, vezanim za izbor specijalizacije i u kojim zdravstvenim ustanovama žele da rade.

Inicijativa za zapošljavanje najboljih mladih lekara ovim neće biti završena, već će, kako je najavio ministar, na svakih šest meseci medicinski fakulteti dostavljati ministarstvu spiskove sa imenima najboljih diplomaca koji su fakultet završili u roku i sa visokim ocenama.

Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu prof. Dobrila Stanković Arsić smatra da je zapošljavanje najboljih diplomaca krupan korak ka sprečavanju odlaska mladih lekara iz Srbije i krupan korak u daljem razvoju srpske medicine.  Ona je naglasila da na tom fakultetu svake godine oko 50 studenata diplomira u roku i sa prosecnom ocenom iznad 9,5.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    7. jun 2018 | 17:31

    Nije veliki problem što odlaze mladi lekari već sve više lekari specijaliste. Povećajte im plate pa neće da idu. Sramota je da radnici elektro distribucije sa srednjom školom imaju veće plate od lekara!!!

  • Mile

    7. jun 2018 | 17:20

    Dajte vi bolje plate i bolje uslopve rada, opremite bolnice, sredite softverski sistem.... Popravite zastareli i nefunkcionalni sistem zdravstva. Skratite period specijalizacija i nepotrebno cekanje.

  • Zvezdana

    8. jun 2018 | 08:37

    Pa to bi bilo lepo da dobije 100 NAJBOLjIH studenata posao. Ali,ti najbolji studeni,koji se isticu,to su sve deca profesorska ,sa Medicinskog fakulteta,koja se po logici stvari uvek isticu svojim "znanjem i pamecu " . Ne pricam bez veze. Ja sam student Medicinskog fakulteta,svojim radom sam dobila visoke ocene. Dok su profesorska deca...znate vec i sami...ogorcena sam !!! Hvala Bogu,te je jos malo ostalo,i odlazim iz ove "rajske" zemlje !!! P.S. Ako ima izuzetaka,unapred se izvinjavam !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA