Obnovljeno 70 odsto srpske svetinje: Evo kada će biti završena rekonstrukcija Hilandara (FOTO)

U 2018. godini Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je 80 miliona dinara za obnovu manastira

  • 0

Obnova manastira Hilandar predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva kulture i informisanja u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, imajući pre svega u vidu značaj koji Hilandar ima za našu istoriju, za našu crkvu, za našu kulturu odosno za čitav srpski narod, rekao je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posle sednice Komisije za Hilandar održane u samom manastiru na Svetoj Gori, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Dve velike svetinje na jednom mestu: Vinova loza iz Hilandara zasađena ispred Hrama Svetog Save (VIDEO)

Komisija je ocenila da se radovi na obnovi odvijaju predviđenim tempom i da je do sada obnovljeno 70 odsto objekata izgorelih u požaru, uključujući upravo završene radove na Belom konaku.

Vukosavljević u Hilandaru - Foto: Ministarstvo kulture

Članovi Komisije konstatovali su da svi učesnici u procesu obnove Hilandara obavljaju posao na najbolji mogući način, pozitivno ocenivši zalaganje i rad Zadužbine Hilanadar i nadležnih ustanova zaštite kulturnih dobara: Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Narodne biblioteke Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin i njihovih stručnjaka.

- U 2018. godini Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je 80 miliona dinara za obnovu Hilandara. Prema sadašnjoj dinamici radova, sa realnim optimizmom možemo da kažemo da će kompletna obnova objekata postradalih u velikom požaru biti prema planu gotova do kraja 2021. godine - dodao je ministar Vukosavljević.

Vladan Vukosavljević - Foto: Ministarstvo kulture

Na sednici Komisije istaknuto je da sadašnji objekat riznice onemogućava adekvatno čuvanje predmeta i u saradnji sa manastirskom upravom biće razmatreni predlozi za prostor za izmeštanje riznice. Posle uvida u stanje celokupnog manastirskog kompleksa, Komisija je prihvatila sugestije stručnjaka o potrebi konzervatorskih radova i na objektima koji nisu bili neposredno ugroženi u požaru, kao što je Crkva svetog Vasilija na moru.

Vukosavljević u Hilandaru - Foto: Ministarstvo kulture

Po okončanju administrativne procedure, otpočeće i predviđeni radovi na trepezariji manastira.

Sednici su prisustvovali ministar Vukosavljević, predsednik Komisije i članovi: Mirko Kovačević, arhitekta, Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, Vladimir Trijić, zamenik upravnika Narodne biblioteke Srbije, Vladeta Janković, profesor, Vladimir Bulajić, konzervator Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Svetislav Nikolić, profesor i Milivoje Ranđić, direktor Zadužbine Hilandar, piše u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA