Klinci iz Srbije napravili robota, pa izdominirali u Parizu: "Mafia tim" ponovo osvojio značajnu nagradu (FOTO) (VIDEO)

U konkurenciji su bili juniori do 18 godina, iz cele Evrope

  • 7

Konstantin Ljepava i Aleksa Bošković, članovi Robo Mafia team-a osvojili su nagradu za inovaciju u finalu evropskog takmičenja "Eurobot". Takmičenje u robotici je održano u Parizu, a u konkurenciji su bili juniori do 18 godina, iz cele Evrope. 

Zlatna deca Srbije: Matematičari opet osvojili čak 5 medalja na balkanskoj olimpijadi

Dečaci završavaju 6. i 7 razred osnovne škole, a nagrada je još značajnija ako znamo da su učestvovali i mnogo stariji od njih.

Tri ekipe osvojile su nagrade na nacionalnom takmičenju iz robotike održanom krajem aprila prošle godine u Novom Sadu u organizaciji Tehničkog fakulteta iz Novog Sada. Organizator je francusko takmičenje Eurobot 2017 koje se proširilo i postalo međunarodno. Sve države koje imaju više od tri tima, organizovale su nacionalno takmičenje kako bi odabrale predstavnike za Francusku. Takmičenje u Francuskoj je prošle godine otkazano, ali je vredelo čekati ovogodišnje.

Klinci su se tada okupili oko lepog cilja - da naprave robota od štapa, kanapa, štipaljki, pleksiglasa i delova kineskih igrački koji će za 90 sekundi izvršiti zadatak.

- Zadatak robota je da hvata svemirske module, da ih odnese tamo gde treba i da ispali raketu u zadnjih pet sekundi da bi dobio dodatnih 20 poena. Robotom upravljamo uz pomoć daljinskog upravljača sa kablom - rekao je svojevremeno za Telegraf, posle osvajanja nagrade, Aleksa Bošković (12) koji završava sedmi razred.

Njegov drug iz tima Konstantin Ljepava kaže da su na robotu radili dve nedelje bez "spavanja".

- Kad smo videli da su svi istog dizajna, znali smo da ćemo ući bar u finale. Ovo nam je treći put da se takmičimo i ovo je bila treća sreća - pohvalio se tada Konstantin, koji ne krije da bi jednog dana voleo da bude programer ili inženjer.

Pogledajte kako funkcioniše pobednički robot:

VIDEO: Osnovne škole u Finskoj samo spolja liče na one u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tripko

    10. jun 2018 | 21:26

    Bravooo😉

  • Serbia

    10. jun 2018 | 21:57

    Svaka cast decaci i bezite iz ove zemlje sto pre

  • Iskreno

    10. jun 2018 | 23:39

    4 komentara za ove mališane, nas ponos a za rialiti manipulatore preko sto. Otisli smo u perun, da ne kazem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA