Ne verujem profesorima: Ministar angažuje sve raspoložive kapacitete da bi sprečio prepisivanje na maloj maturi

Do kada će se testovi za malu maturu dopremati pod oružanom pratnjom i da li je to svetska praksa?

  • 5

U skorijoj istoriji nije bilo ministarstva koje je usvojilo devet zakona u jednoj školskoj godini i pokrenulo reforme za izmenu obrazovanja, od vrtića do fakulteta, kao što je to učinilo Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja. Kako reforme seku stari obrazovni sistem, tako pristižu i kritike. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević nestrpljivima poručuje da stanu u red jer ako je nešto propadalo 30 godina, nema onog koji će da ga "digne" za dve.

Rok 10 dana da se otklone sporni delovi udžbenika koji diskriminišu LGBT populaciju

Prijemni ispiti za upis u umetničke i specijalizovane srednješkole su okončani i svršeni osmaci se uveliko spremaju za završni ispit. Do kada će se testovi za malu maturu dopremati pod oružanom pratnjom i da li je to svetska praksa?

- Nije to praksa u svetu, nego su ukorenjene loše navike u Srbiji uputile vlast da bude stroža nego što treba. U svetu niko ne iznosi testove u gornjem i donjem vešu, ne prodaje ih na ulici za 10-20 evra, niti tamo pomažu deci da prepisuju. Njima nije bitna samo diploma, bez obzira ne znanje. Sve to imate kod nas i to sam nasledio, kao i loše koncipiranu malu maturu.

- Treba dovoljno novca da se ceo sistem redizajnira, što smo učinili s velikom maturom, a sada je na redu mala. Povećali smo broj poena koje đaci mogu osvojiti na testovima i uvešćemo strožu kontrolu. Ja ću u deset odsto škola ove godine tražiti da, umesto nastavnika, direktor i njegov tim nadziru malu maturu i direktno odgovaraju za regularnost – najavljuje u razgovoru za "Politiku" ministar Šarčević.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević Foto: Tanjug/Sava Radovanović

KAKO SPREČITI PREPISIVANJE?

- Angažovaću sve moje pomoćnike i načelnike, sve što imam na raspolaganju da to sprečim, da odu tamo gde je bilo prepisivanja, u Pčinjski okrug, Novi Pazar. Rodoljub Šabić štiti privatnost učenika, nemam šta da mu zamerim. Pregovaramo da prostorije za polaganje pokrijemo kamerama koje će snimati iz ptičje perspektive. Jednostavno ne verujemo profesorima, njihova vaspitna uloga ne bi smela da podrazumeva da varaju, lažu i kradu. Nije rešenje u inspekciji i policiji, trebalo bi mi 5.000 inspektora da istrebim u Srbiji sve nevolje koje su se decenijama odomaćile. Doneli smo "jake" zakone koji daju ovlašćenja državi da smeni one školske igrače koji krše propise - ističe ministar Šarčević.

- Za godinu dana napravićemo centar za ispite koji će na dve godine organizovati nacionalna testiranja đaka pred malu i veliku maturu. Kroz celo školovanje imaćemo karijerno vođenje učenika, a ocena nastavnika biće neka vrsta prognoze koja se mora ostvariti na završnom ispitu. Isto ćemo uraditi i s velikom maturom. Nastavniku će zavisiti plata od ostvarenja te prognoze - dodao je ministar Šarčević.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Марија

    11. jun 2018 | 18:08

    Како ли ће министар плаћати професоре ликовне,музичке културе,физичког васпитања,изборних језика...,када ученици не полажу матуру из тих предмета.Такође,комбиновани тест је лоше конципиран ,како ћете на основу 4 питања проценити колико је наставник радио 3-4 године,мораће то мало другачије.И..како то пред сваку малу матуру иста претња....

  • Života

    11. jun 2018 | 16:54

    Prepoznao naš ključni problem!

  • Dragan Jovanovic

    11. jun 2018 | 19:30

    Izmisljanje tople vode bez ikakve potrebe. Zavrsni ispit u osnovnoj skoli ne moze da zameni 8 godina ucenja, tako da zavrsni ispit treba da vuce jedva deseti deo ukupnih bodova. Onaj ko nije ucio osam godina nece nauciti ni testove za malu maturu, pa je ideja o tome kako ce oni nekoga izvuci iluzorna. Zato na pocetku svake skolske godine treba izdati zbirku zadataka/ radnu svesku za polaganje male mature, koja sadrzi celokupno gradivo pa neka djaci vezbaju. Na dan polagaanja treba da donesu u skolu praznu radnu svesku u kojoj direktno popunjavaju ispit. I kraj !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA