≫ 

Srpski seljaci u suzama, za 15 minuta im je srušena cela godina: Čim je svanulo, zabolele su ih njive i bašte, a onda su ugledali i svoje kuće (FOTO) (VIDEO)

Za njih je ova godina završena. Sad samo mogu da se nadaju da će im šteta biti nadoknađena

  • 54

Noć koja je za nama bila je jedna od najgorih koje srpski poljoprivrednici pamte. Svi oni koji su nešto zasadili i od toga žive godinama, decenijama, noćas su bdili pored prozora, nadajući se da jutro neće biti tako crno. Kada se razdanilo, njima se smračilo. Neverica, nemoć, ali i strah od nove nepogode, dok čekaju da dobiju tačnu procenu štete. A ona je i bez konačnih cifri jasna i totalna.

Pogled na potopljene njive, blatnjave fasade na kućama i automobile koji plutaju u neistopljenom ledu usred juna meseca, mogla je samo da izazove jednu reakciju: suze. One najiskrenije radničke, suze poljoprivrednika koji je sve što ima uložio u zasad.

Grad napravio kataklizmu u Topoli, uključuje se vanredno stanje: U čuvenom voćarskom kraju stradalo i do 70 odsto roda (FOTO)

Tukao je grad ovog poslednjih mesec dana, ali nikad kao sad. Ove ledenice sravnile su sa zemljom nejake stabljike.

Voću nije bilo spasa/ Foto: Telegraf

Polupani su crepovi na krovovima, razbijeni prozori, a o usevima da i ne govorimo. Pšenica, suncokret i ostali usevi su stoprocentno stradali. Takođe, velike količine vode su po ulicama i u kućama. Polomljene su grane na drveću, ali su i cela stabla iščupana iz zemlje.

VIDEO: Haos u Užicu, nevreme paralisalo grad ispod Zlatibora

Samo u Topoli, čuvenom voćarskom kraju, stradali su usevi na 6.500 kvadratnih metara. A iza sudnjeg dana ostao je čovek da se bori i živi sa posledicama.

Ako bismo sada rekli da je sve kompletno uništeno i da ništa nije ostalo od te male muke što su ljudi imali, ništa ne bismo pogrešili.

Posle grada ostala je samo pustoš/ Foto: Tanjug/Glas Zapadne Srbije

Najveća šteta zabeležena je u selima oko Užica i Velike Plane, Priboja, Požarevca gde je nevreme nanelo veliku materijalnu štetu gotovo svim domaćinstvima. Stradao je, možda i najviše, Lozovik, mestašce pored Velike Plane.

Meštani kažu da ne pamte poslednjih 50-60 godina ovakvo nevreme. Ništa ne pomaže ni to što je država u sredu, preko Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ispalila 1.164 protivgradnih raketa.

Ne pamti se kada je ovoliko protivgradnih raketa ispaljeno/ Printksin: Youtube/KandinskyPhoto

Od 15. aprila država je ispalila ukupno 7.930 raketa. Poređenja radi, svih 10 godina ranije u proseku je ispaljeno od 2.800 do 3.000 raketa, a ove godine skoro 8.000. Takođe, imali smo 38 dana sa mogućim dejstvom grada, a u proseku bude između 10 i 12 dana.

Sve ovo pomrsilo je račune srpskom seljaku koji od useva živi, prehranjuje porodicu i ne odustaje od svog sela kako bi se preselio u grad i sa rafova kupovao ono što može da uzgaja u svojoj bašti.

Ovakvi prizori se ne pamte/ Foto: Tanjug/Glas Zapadne Srbije

A procenjena šteta, samo na gradskim objektima u Užicu, iznosi preko šest miliona dinara. Lokalne samouprave kažu da će šteti nadoknaditi i to je jedina dobra vest za sve pogođene nevremenom.

VIDEO: Užice posle stravičnog nevremena, grad kao posle apokalipse

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    14. jun 2018 | 15:42

    Predsednice, pomozite sa 10 miliona ovaj narod jadan, manite se fudbalera, oni imaju dobre zarade, a zaadice jos. Ovaj narod nema i treba mu pomoc

  • Makica

    14. jun 2018 | 16:15

    Kako je ovo moguce u junu toliki grad i sneg ? Srce me boli za tim vrednim ljudima zahvaljujuci kojima imamo da jedemo. Drzavo pomozi

  • Ivan

    14. jun 2018 | 18:02

    Bitno da je za paradu ponosa izdvojeno par miliona a za protivgradne rakete se nema, sramota i tuga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA